Rentokil zet de strijd verder tegen de Aziatische tijgermug in Vlaanderen
Tijgermug aangetroffen in 18 Vlaamse regio’s

Schelle, 8 mei 2025 - Deskundigen waarschuwen voor een toename van invasieve muggensoorten in België, waaronder de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus), die afkomstig is uit Zuidoost-Azië en zich al heeft weten te verspreiden naar een groot deel van de Middellandse Zeekust en Centraal-Europa. In opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos werd Rentokil aangesteld voor de bestrijdingsrondes in zones waar de voorbije jaren tijgermuggen werden aangetroffen.
De aanwezigheid van muggen vormt niet alleen een hinderlijke overlast, maar brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. In bepaalde regio’s kunnen muggen ziektes zoals zika, dengue en chikungunya overdragen. In sommige Zuid-Europese landen zijn bovendien al de eerste gevallen van autochtone dengue vastgesteld — dat wil zeggen dat mensen de ziekte daar lokaal hebben opgelopen, zonder dat ze recent naar tropische gebieden zijn gereisd. Effectieve preventie en bestrijding zijn daarom essentieel om de volksgezondheid te beschermen.
Monitoring van exotische muggen in België
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) observeert al meer dan 10 jaar de aanwezigheid van exotische steekmuggen in België. De laatste jaren hebben onderzoekers van het ITG diverse exotische steekmuggen, waaronder de Aziatische tijgermug, waargenomen op parkeerplaatsen langs snelwegen, bij bedrijven die handelen in tweedehandsbanden en geluksbamboe, en op industrieterreinen. Deze mug heeft zich de laatste jaren verspreid naar delen van Europa, Amerika en Afrika. Dit komt voornamelijk door het wereldwijde goederenvervoer, klimaatverandering en het aanpassingsvermogen van de mug.
Door de importlocaties van deze muggen in België te identificeren, kan de overheid hun vestiging beter controleren en beperken. De tijgermug wordt bijna jaarlijks gesignaleerd en heeft zich op een aantal locaties reeds permanent gevestigd. Het is cruciaal om hun populaties nauwlettend te volgen om het risico van virusoverdracht te kunnen inschatten.
Sinds 2021 hebben Sciensano en het ITG de krachten gebundeld voor de monitoring van exotische steekmuggen in België. Hiervoor rekenen ze ook op de hulp van de bevolking om mee uit te kijken voor de Aziatische tijgermug (via het platform www.muggensurveillance.be kunnen meldingen van Aziatische tijgermuggen gedaan worden). In 2023 werden tijgermuggen waargenomen op 18 locaties in België; dit is een verdubbeling ten opzichte van de negen locaties in 2022.
De voorspellingen zijn niet goed en entomologen bevestigen niet alleen de uitbreidingstrend van de tijgermug, maar ook de definitieve toekomstige vestiging in de komende vijf jaar in België. Geconfronteerd met deze situatie waarschuwen experts zoals Rubén Bueno Mari, Entomoloog, Dokter in de Biologie en Technisch Directeur bij Rentokil Initial: "Het is essentieel om toezicht- en controleprogramma's voor de tijgermug in onze steden op te zetten om het risico op overdracht en overlast te verminderen.”
De toekomst: wat te doen tegen de aanwezigheid van tijgermuggen?
De aanwezigheid van tijgermuggen betekent niet automatisch dat er virusoverdracht zal plaatsvinden. In veel gevallen worden de virussen eerder door geïnfecteerde mensen meegebracht dan door de muggen zelf. Pas wanneer zowel de mug als het virus aanwezig zijn én de klimaatomstandigheden geschikt zijn kan transmissie plaatsvinden.
Soorten zoals de tijgermug planten zich, net zoals andere soorten muggen, voort in stilstaand water. Vaak hebben ze voldoende aan kleine waterreservoirs, zoals bloempotten of emmers, die in stedelijke omgevingen veel voorkomen. Op dergelijke plaatsen kan het water ook sneller opwarmen, wat de ontwikkeling van de larven bevordert – ook bij gematigde temperaturen. In dit opzicht speelt het publiek een essentiële rol.
Rubén Bueno: "De tijgermug heeft maar een kleine hoeveelheid water nodig om zich voort te planten (een klein glas, drinkbakken van huisdieren, asbakken met stilstaand water, schaaltjes onder bloempotten, etc.) en vaak zijn deze broedplaatsen voor muggen te vinden bij mensen thuis.”
Het vermijden van stilstaand water rond onze huizen is een eenvoudige manier om de verspreiding van de tijgermug tegen te gaan en het risico te beperken dat de soort een gezondheidsprobleem zal vormen voor mensen.
Veerle Versteirt, Beleidsmedewerker epidemiologie wilde fauna (en vectoren), van Natuur en Bos bevestigt dit: “Burgers kunnen helpen door regentonnen goed af te dekken en potjes, schaaltjes, drinkbakken van dieren… regelmatig leeg te gieten (om de 5 dagen) en schoon te maken. De zomervakantie lonkt en bij vertrek op vakantie kunnen al de niet gebruikte potten, schaaltjes en zo meer best gewoon afgedekt weggezet worden.” Ze geeft ook nog tips voor reizigers die met de wagen op reis gaan: “Controleer steeds je wagen bij vertrek. Tijgermuggen volgen de mens graag en stappen zo mee in je voertuig om mee naar huis te reizen.”
Dr. Bueno vervolgt: “Op het gebied van muggenbestrijding in openbare ruimten hebben we veel ervaring met het bestrijden van Aziatische tijgermuggenpopulaties in Zuid-Europese landen en we implementeren deze muggenbeheersingsprotocollen en kennis nu ook in sommige gebieden in België waar de voorbije twee jaar muggen voorkwamen. Het is belangrijk om te benadrukken dat we biologische producten gebruiken om de larven van tijgermuggen te bestrijden; deze insecticiden zijn zeer specifiek en hebben geen invloed op mensen, het milieu en de rest van de fauna. Respect voor het milieu staat centraal bij onze interventies om muggen te bestrijden.”
Over Agentschap Natuur en Bos
Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beleid, het duurzaam beheren en het versterken van natuur in Vlaanderen. Zij beschermen en ontwikkelen ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.
Over Rentokil Initial
Rentokil Initial is een Brits bedrijf met vestigingen in meer dan 70 landen, waaronder België en Luxemburg, waar het actief is onder de merknamen Rentokil (ongediertepreventie en -bestrijding), Initial (hygiënediensten), Specialist Hygiene (dieptereiniging) en Ambius (interieurbeplanting en verticaal groen). In BeLux stelt het bijna 350 mensen tewerk.
Contactgegevens Rentokil Initial:
Dominique Debie
Marketing verantwoordelijke
dominique.debie@rentokil.com0497 84 57 88