Rittal introduceert nieuwe koeldistributie-unit voor AI-toepassingen
Modulaire liquid-to-liquid-installatie levert koelcapaciteit van meer dan een megawatt
Lokeren, 5 december 2024 - Rittal presenteert zijn nieuwste innovatie voor datacenters: een modulaire koeldistributie-eenheid (CDU) met een koelcapaciteit van meer dan een megawatt. Deze nieuwe liquid-to-liquid-oplossing is speciaal ontworpen om te voldoen aan de hoge eisen van AI en high-performance computing (HPC), die meer vermogen vragen dan traditionele luchtkoeling kan bieden.
De opkomst van generatieve AI vraagt om een robuuste en efficiënte IT-infrastructuur. AI-toepassingen zoals grote taalmodellen en HPC-omgevingen overschrijden al snel de fysieke en economische grenzen van conventionele luchtkoeling. Koelingtechnologie staat dus op het punt een radicale verandering door te maken die het hele datacenter als systeem zal beïnvloeden. Samen met grote datacenterexploitanten en serverfabrikanten heeft Rittal daarom een CDU ontwikkeld die met een koelcapaciteit van ruim 1 MW die AI-toepassingen in datacenters mogelijk maakt.
Gebruiksgericht design
De CDU, die Rittal recent op de OCP Global Summit introduceerde, biedt directe koeling met water, wat ideaal is voor moderne, intensieve IT-toepassingen.
“Het gaat niet alleen om het leveren van voldoende koelcapaciteit en het integreren van de oplossing in de datacenteromgeving – wat op zichzelf al uitdagingen met zich meebrengt”, stelt Koen Van Hende, Product Manager IT Infrastructure and Outdoor solutions. “Zelfs met de nieuwste technologie moeten de systemen gebruiksvriendelijk en beheersbaar blijven voor het datacenterteam, zodat ze zonder problemen in het bestaande onderhoudsproces kunnen worden opgenomen. Idealiter wordt dit al in de ontwerpfase meegenomen.”
Het systeem is eenvoudig uit te breiden en wordt uitgerust met modules, zoals de controller, sensoren, filters en de pompunits die gemakkelijk te vervangen zijn, zelfs tijdens het gebruik, door middel van ‘hot swapping’. Dit maakt onderhoud eenvoudiger en minimaliseert downtime. Ook de functionele eenheden van de CDU, zoals de centrale besturingseenheid en verschillende koelcirculatie-eenheden (CCU's), zijn volledig modulair en kunnen eenvoudig in het rack worden geschoven. Rittal's nieuwe CDU past bovendien perfect in het Open Rack V3-ontwerp. Met het Open Rack V3 kunnen servers en andere componenten snel en efficiënt worden gekoppeld aan het waterkoelingscircuit en de DC-voeding, wat een betere operationele efficiëntie en flexibiliteit in de hand werkt.
De nieuwe standaard
"Deze krachtige liquid-to-liquid-systemen worden de standaard in grote datacenters en hyperscalers die AI en HPC-toepassingen ondersteunen", zegt Van Hende. “Hyperscalers hebben de techniek uitvoerig getest, en verwachten dat deze aanpak de norm zal worden. Maar ook colocatie-datacenters willen snel voldoen aan de eisen van hun klanten, inclusief ondersteuning voor AI en HPC.”
Rittal zal ook alternatieven aanbieden zonder dat er een wateraansluiting nodig is. De vloeistof-naar-lucht versies koelen de processoren met water, maar voeren de warmte af naar de lucht via de achterkant van het rack of een zijkoeler. Ze bereiken niet hetzelfde koelvermogen en dezelfde efficiëntie als vloeistof-naar-vloeistofoplossingen, maar ze kunnen sneller worden ingezet in datacenters zonder wateraansluiting. Dit maakt het eenvoudiger om te experimenteren met AI- en HPC-toepassingen zonder grote investeringen in infrastructuur, en om in luchtgekoelde datacenters kleinere HPC-oplossingen in te richten.
Over Rittal
Rittal is een toonaangevende wereldwijde leverancier van behuizingssystemen, automatisering en infrastructuur voor de industrie, IT, energie en vermogen, koeling en service. Rittal producten en oplossingen worden gebruikt in meer dan 90% van de wereldwijde industrieën - gestandaardiseerd, op maat gemaakt en altijd van de allerbeste kwaliteit.
Onze aanpak en methodologie: Rittal, Rittal Software Systems (Eplan, Cideon en German Edge Cloud) en Rittal Automation Systems (RAS, Ehrt, Alfra) combineren hun hardware- en software-expertise om processen in de hele waardeketen voor onze klanten te stroomlijnen, te optimaliseren en te digitaliseren, inclusief hun IT-infrastructuur - van besturings- en schakelapparatuurbouw, machinebouw tot fabrieksexploitanten of de energiesector.
Onze belofte: Rittal standaardproducten worden in Duitsland binnen 24 uur en wereldwijd binnen 48 uur geleverd.
Volledig gericht op onze klanten
Het verbeteren van de efficiëntie en het verhogen van de productiviteit door middel van automatisering en digitalisering is een van de grootste uitdagingen voor onze klanten. Dit vereist diepgaande kennis en expertise, de combinatie van hardware en software en sectoroverschrijdende netwerken. Wij zijn ervan overtuigd dat het creëren en verbinden van dataknooppunten cruciaal is voor het succes van industriële transformatie. En dat is precies onze specialiteit en ons competentiegebied.
Eplan en Rittal stimuleren de ontwikkeling van de digital twins van apparatuur en systemen en maken de gegevens toegankelijker en operationeel bruikbaar. Cideon verbetert de digitale continuïteit en gegevensconsistentie met betrekking tot de digital product twin-context met haar expertise op het gebied van CAD/CAM, PDM/PLM en productconfiguratie. Het ONCITE Digital Production System (DPS) van German Edge Cloud maakt de gegevens van de productieprocessen transparant en dus optimaliseerbaar - tot en met energiebeheer via de digital production twin.
Duurzaamheid
Milieu- en klimaatbescherming, sociale betrokkenheid en ethisch bedrijfsmanagement zijn vanzelfsprekend voor Rittal. Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst serieus. Onze benadering van hulpbronnenbeheer en -behoud houdt in dat we onze productieprocessen voortdurend verbeteren en ervoor zorgen dat onze producten en oplossingen de laagst mogelijke Product Carbon Footprint hebben. Dit ondersteunt onze klanten bij het behalen van hun klimaatdoelstellingen.
Familiebedrijf en wereldspeler
Rittal werd opgericht in 1961 en is het grootste bedrijf van de Friedhelm Loh Group, die in handen is van de eigenaar. De groep is wereldwijd actief, met 12 productielocaties en 95 internationale dochterondernemingen. Het had meer dan 12.000 werknemers en boekte een omzet van 3 miljard euro in het fiscale jaar 2022. In 2023 werd de Friedhelm Loh Group uitgeroepen tot "Best Place to Learn" en "Werkgever van de toekomst". Rittal werd bekroond met het Top 100-zegel als een van de meest innovatieve middelgrote bedrijven van Duitsland.
Kijk voor meer informatie op onze website:
Over Rittal: https://www.rittal.com/be-nl/Unternehmen/Portraet
Over Eplan: https://www.eplan.be/nl/organisatie/bedrijfsprofiel/over-eplan/
Over Friedhelm Loh Group: https://www.rittal.com/be-nl/Unternehmen/Friedhelm-Loh-Group