Regensburg kiest Siemens-technologie voor duurzaam lokaal openbaar vervoer

  • Bus depot wordt uitgerust met laadtechnologie en infrastructuur voor stroomdistributie
  • 23 laadstations leveren e-bussen elk 150 kW
  • Eenvoudige installatie van stroomdistributiesysteem in bestaand gebouw dankzij busbartechnologie

Siemens Smart Infrastructure heeft van ‘das Stadtwerk Regensburg.Mobilität’, de transportautoriteit van de Duitse stad Regensburg, de opdracht gekregen om het busdepot in de Markomannenstraße uit te rusten voor elektromobiliteit. Siemens zal naast de laadinfrastructuur ook de stroomdistributietechnologie leveren. Het project gaat van start in 2021. In het stadscentrum van Regensburg rijden al sinds 2017 elektrische bussen.

“Om de mobiliteit in Regensburg milieuvriendelijker en klimaatneutraal te maken willen we de elektrificatie van het lokale openbaar vervoer naar een hoger niveau tillen”, zegt Manfred Koller, algemeen directeur van das Stadtwerk Regensburg. “Voor ons is het belangrijk dat we de nieuwe laadinfrastructuur makkelijk en voordelig kunnen integreren in het bestaande bus depot. Daarnaast willen we in de toekomst laadmogelijkheden kunnen toevoegen. Onze keuze is op Siemens gevallen door hun eenvoudig uit te breiden laadinfrastructuur en hun busbarsysteem voor stroomdistributie als alternatief voor complexe bekabeling.”

De Sicharge UC 200-laadstations zullen gebruikt worden voor 22 nieuwe elektrische bussen op 23 parkeerplaatsen met een laadvermogen van telkens 150 kW. Het laden zal ‘s nachts of tijdens stilstand momenten gebeuren, met behulp van laadkabels en connectoren. 16 van de 23 parkeerplaatsen beschikken over een speciale kabelhaspel die automatisch terugwindt wanneer het laden voltooid is, zodat de doorrijstroken openblijven. De voertuigen worden aangedreven met lokaal geproduceerde groene stroom van REWAG, de energieleverancier in Regensburg.

“Dit project toont nogmaals aan hoe belangrijk het is om nieuwe laadinfrastructuur te kunnen integreren in bestaande structuren. Veel steden investeren in duurzaam busvervoer, maar de aanpassingen moeten haalbaar zijn. Bestaande bus depots ombouwen voor elektrische bussen moet dan ook eenvoudig en kostenefficiënt verlopen”, zegt Birgit Dargel, Head of Future Grids bij Siemens Smart Infrastructure.

Om het depot aan te sluiten op het openbare net en elektriciteit in het gebouw te verdelen, installeert Siemens ook transformatoren en een Sivacon S8-laagspanningsschakelbord.

De afzonderlijke laadpunten in het depot worden dan gevoed via een Sivacon 8PS-busbar. Wat deze vorm van stroomdistributie uniek maakt, zijn de speciale connectoren, die het busbarsysteem probleemloos aanpassen aan de specifieke kenmerken van het bestaande gebouw. In vergelijking met kabels is dit een veel flexibelere oplossing. Bovendien verloopt de installatie eenvoudiger en sneller. En uitbreidingen kunnen indien nodig worden toegevoegd via aftakeenheden. Bij de planning van het distributiesysteem wordt een ‘digital twin’ van het busbarsysteem gecreëerd met behulp van digitale planningtools. Op die manier is het vandaag al mogelijk om een toekomstige modulaire uitbreiding van het systeem te simuleren en op te nemen in het planningsproces. Dat maakt een toekomstgerichte en financieel doordachte planning mogelijk, net als een efficiënte implementatie.


Meer informatie via https://press.siemens.com/be/nl/persbericht/regensburg-kiest-siemens-technologie-voor-duurzaam-lokaal-openbaar-vervoer

Volgens Siemens op Twitter: @siemens_belux

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium

Over Siemens Smart Infrastructure (SI)
Siemens Smart Infrastructure (SI) geeft vorm aan de markt voor intelligente, aanpasbare infrastructuren voor vandaag en voor de toekomst. SI wil de kritieke uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering aanpakken door energiesystemen, gebouwen en industriële sectoren met elkaar te verbinden. Siemens Smart Infrastructure biedt klanten een omvattend end-to-end-portfolio uit één hand - met producten, systemen, oplossingen en diensten vanaf het punt van energieopwekking tot het punt van energieverbruik. Met een steeds sterker gedigitaliseerd ecosysteem helpt SI klanten om succesvol te zijn en gemeenschappen om vooruitgang te boeken, en draagt hierdoor bij tot de vrijwaring van onze planeet. Zo creëert SI zorgzame omgevingen. Het internationale hoofdkantoor van Siemens Smart Infrastructure is gevestigd in Zug, Zwitserland. ​ Op 30 september 2020 had de onderneming wereldwijd zo’n 69.600 medewerkers in dienst.

Over Siemens AG
Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. De wereldwijd actieve onderneming focust op intelligente infrastructuren voor gebouwen en gedistribueerde energiesystemen, evenals op automatisering en digitalisering in de proces- en maakindustrieën. Siemens verbindt de digitale en de fysieke wereld met elkaar, ten voordele van klanten en de maatschappij in haar geheel. Met Siemens Mobility, een toonaangevende leverancier van intelligente mobiliteitsoplossingen voor spoor- en wegvervoer, geeft Siemens mee vorm aan de wereldmarkt voor passagiers- en vrachtdiensten. Dankzij de meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, is Siemens ook een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie en digitale gezondheidszorgdiensten. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie; de onderneming is sinds 28 september 2020 tevens beursgenoteerd. In boekjaar 2020, afgesloten op 30 september 2020, genereerde de Siemens-groep een omzet van € 57,1 miljard en een nettowinst van € 4,2 miljard. Vanaf 30 september 2020 had de onderneming wereldwijd zo’n 293.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be