Opmars refurbished smartphones kent nog drempels in België

De markt voor refurbished smartphones blijft groeien maar toch wil 31% van de Belgen oude smartphone niet verkopen

Brussel, 12 juli 2022 - De markt voor refurbished smartphones groeit gestaag. Zo wordt geschat dat de markt jaarlijks met 10,23% zal groeien tussen 2022 en 2027: dat significant cijfer toont aan hoe consumenten steeds meer verantwoorde en duurzame keuzes maken. Maar uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Kantar in opdracht van Swappie, Europees leider in de aan- en verkoop van refurbished iPhones, blijkt dat 3 op de 10 Belgen momenteel hun oude smartphone niet ter beschikking zou stellen voor refurbishment en dat slechts 15% van de respondenten in het verleden al eens zijn oude smartphone heeft verkocht.

Om een beter zicht te krijgen op de Belgische markt voor refurbished smartphones, onderzocht Kantar in opdracht van refurbisher Swappie de voorkeuren en consumptiegewoonten van de Belgische consument. Hieruit blijkt dat de bijdrage van Belgen tot de circulaire economie voorlopig nog zijn beperkingen kent. 

Liever kopen …

Uit een recent onderzoek van Counterpoint Research blijkt dat de wereldwijde markt voor refurbished smartphones vorig jaar meer dan drie keer sneller groeide dan de markt voor nieuwe smartphones. Zo werd wereldwijd 15 procent meer refurbished telefoons verkocht vergeleken met een jaar eerder. 

Consumenten blijken uit het onderzoek van Swappie hun keuze voor een refurbished toestel vooral te baseren op de financiële besparingen en het feit dat de kwaliteit, batterijconditie en garantie van een refurbished smartphone vergelijkbaar zijn met die van een nieuwe smartphone. Het toenemende aantal professionele spelers op de refurbishmentmarkt draagt ook bij tot de gepercipieerde betrouwbaarheid van refurbished smartphones.

… dan verkopen

Hoewel Belgen steeds meer bereid zijn om een refurbished smartphone te kopen, zijn ze minder bereid om hun oude smartphone te verkopen om die te laten opknappen. Een oude smartphone verkopen levert nochtans niet alleen een mooie cent op, maar is ook goed voor het milieu. Het concept zorgt voor minder afval en bespaart energie, grondstoffen en waardevolle materialen, zoals koper, zilver en zelfs goud, die nodig zijn bij de productie van nieuwe smartphones. 

Terwijl 69% van de respondenten wel overweegt hun oude smartphone online of in fysieke winkels te verkopen, zegt 31% helemaal niet geïnteresseerd te zijn in de verkoop van hun toestel. De bereidheid om een oud toestel te verkopen, is vooral bijzonder laag bij 55-plussers (bijna 40% van die leeftijdsgroep is niet bereid) en bij mensen die in bepaalde regio's van Wallonië wonen, waaronder Luik (44%), Luxemburg (40%) en Namen (37%). Bovendien verkocht slechts 15% van de respondenten in het verleden al eens zijn oude smartphone, terwijl 38% besloot die bij te houden, voornamelijk als back-uptelefoon. Desalniettemin beweert ongeveer de helft van de respondenten nooit de behoefte te hebben gehad om hun back-up-toestel te gebruiken. 

Professioneel en betrouwbaar

"Op de Belgische markt zijn er onvermijdelijk nog drempels te overwinnen als het gaat om refurbished smartphones", zegt Janne Korpela, Head of Region bij Swappie. “Het is daarom noodzakelijk om gebruikers te informeren over de voordelen van refurbished toestellen door de diensten te introduceren die professionele en betrouwbare refurbishers bieden, zowel voor de ver- als aankoop van smartphones. Consumenten helpen om bewuste en verantwoorde keuzes te maken, maakt deel uit van onze missie bij Swappie, waar we via de aan- en verkoop van refurbished iPhones een duurzamere levensstijl willen promoten en willen bijdragen tot de overgang naar een circulaire economie."
Janne Korpela, Head of Region bij Swappie
Janne Korpela, Head of Region bij Swappie

Over Swappie

Swappie is de toonaangevende end-to-end online winkel voor de aan- en verkoop van refurbished smartphones. De missie van het bedrijf is om mensen een kwalitatieve, betaalbare en milieuvriendelijke manier te bieden om hun telefoon te upgraden. Swappie is momenteel actief in 15 Europese landen, waaronder België. Het bedrijf groeide sterk in 2020 met een omzet van 97 miljoen euro, en sinds de oprichting in augustus 2016 is Swappie uitgegroeid tot een van de meest innovatieve en snelgroeiende bedrijven in Europa met meer dan 1.300 medewerkers en een inzameling van 149 miljoen euro van investeerders. 

Ga voor meer informatie naar: www.swappie.com

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be