Oostendse apotheken pionieren met Polly

Apotheken ontzorgen chronische patiënten met gratis voorverpakte medicatie op rol van Polly

Oostende, 23 juli 2024 - Mensen die dagelijks meerdere medicijnen innemen, ondervinden vaak moeite met het correct volgen van hun behandeling: ze nemen hun medicatie onregelmatig in, vergeten ze of stoppen er na een tijd zelfs volledig mee. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Om die mensen te helpen en zo iets te doen aan de gebrekkige therapietrouw in ons land, bieden verschillende apotheken uit Oostende nu een innovatieve nieuwe dienst aan waarbij patiënten hun medicatie per innamemoment voorverpakt meekrijgen in een rol met handige, gepersonaliseerde, afscheurbare zakjes: Polly. De Oostendse apotheken Claeys, Cuylen, Raes, Tampere en Dfarma zijn bij de eerste in België die de dienst aanbieden, gratis voor zowel patiënt als apotheek.

Gebrekkige therapietrouw 

Met dank aan de wetenschap is het vandaag in heel veel gevallen mogelijk om ook met een chronische aandoening lang en gezond te leven. Enige voorwaarde: de voorgeschreven behandeling goed opvolgen. Jammer genoeg knelt daar vaak het schoentje, zo geven cijfers aan: van de vijf miljoen chronische patiënten in ons land neemt meer dan 50% zijn of haar medicatie niet naar behoren in. Iets dat ze onder andere bij de Oostendse apotheek Claeys kunnen bevestigen.

Apotheek Claeys uit Oostende is een van de eerste apotheken die met Polly werken.
Apotheek Claeys uit Oostende is een van de eerste apotheken die met Polly werken.
Kris Van Craeynest van apotheek Claeys: “Tot voor kort werkten we, net als vele andere apotheken, met pillendozen voor chronische patiënten die meerdere medicijnen per dag moeten innemen. Maar die bieden geen garantie op een correcte inname: soms nemen patiënten alle medicatie in een keer in, in andere gevallen kregen we soms halfvolle pillendozen terug. Dat is zorgwekkend, in de eerste plaats voor de patiënt en diens omgeving, maar ook voor ons als apotheker.

Ernstige gevolgen

De gevolgen van die gebrekkige therapietrouw zijn inderdaad ernstig: bij ouderen leidt incorrect medicijngebruik tot een aanzienlijk aantal (vermijdbare) ziekenhuisopnames, terwijl in Europa jaarlijks ongeveer 200.000 sterfgevallen te wijten zijn aan onvoldoende therapietrouw of incorrecte medicatiedosering.

Zeker bij asymptomatische ziekten zoals hoge bloeddruk en cholesterol, waarbij je als patiënt niks merkt tot je plots een bloedklonter hebt of een hartaanval of hersenbloeding krijgt, houdt een gebrekkige therapietrouw grote risico’s in”, stelt Dr. Sam Ward, arts en uroloog aan de Brusselse Kliniek Sint-Jan.Het beste bewijs: hart- en vaatziekten zijn nog steeds een van de voornaamste doodsoorzaken in België. Als je dan weet dat een op de twee patiënten met hoge bloeddruk na een jaar stopt met de behandeling …
Daarom besloten we Polly te ontwikkelen: een kosteloos en gebruiksvriendelijk, veilig en efficiënt systeem om patiënten te ontzorgen en ze langer en gezonder te doen leven, steeds in samenwerking met de vertrouwde huisapotheker”, stelt Kristof Cannoot, medeoprichter van Polly.

Gepersonaliseerd, sneller, duidelijker en veiliger

Alleen maar voordelen dus - voor de patiënt, maar ook voor de apotheker.

Dankzij Polly sparen we niet alleen veel tijd uit aan het handmatig voorbereiden van de pillendozen, we zijn meteen ook een stuk geruster dat patiënten hun medicatie correct innemen. De zakjes, waarin alle pillen per innamemoment voorverpakt zitten, zijn immers duidelijk en verminderen zo het risico op medicatiefouten, verwarring of vergetelheid bij het innemen, zeker voor patiënten met complexe medicatieschema's die meerdere medicijnen per dag nemen”, vervolgt Kris Van Craeynest van apotheek Claeys. Ook wij als apotheker slapen hier dus een stuk geruster door.

Patiënten of mantelzorgers kunnen hun rol met zakjes per twee weken ophalen bij de apotheek. De dienst is gratis voor mensen die vier of meer verschillende medicijnen per dag innemen, anderen kunnen van de dienst genieten tegen een minimale wekelijkse kost van €3 per week. Ook voor de apotheek zelf is er geen meerkost, terwijl het opstarten erg snel gaat: amper een week is nodig om een eerste patiënt met Polly te laten beginnen.

Polly is een initiatief van ondernemers Kristof Cannoot (Mtouch, Redpharma), Toon Coppens (Netlog, Realo, Delta) en Andy Decuypere (Medisale). Na twee jaar voorbereidend werk lanceerden ze hun dienst eerder dit jaar. 

Een lijst van deelnemende apotheken is terug te vinden op de website van Polly. 

 

 

Over Polly

Polly is een jong bedrijf dat werd opgericht door drie Belgische serieondernemers met ervaring in zowel farma, tech als distributie: Toon Coppens, Kristof Cannoot en Andy Decuypere. De start-up is gespecialiseerd ​ in geautomatiseerde Individuele Medicatievoorbereiding (IMV) met behulp van de meest geavanceerde technologie, en is onderdeel van Fidelmed NV, een onafhankelijke Belgische groothandel in gezondheidsproducten met ook een gespecialiseerde apotheek in Mariakerke.

Perscontact
Kristof Cannoot

kristof@fidelmed.be
0485/19 10 45


Apotheek Claeys
Tel: 059/70 12 30

Paul Geens

Paul Geens

Senior pr consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Tour & Taxis Havenlaan 86C bus 15 1000 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be