Online platform BloomUp helpt Antwerpse mantelzorgers aan psychologische bijstand

Drie gratis consultaties bij erkende psychologen voor Antwerpse mantelzorgers

Antwerpen, 11 mei 2021 - Online platform BloomUp brengt Antwerpse mantelzorgers in contact met erkende psychologen. Daar is nood aan, want twee op drie mantelzorgers ervaren de zorgverlening momenteel zwaarder dan voor de start van de coronacrisis. Om de mentale veerkracht van de bijna 50.000 Antwerpse mantelzorgers te versterken, kan een mantelzorger zich via BloomUp inschrijven voor drie gratis online consultaties met erkende psychologen. Dat is mogelijk dankzij steun van Stad Antwerpen.

Niet alleen de professionele zorgsector staat onder druk door Covid-19, ook de duizenden mantelzorgers die zorgen voor familie of vrienden hebben het extra moeilijk tijdens deze gezondheidscrisis. Daarbij dreigen ze hun eigen mentale gezondheid soms uit het oog te verliezen, terwijl dit cruciaal is om goed voor anderen te kunnen zorgen. Maar liefst twee op drie mantelzorgers geven aan dat de zorgverlening verzwaard is tijdens de coronacrisis. Dat leidt tot een verhoogde emotionele en psychische druk. Om de drempel naar professionele psychologische bijstand te verlagen, slaan het digitale platform BloomUp en Stad Antwerpen de handen in elkaar.

Laagdrempelig platform

Mantelzorgers die een beroep willen doen op psychologische hulp, kunnen terecht bij BloomUp. Via een online platform worden ze aan de hand van een korte vragenlijst gekoppeld aan drie geschikte psychologen. Na een kort kennismakingsgesprek kan de mantelzorger beslissen om de therapie te starten en gebruik te maken van drie gratis online consultaties die op flexibele momenten ingepland kunnen worden. “Met deze laagdrempelige en verfrissende werkwijze maken we de stap naar hulp gemakkelijker voor de drukbezette mantelzorgers”, zegt mede-oprichtster van BloomUp Ellen Batens. 

Slechts een op drie mensen met mentale zorgen gaat op zoek naar professionele ondersteuning - Ellen Batens, BloomUp

Heel wat mantelzorgers dragen onbewust op frequente basis zorg voor familie en vrienden en zijn niet op de hoogte dat ze recht hebben op bijkomende ondersteuning, zoals dit initiatief van Stad Antwerpen en BloomUp. Bovendien gaat slechts een op drie mensen met mentale zorgen op zoek naar professionele ondersteuning. Dat komt doordat de stap naar professionele hulp te groot is, maar ook door de langere wachttijden. Daarom promoten we dit initiatief extra bij huisartsen”, aldus Ellen.

48.000 Antwerpse mantelzorgers

Antwerpen telt maar liefst 48.000 mensen die zich dagelijks inzetten als mantelzorger. Dat de coronacrisis voor extra druk zorgt, ondervond ook Sonja. Zij draagt zorg voor haar zieke moeder. “Stap voor stap had mijn moeder meer hulp nodig en werd ik haar mantelzorger. Dat is niet altijd even makkelijk, maar je doet dat gewoon. Tot corona kwam en ik plots met een dubbele zorg zat. Enerzijds ben ik extra voorzichtig en wil ik het virus niet binnenhalen, anderzijds valt er heel wat ondersteuning weg.

Er is geen openbare dienst die mantelzorgers kan vervangen - Fons Duchateau, schepen van Gezondheid

Voor Antwerps schepen van Gezondheid Fons Duchateau is het ondersteunen van mantelzorgers ook een investering in een warmere samenleving en menselijk geluk. “Wanneer een mantelzorger zijn of haar zelfgekozen engagement moet opgeven omdat het mentaal te zwaar wordt, voelt dat als een mislukking die men blijft meeslepen. Dan verliezen niet alleen de mantelzorger en de patiënt: we verliezen als samenleving. Er is geen openbare dienst die mantelzorgers kan vervangen. Dat kan niet. Daarom is BloomUp een initiatief dat we als stad een warm hart toedragen.”

Tot eind december

Wie als mantelzorger zorg draagt voor familie of vrienden kan via BloomUp de stap naar psychologische ondersteuning zetten wanneer hij of zij dat wil. Na de drie gratis consultaties kan de therapie verdergezet worden. Een volgend gesprek kost dan maximum zestig euro. Elke mantelzorger (18+) die woonachtig is in Antwerpen (2000, 2018, 2020, 2030, 2040, 2050 en 2060), Deurne (2100), Borgerhout (2140), Merksem (2170), Ekeren (2180), Berchem (2600), Wilrijk (2610) of Hoboken (2660) kan gebruikmaken van het initiatief, dat loopt tot eind december.

Mantelzorgers kunnen zich aanmelden voor de gratis consultaties via http://talk.bloomup.org/mantelzorgantwerpen

Persdossier BloomUp.pdf

PDF - 450 Kb

BloomUp lanceerde in januari 2021 met de steun van Imec.istart en Start It @ KBC en heeft als doel mentale gezondheidszorg toegankelijk te maken en wachtlijsten in te korten. Meer dan 70 klinische psychologen en psychotherapeuten hebben zich reeds geregistreerd op het platform. De start-up is gevestigd in Antwerpen en groeide voort uit een vrijwilligersinitiatief dat startte tijdens de lockdown van maart 2020. Het team bestaat uit oprichters Ellen Batens en Clovis Six, developers Arno Soontjens en Vincent Schoors en klinisch psychologe Sara Van De Kerckhove.

Contactgegevens Ellen Batens: +32 (470) 218832 - ellen@bloomup.org

Mattias Goossens

Mattias Goossens

PR Consultant, Evoke

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be