Productiesite Rittal klaar voor 5G-netwerk

Versnelling en vereenvoudiging van dataverkeer zorgen voor betere koppeling en aansturing van industriële productieprocessen

Lokeren, 18 maart 2020 - Rittal, wereldwijd toonaangevend systeemleverancier voor onder andere kastsystemen, stroomverdeling en IT-infrastructuur, heeft als één van de eerste industriële bedrijven de 5G-frequentietoewijzing verworven. Nog vóór het einde van dit jaar wordt in de nieuwe fabriek in Haiger, Duitsland, een intern mobiel 5G-netwerk geïnstalleerd. De eerste pilootprojecten, onder andere op het gebied van productiebewaking en -analyse, zijn al gedefinieerd.

Rittal wil het mobiele 5G-netwerk in Haiger zo snel mogelijk in een realistische productieomgeving installeren en in gebruik nemen. Het doel van de nieuwe mobiele technologie is om het dataverkeer aanzienlijk te versnellen en te vereenvoudigen. Dat kan bijvoorbeeld bij de stapsgewijze implementatie van analyses die nodig zijn voor preventieve inspecties, maar ook bij het vergelijken via videobeelden van huidige aantallen met opgeslagen ordergegevens.

“Door de krachtige mobiele 5G-technologie kunnen wij de mogelijkheden en voordelen van de digitalisering van onze productieprocessen nog beter benutten”, zegt Carsten Röttchen, Managing Director International Production bij Rittal GmbH. “Wij willen daarmee de flexibiliteit en efficiëntie van onze productie naar een hoger niveau tillen.”

Carsten Röttchen, Managing Director International Production bij Rittal GmbH
Carsten Röttchen, Managing Director International Production bij Rittal GmbH

Mogelijkheden industrie 4.0

Met de nieuwe mobiele 5G-standaard is het mogelijk om gegevens met een snelheid van 10 gigabit per seconde te verwerken. Dat is 100 keer sneller dan met de huidige 4G Long Term Evolution (LTE) standaard. 5G geldt als de technologie van de toekomst en laat toe om industriële productieprocessen nog beter te koppelen en aan te sturen. Zo kan men de mogelijkheden van industrie 4.0 optimaal benutten.

“Wij verwachten dat high bandwidth, minimale latency, realtime mogelijkheden, verbeterde beschikbaarheid en een hoge betrouwbaarheid zullen zorgen voor een verdere optimalisatie van de productieprocessen in onze fabriek”, licht Röttchen toe. “Na de eerste testruns zullen we in staat zijn om de 5G-technologie te integreren in productiekritische en besturingsrelevante taken.

Edge cloud computerruimte in bedrijf

In de toekomst zijn de benodigde gegevens afkomstig van sensoren, componenten, machines of robots, sneller dan ooit in een edge of cloud computerruimte te registreren. Bovendien kunnen die gegevens met behulp van artificiële intelligentie (AI) geanalyseerd en beoordeeld worden. In de nieuwe fabriek in Haiger zijn de noodzakelijke IT-voorzieningen al aanwezig.

Een voorbeeld is ONCITE, een op AI gebaseerde edge cloud computerruimte voor een snelle, realtime verwerking en analyse van industriële gegevens. Deze unieke oplossing is onlangs bekroond met de ‘Innovation Champions Award’ en wordt zelfs op de markt aangeboden. “Zodra de tests in Haiger met succes zijn afgerond, zullen wij de 5G-technologie als productcomponent van ONCITE voor andere klanten aanbieden”, aldus Dr. Sebastiaan Ritz, Managing Director German Edge Cloud, een onderneming van de Friedhelm Loh Group.

“We staan in de startblokken. Zodra de betreffende apparaten voor de 5G-technologie beschikbaar zijn, kunnen wij de volgende stap zetten”, verklaart Andreas Huck, Managing Director Controlling, Accounting, HR en IT bij Rittal GmbH.We verwachten dat de installatie van de techniek voor de eerste testruns eind 2020 klaar zal zijn.

Maximaal geautomatiseerde productie

In de nieuwe Rittal fabriek in Haiger worden met meer dan 100 hightech machines en installatiecomponenten op 24 000 m² 9000 AX wand-/vloerkastsystemen en KX compacte behuizingen per dag geproduceerd. Het volledige productieproces is bovendien maximaal geautomatiseerd. Hiervoor verwerkt de fabriek ca. 35 000 ton staal per jaar.

Nu al zorgen hogere besturingssystemen voor een koppeling van machines en handlingsystemen om een communicatienetwerk te vormen volgens de standaarden van Industrie 4.0. In de fabriek worden 20 zelfrijdende transportsystemen gebruikt. Ook het verpakken, etiketteren en verder transporteren ten behoeve van de distributie is geautomatiseerd. Met behulp van continu aanpasbare, kennisgebaseerde systemen zijn toekomstige uitvaltijden te verminderen, is onderhoud predicatief te plannen en zijn storingen van dit uitgekiende productieproces te reduceren.

De gedigitaliseerde orderafwikkeling zorgt dat het standaard productassortiment inclusief toebehoren beschikbaar is in het Global Distribution Center.

Over Rittal
Rittal met hoofdzetel in Herborn, Hessen (D) is een wereldwijd toonaangevende aanbieder van oplossingen voor industriële kasten, stroomverdeelsystemen, systeemklimatisering en IT-infrastructuur. Systeemoplossingen van Rittal worden toegepast in nagenoeg alle sectoren, hoofdzakelijk in de automobielindustrie, energieproductie, machine- en installatiebouw, alsook in de IT- en telecomsector. Met circa 10 000 medewerkers en 58 dochtermaatschappijen is Rittal wereldwijd aanwezig. ​

Tot het ruime assortiment behoren infrastructuuroplossingen voor modulaire en energie-efficiënte datacenters met innovatieve veiligheidsconcepten voor fysieke data- en systeembeveiliging. De toonaangevende softwareaanbieders EPLAN en Cideon vullen de productieketen aan met interdisciplinaire engineeringoplossingen. Rittal Automation Systems doet dat met automatiseringsoplossingen voor kastenbouw.

Rittal werd opgericht in 1961 en is de grootste onderneming binnen de Friedhelm Loh Group, geleid door de eigenaar. De Friedhelm Loh Group is wereldwijd actief vanuit 18 productiesites en 80 dochterondernemingen. De ondernemingsgroep telt ongeveer 12 000 medewerkers en noteerde in 2018 een omzet van ca. 2,6 miljard euro. In 2015 werd het familiebedrijf voor de zevende keer uitgeroepen tot topwerkgever in Duitsland.

Meer informatie op www.rittal.com en www.friedhelm-loh-group.com.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be