Restproducten van Pelican Rouge en Selecta krijgen tweede leven als olie en kleurstof

Caffe Inc. vormt koffiedik om tot grondstof voor voeding, cosmetica en inkt

Amsterdam, 5 juni 2024 – Selecta, de Europese marktleider op het vlak van foodtech, en dochterbedrijf Pelican Rouge Coffee Roasters richten naar aanleiding van World Environment Day de spotlight op Caffe Inc.. Dit innovatieve Nederlandse bedrijf, onder leiding van CEO Marie Claire Zernitz, is gespecialiseerd in het hergebruik en upcycling van restproducten uit de koffieketen. Koffiepigment en -olie worden gebruikt in onder meer de textiel-, beauty- en voedingsindustrie als grondstof. Sinds 2022 leveren Pelican Rouge en Selecta als eerste toeleverancier koffiedik en -bonen aan Caffe Inc..

Van alle koffiebonen die wereldwijd verwerkt worden, belandt slechts 20% in een drinkbare kop koffie. Nederlandse scale-up Caffe Inc. zet zich in om de 80% aan restproduct in de koffieketen te upcyclen tot een duurzame grondstof, in de vorm van olie en kleurstof. Die winnen ze uit koffiedik en ongebruikte koffiebonen, aangeleverd door de grootste Nederlandse koffiebranderij Pelican Rouge Coffee Roasters en foodtech-specialist Selecta.

Caffe Inc. werd opgericht door Evaluna Marquez uit Costa Rica, die als CTO nog steeds actief is binnen het bedrijf. Vanuit haar scheikundige achtergrond ontwikkelde ze een innovatieve toepassing waarbij olie en pigment gewonnen worden uit de reststroom van de koffieketen. Deze koffie-olie wordt gebruikt in huid- en haarproducten en als aroma in de voedingsindustrie. Het pigment dient dan weer als kleurstof voor het verven van textiel in bruintinten.

Tweede leven

Momenteel bevindt Caffe Inc. zich in een upscalefase met een eigen productielocatie in Amsterdam-Noord.

“We winnen onze olie uit koffiedik en uit koffiebonen die ongeschikt zijn om koffie van te maken”, legt CEO Marie Claire Zernitz uit. "De olie is een restproduct, waarvoor geen aparte plantages nodig zijn om deze te produceren. Dat voorkomt ontbossing en draagt bij aan een duurzamer productieproces. In plaats van achtergebleven koffiedik te verbranden of te vergisten, krijgt het een tweede leven als grondstof voor producten, waaronder zeep en haarproducten.”

Koffiedik inzamelen

Pelican Rouge en Selecta geloofden al snel in het verhaal van Caffe Inc.. In september 2022 engageerden ze zich als eerste leverancier van koffiedik. De operators van de koffiebranders verzamelen het koffiegruis, waarna een externe gespecialiseerde en gecertificeerde partner dit ophaalt en naar Caffe Inc. brengt voor verdere verwerking. Daarnaast worden ook off-spec koffiebonen, die niet geschikt zijn voor de productie van koffie, opgevangen en verwerkt tot nieuwe producten. De olie die uit deze bonen wordt gehaald, heeft een rokerige smaak, wat het bijzonder geschikt maakt voor de voedingsindustrie als vervanger voor de binnenkort verboden rookaroma’s.

"De samenwerking met Caffe Inc. past perfect bij onze duurzaamheidsdoelen, waarbij we proberen om het afval binnen de koffieketen terug te dringen”, stelt Roxanne van Straalen, Sustainability Officer bij Pelican Rouge Coffee Roasters. “Zelf dringen we ons afval terug door te kiezen voor verpakkingen uit monomateriaal, die efficiënter gerecycled kunnen worden. Dankzij Caffe Inc. krijgen ook de restproducten uit het koffieproductieproces een tweede leven.”

 

Over Selecta Group ​
​Selecta Group, waarvan het hoofdkantoor sinds 1957 in Zwitserland is gevestigd, is een Foodtech-bedrijf met een toonaangevend netwerk voor zelfbedieningsdistributie in Europa, dat innovatieve gemaksvoedselservices en kwaliteitskoffiemerken van wereldklasse aanbiedt op de werkplek en in openbare ruimten. We zijn actief in de foodtechbusiness en werken voortdurend aan nieuwe innovaties en oplossingen. Dagelijks serveren we premium koffie en dranken, snacks en verse maaltijden aan meer dan 10 miljoen mensen in 16 landen in Europa. Met een jaarlijkse omzet van €1,4 miljard hebben we ons succes te danken aan onze ca. 6.200 hoogopgeleide, toegewijde en gepassioneerde Selecta-medewerkers die zich elke dag inzetten om miljoenen momenten van vreugde te creëren voor onze klanten en hun consumenten. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de manier waarop we zaken doen, gericht op de belangrijkste gebieden waarin we een positief verschil kunnen maken. Ga voor meer informatie naar www.selecta.com.

Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be