Primeur: redders aan zee gaan digitaal

IKWV digitaliseert dagelijkse werking via op maat gemaakt platform van softwarespecialist PeopleWare

Westende, 9 juli 2024 - IKWV, de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen, gaat mee met de (ge)tijd(en). Om haar dagelijkse werking te moderniseren ging de reddersvereniging in zee met Belgisch softwarespecialist PeopleWare om een oplossing te ontwikkelen specifiek op basis van haar noden en vereisten. Die moet de IKWV toelaten om verloren gelopen kinderen sneller te herenigen met hun ouders, interventies vlotter op te volgen en de werklast voor haar 1.400 redders te verminderen.

Eenvoudiger, vlotter en duurzamer

Voor dagjes- en andere toeristen, of eenieder ander die tijdens de zomermaanden ooit de Belgische kust bezocht, vormen de redders van het IKWV in hun rood-gele plunje een vertrouwd zicht op het strand. Maar, wat het oog van de nietsvermoedende vakantieganger niet ziet, is de coördinatie die achter de schermen bij die dagelijkse paraatheid komt kijken. 

Het zoeken naar verloren gelopen kinderen en hun ouders, de coördinatie met de lokale politie, dagrapporten, EHBO-interventies, het onderhoud van boten en jetscooters… Het maakt allemaal deel uit van onze dagelijkse operaties”, vertelt Bert Gunst, voorzitter van het IKWV.Daar komt heel wat administratie bij kijken. Tot voor kort gebeurde die nog allemaal op papier, terwijl de communicatie vaak telefonisch verliep. Om dat alles eenvoudiger, vlotter en duurzamer te laten verlopen, kozen we ervoor onze werking te digitaliseren. Bij zoekacties naar vermiste personen kan het signalement, inclusief foto, nu in een klik verspreid worden naar alle reddersposten, maar ook naar de politie of andere betrokken instanties.

De juiste partner

Om die digitale omslag te maken en in goede banen te leiden, ging de IKWV op zoek naar een geschikte partner. Dat werd het Belgische PeopleWare, een onderdeel van de eveneens Belgische Elmos Group, dat al sinds 1994 oplossingen op maat ontwikkelt voor bedrijven en organisaties in uiteenlopende sectoren.

IKWV-voorzitter Bert Gunst: "Na een intensieve selectieprocedure besloten we met PeopleWare in zee te gaan. Met hun voorstel wisten ze ons ervan te overtuigen dat hun aanpak, expertise en ervaring het beste matchen met onze organisatie. Ook het gegeven dat onze werking in de eerste plaats om mensen draait, en dus in de eerste plaats daarop afgestemd moet zijn, hadden ze bij PeopleWare heel goed begrepen: voor ons waren ze dus de juiste partner.

Een veilig en gebruiksvriendelijk platform

En dus gingen ze bij PeopleWare aan de slag. Op basis van het lastenboek ontwikkelde de softwarebouwer een goed beveiligd en gebruiksvriendelijk platform dat beantwoordt aan de ​ verscheidenheid aan taken en aspecten die de job van redder inhoudt. Daarbij werd steeds geredeneerd vanuit het standpunt van de gebruiker, degene die dagelijks met de toepassing moet werken. Door zaken onmiddellijk visueel te maken was er maximale ruimte voor voortschrijdend inzicht, wat leidde tot de best mogelijke user experience. 

Via een gsm of tablet hebben de redders op het strand zo te allen tijde toegang tot de laatste informatie, en worden ze automatisch verwittigd bij een melding van een gevonden of verloren gelopen kind in een naburige reddingspost of gemeente. Het signalement wordt digitaal verspreid zodat alle elementen voorhanden zijn om de zoektocht zo efficiënt mogelijk te starten.

Aan softwareoplossingen is er vandaag geen gebrek, integendeel zelfs. Het probleem is dat die vaak gestandaardiseerd zijn, of geen antwoord bieden op de specifieke noden en uitdagingen waar bedrijven, organisaties en hun medewerkers mee te kampen hebben. Net zo met het IKWV: zij hadden een oplossing nodig aangepast aan hun werking. Dat is waar we met PeopleWare het verschil maken”, verklaart Niels Bartholomeus, salesmanager bij PeopleWare. Als we daarbij, bovenop het businessvlak, ook een reële menselijke impact kunnen maken, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat vermiste kinderen sneller weer veilig bij hun ouders zijn, maakt dat ons werk natuurlijk extra waardevol.

Inzichten uit verzamelde data

Een bijkomend voordeel is dat bij afloop van het seizoen alle gegevens vlot verzameld kunnen worden, om daarna anoniem verwerkt en geanalyseerd te worden. Dat maakt dat er geen papieren archief meer moet bijgehouden worden, en betekent dus een enorme besparing. Bovendien kunnen uit de analyses nuttige inzichten en info gehaald worden die kunnen dienen om bepaalde elementen bij te sturen, of waarop bijvoorbeeld preventiecampagnes afgestemd kunnen worden.

Een van de veiligste kusten ter wereld

De werking van het IKWV, dat in 1982 opgericht werd, heeft tot doel “de veiligheid van toeristen, baders, zwemmers en watersportbeoefenaars op het strand en in het water langs de West-Vlaamse kust maximaal te waarborgen”. Dankzij de uniforme aanpak van het IKWV - zowel op het vlak van kledij en materiaal als interventies, praktische organisatie, enzovoort - wordt de Belgische kust tot een van de veiligste ter wereld gerekend. 

 

Over PeopleWare

​PeopleWare ontwikkelt software op maat voor bedrijven en organisaties binnen diverse sectoren. Het IT-bedrijf heeft sterke expertise in security, in AWS en Azure cloudontwikkeling, .Net, Java, Angular en Delphi. PeopleWare werd opgericht in 1994, stelt 65 mensen tewerk en heeft kantoren in Lier en Herentals. 

Paul Geens

Paul Geens

PR consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be