Rijkswaterstaat rust ruim 1.400 sneeuwploegen uit met traceeroplossing

Traceeroplossing van Sensolus en Simac IOTech geven inzicht in effectief gebruik sneeuwploegen

Gent, 21 november 2023 - Rijkswaterstaat, onder meer verantwoordelijk voor het ijs- en sneeuwvrij houden van de Nederlandse hoofdwegen, liet haar volledige vloot sneeuwploegen uitrusten met IoT-trackers. Daarbij rekenden ze op de ondersteuning van Simac IOTech en het Belgische Sensolus. Dankzij de technologie van de specialist in connected asset management, hoeven medewerkers van Rijkswaterstaat niet langer manueel of met een verouderd RFID-systeem de werkuren van onderaannemers bijhouden. Het volledige proces verloopt nu automatisch en zonder fouten, wat leidt tot een waterdichte facturatie van de prestaties en een enorme besparing op administratie.

Rijkswaterstaat staat als uitvoerend agentschap van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in voor het ontwerp, de aanleg, het beheer en het onderhoud van de belangrijkste infrastructuur in Nederland. Een grote verantwoordelijkheid is het ijs- en sneeuwvrij houden van de hoofdwegen tijdens de koude wintermaanden. De organisatie heeft hiervoor een vloot van ongeveer 650 strooiwagens en 1.400 sneeuwploegen, verspreid over 72 depots over het land. Wanneer de weerstations een kans op gladheid, ijzel of sneeuw melden, schakelt Rijkswaterstaat lokale (onder)aannemers in om deze machines op te pikken en langs een bepaalde route zout op de wegen te strooien of sneeuw te verwijderen. 

Fouten en administratieve last

"Een grote uitdaging in dit proces is het exact bepalen van de werkuren van de (onder)aannemers”, vertelt Jan Rients Slippens, Senior Adviseur Gladheidsbestrijding bij Rijkswaterstaat. “We stellen vanuit Rijkswaterstaat namelijk zelf de facturen op voor onze (onder)aannemers vooraleer we ze betalen. In het verleden hadden we in elk depot iemand die de kentekens van de vrachtwagens noteerde bij het vertrekken en terugkeren, wat resulteerde in het handmatig en tijdrovend invoeren in ons facturatieplatform. Zes jaar geleden investeerden we daarom in een RFID-systeem om de werktijden bij te houden, maar ook dit ging gepaard met uitdagingen en een hoge administratieve last. Als de tags van een van de trucks bijvoorbeeld niet goed werden gelezen, werden alle volgende trucks die het depot verlieten ook niet gevolgd. Door dergelijke fouten vertrouwden het personeel en de aannemers de gegevens niet altijd, wat leidde tot onenigheid over facturen.”

Kantel- en trillingdetectie

Toen de looptijd van het RFID-systeem bijna verstreken was, ging Rijkswaterstaat daarom op zoek naar een nieuwe oplossing. Die vond het uiteindelijk in het gezamenlijk aanbod van IIoT-specialist Sensolus, en technologiepartner Simac IOTech.

De volledige vloot sneeuwploegen werd uitgerust met TRACK 1100-trackers van Sensolus.

“In tegenstelling tot andere oplossingen op de markt, heeft de Track 1100 een ingebouwde versnellingsmeter”, vertelt Michiel Raat, Sales Executive Nederland bij Sensolus. “Op die manier konden de trackers precies worden afgesteld om op basis van kanteldetectie te bepalen wanneer de sneeuwploeg door de vrachtwagen wordt opgepakt, en op basis van trillingen na te gaan wanneer deze wordt bediend. Aangezien de sneeuwploegen alleen in de winter worden gebruikt, werd een zomer- en een winterprofiel ingesteld. Hierdoor verstuurt de tracker tijdens de zomermaanden minder data, wat de batterijlevensduur ten goede komt. Na een eerste winter geven de meeste batterijen een lading aan tussen 92% en 96%. Daarmee gaan ze dus nog wel een hele tijd mee.”

Minder werk, meer nauwkeurigheid

De trackerdata voeden via een API het facturatieplatform van Rijkswaterstraat. “Tijdens de implementatie was er een plotse sneeuwstorm. De sneeuwploegen gingen de weg op en alle data kwamen meteen binnen in ons platform. We waren hier nog niet helemaal op voorbereid, maar toch hebben we facturen netjes kunnen opstellen op basis van de Sensolus-gegevens. De eindtijden waren heel duidelijk en kwamen overeen met de TMS-gegevens van de zoutstrooier, die achter de sneeuwploeg rijdt. De conclusie was dat de data in deze onbedoelde "test" 100% correct waren”, getuigt Jan Rients Slippens.

Sinds de installatie van de trackers is Rijkswaterstraat ervan overtuigd dat deze data een wereld van verschil zullen betekenen.

“Zodra de data in ons platform zitten, biedt het een nauwkeurig inzicht in de begin- en eindtijden van onze onderaannemers en garandeert ze een waterdichte facturatie. Door deze automatisering is er minder manueel werk vereist en daalt zo ook de kans op menselijke fouten in de administratie. Dat lucht op en stelt gerust”, vertelt Alex van den Hoek, Senior Adviseur Gladheidsystemen.

Co-ontwikkeling en integratie

De integratie werd uitgevoerd door Simac IOTech. De Sensolus-partner nam het voortouw bij de vergaderingen, luisterde naar de noden van Rijkswaterstaat, organiseerde de plaatsing van de trackers op de volledige vloot en schakelde experts van Sensolus in om de kantel- en trildetectie functies precies af te stellen. De 1.400 units werden door het installatieteam van SIMAC IOTech in twee maanden uitgerold over 72 locaties in Nederland, geactiveerd, en volledig gedocumenteerd om net klaar te zijn voor het winterseizoen.

“Dit project betekende opnieuw een fijne samenwerking met Sensolus. Samen met de experts van Sensolus, stelden we de trackers precies af op de noden van Rijkswaterstaat en hielp Simac IOTech ook bij de ontwikkeling van een beugel waarmee nieuwe sneeuwploegen worden uitgerust om de installatie van de TRACK 1100-tracker te vergemakkelijken. De expertise van Simac IOTech en de uitstekende samenwerking met Sensolus en het team van Rijkswaterstraat ​ kwamen we tot de meest optimale oplossing”, besluit Dave Engel van Simac IOTech.

Over Sensolus
Sensolus is een industrieel Internet of Things (IoT) bedrijf dat via een end-to-end oplossing non-powered assets zoals trailers, containers, enz. trackt en zo bedrijven helpt om betere, datagedreven bedrijfsbeslissingen te nemen. Het bedrijf heeft een jarenlange expertise in telecom, netwerken met laag stroomverbruik, draadloos sensorontwerp en cloud-gebaseerde analyses. De plug & play IoT-oplossing van Sensolus omvat draadloze trackers en een open IoT-platform dat waardecreatie en kostenverlaging mogelijk maakt door het te koppelen aan bedrijfsdata. Op die manier kunnen supply chains en logistieke processen waarin non-powered assets een belangrijke rol spelen geoptimaliseerd worden.

 De Gentse scale-up werd in 2013 opgericht door vier IoT-enthousiastelingen en telt ondertussen reeds 35 werknemers. Het is actief in diverse industrieën, gaande van luchtvaart, automotive en logistiek tot industrial manufacturing en de afvalindustrie. Klanten als Airbus, Atlas Copco en AB InBev doen dagelijks een beroep op de IoT-oplossing van Sensolus. Meer dan 200.000 assets zijn realtime in het platform te volgen. Voor meer informatie: www.sensolus.com

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be