Primeur: Polly introduceert kosteloze individuele medicatievoorbereiding in ambulante zorg

Serieondernemers Kristof Cannoot, Toon Coppens en Andy Decuypere lanceren nieuwe medtechstart-up om gebrekkige therapietrouw in België aan te pakken

Gent, 9 februari 2024 - Patiënten die hun chronische medicatie individueel en per innamemoment voorverpakt van de apotheker meekrijgen naar huis: dat is het idee achter Polly, een nieuw initiatief van serieondernemers Kristof Cannoot (Mtouch, Redpharma) en Toon Coppens (Netlog, Realo, Delta), plus farmaspecialist Andy Decuypere. Na twee jaar voorbereidend werk is het trio klaar voor de officiële lancering van hun dienst, die ze zowel voor apothekers als patiënten kosteloos of tegen minimale kost aanbieden. De ambitie van Polly is duidelijk: individuele medicatievoorbereiding (IMV) ook in de ambulante eerstelijnszorg ingang doen vinden, om zo de gebrekkige therapietrouw in ons land - en de gevolgen daarvan - aan te pakken.

Betere therapietrouw als sleutel tot een gezonder België

Enkele cijfers: vijf miljoen Belgen neemt minstens één chronisch geneesmiddel, voor een op de vier landgenoten gaat het dagelijks om meerdere medicijnen. Het slechte nieuws daarbij is dat meer dan de helft van de chronische patiënten zijn of haar voorgeschreven behandeling niet naar behoren volgt. Dit heeft ernstige gevolgen: bij ouderen leidt incorrect medicijngebruik bijvoorbeeld tot een aanzienlijk aantal (vermijdbare) ziekenhuisopnames, in Europa zijn jaarlijks ongeveer 200.000 sterfgevallen te wijten aan onvoldoende therapietrouw of incorrecte medicatiedosering. Daar wil Polly iets aan doen.

Primeur: Polly introduceert kosteloze individuele medicatievoorbereiding in ambulante zorg
Primeur: Polly introduceert kosteloze individuele medicatievoorbereiding in ambulante zorg

Partner in de eerstelijnszorg

Met Polly willen we, samen met artsen, apothekers en thuisverpleegkundigen, het welzijn, de gezondheid en de onafhankelijkheid van chronische patiënten verbeteren door de therapietrouw te bevorderen en medicatiegebruik te optimaliseren - zonder extra financiële lasten. Naast een praktische oplossing voor patiënten, willen we dus ook een echte partner zijn voor apotheken en artsen in het begeleiden van chronische behandelingen, door het aanbieden van innovatieve medicijnverpakkingen en digitale applicaties”, zegt medeoprichter Kristof Cannoot. 

Kosteloos

Concreet werkt Polly samen met de vertrouwde apotheek van de patiënt om de chronische medicatie kosteloos te verpakken per innamemoment. Polly blijft kosteloos bij patiënten die minimum vier verschillende geneesmiddelen per dag innemen, terwijl anderen kunnen genieten van deze dienst tegen een minimale wekelijkse kost. 

Kristof Cannoot: We hebben gekozen om Polly kosteloos te maken om iedereen te bereiken, ook de meest kwetsbaren. Omdat we overtuigd zijn van de meerwaarde van ambulante IMV voor de maatschappij, is het onze ambitie om deze te verankeren in de eerstelijnszorg, met een minimum aan barrières voor de zorgverstrekker en de patiënt. Uiteindelijk hopen we dat de overheid, net zoals in Nederland, op een bepaald moment zal kunnen tussenkomen, om geautomatiseerde IMV terugbetaald te krijgen zodat we met Polly iedereen in België kunnen helpen. Iedereen, ook de overheid, heeft immers te winnen bij een betere therapietrouw.

Synergie tussen technologie, digitalisatie en gezondheidszorg

Met een geavanceerde geautomatiseerde werking achter de schermen, maar ook gebruiksvriendelijke software voor apotheken en een eenvoudige app voor de eindgebruiker, gaat Polly voor synergie tussen technologie, digitalisatie en gezondheidszorg. 

In andere landen, zoals de Scandinavische landen maar ook Nederland, staan ze al een stuk verder wat betreft individuele medicatievoorbereiding. Met Polly willen we de kracht van technologie gebruiken om het leven van chronische patiënten te verbeteren, en via innovatie de toekomst van de ambulante eerstelijnszorg in ons land opnieuw vorm te geven”, aldus Kristof Cannoot. Kosteloos en gebruiksvriendelijk, veilig en efficiënt… Wat ons betreft zijn de voordelen alvast duidelijk!

Voordelen voor de patiënt

Polly maakt het heel simpel voor de patiënt: hij of zij haalt zijn rol met individuele zakjes op bij de apotheek. Doordat de medicatie per innamemoment verpakt is in handige, meeneembare en makkelijk open te scheuren zakjes, vermindert het risico op medicatiefouten, verwarring of vergetelheid bij het innemen drastisch. 

Bemoedigende resultaten uit het buitenland

In een enquête onder 1465 gebruikers van medicatie op rol in Zweden vond 93% van de patiënten medicatie op rol ondersteunend in het geneesmiddelengebruik. Slechts 4% was ontevreden. Dit werd bevestigd in een studie in Nederland, waar het principe van individuele medicatievoorbereiding reeds door meer dan 650.000 ambulante patiënten gebruikt wordt (zij het in andere marktomstandigheden). Patiënten zijn erg tevreden met IMV en halen meerdere voordelen aan: zo gaf 90% aan dat individuele medicatievoorbereiding hen hielp met hun medicatiegebruik, met specifieke voordelen op het vlak van onder meer therapietrouw en veilige medicatie-inname (59%) en gebruiksgemak (40%). 96% gaf aan geen nadelen te ondervinden.

 

Meer info over Polly vind je op de website of in deze video.

 

Over Polly

Polly is een jong bedrijf dat werd opgericht door drie Belgische serieondernemers met ervaring in zowel farma, tech als distributie: Toon Coppens, Kristof Cannoot en Andy Decuypere. De start-up is gespecialiseerd ​ in geautomatiseerde Individuele Medicatievoorbereiding (IMV) met behulp van de meest geavanceerde technologie, en is onderdeel van Fidelmed NV, een onafhankelijke Belgische groothandel in gezondheidsproducten met ook een gespecialiseerde apotheek in Mariakerke.

Perscontact
Lorenzo Bown
lorenzo@polly.be

Paul Geens

Paul Geens

PR consultant, Evoke
  1. Therapietrouw : feiten en cijfers
  2. ibid.
  3. van Boven JF, Tsiligianni I, Potočnjak I, Mihajlović J, Dima AL, Nabergoj Makovec U, Ágh T, Kardas P, Ghiciuc CM, Petrova G, Bitterman N, Kamberi F, Culig J, Wettermark B. European Network to Advance Best Practices and Technology on Medication Adherence: Mission Statement. Front Pharmacol. 2021 Oct 11;12:748702. doi: 10.3389/fphar.2021.748702. PMID: 34707502; PMCID: PMC8544003.
  4. Bardage C, Ring L. Patients’ perspectives on automated multi-dose drug dispensing. J Community Med Health. 2016;6:393
  5.  Patients’ experiences with multidose drug dispensing: a cross sectional study - gepubliceerd in International Journal of Clinical Pharmacy 2019;41:104-12

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be