Onderzoeksproject van Solita en ISS: Hoe verandert Gen AI de toekomst van softwareontwikkeling?

Solita en ISS slaan de handen in elkaar en onderzoeken de impact van generatieve AI op de toekomst van softwareontwikkeling.

Leuven, 28 mei 2024 - Technologiebedrijf Solita en facilitair bedrijf ISS zijn samen in een baanbrekend generatief AI-project gestapt. Twee onafhankelijke teams werken samen aan dezelfde digitale oplossing voor een klant. Het ene team doet dat met behulp van gesofisticeerde en adaptieve software, het andere team zet volop in op artificiële intelligentie door gebruik te maken van generatieve AI-tools in elke ontwikkelingsfase. Dit project is een van de eerste vergelijkende onderzoeken ter wereld. Het doel? Achterhalen waarvoor generatieve AI (breed) kan worden ingezet, dit toetsen aan de realiteit van bedrijven, verschillende ontwikkelingsbenaderingen vergelijken en tot slot ook het delen van alle bevindingen op grote schaal met bedrijven en de tech community.

Het Europese technologie- en databedrijf Solita en het internationale ISS 'GenAI Twin project' is een unieke samenwerking gericht op het verkennen van het gebruik van artificiële intelligentie in verschillende stadia van softwareontwikkeling. Het project beoordeelt onder andere de impact van AI op het stroomlijnen van processen en het verbeteren van de kwaliteit van de output. Het project maakt verder ook onderdeel uit van een masterthesis aan de Universiteit van Turku. 

Het project wil onder meer de impact van AI in de praktijk onderzoeken, inclusief de effecten op bijvoorbeeld efficiëntie en kwaliteit, bepalen welke rol in de toekomst weggelegd is voor de IT-professional, maar behandelt ook de strategische integratie van AI en ethische overwegingen. Het doel is om lessen te trekken uit het gebruik van AI in softwareontwikkelingsprojecten en die bevindingen te delen. 

Generatieve AI transformeert ook de IT-industrie: zowel doorbraken als struikelblokken te verwachten?

Generatieve AI zal naar verwachting grote veranderingen teweegbrengen in de IT-industrie en softwareontwikkeling wereldwijd, naast vele andere sectoren.

“‘The Gen AI Twin’ project van Solita en ISS is een van de eerste projecten ter wereld waarbij de resultaten en conclusies van het gebruik van generatieve AI in softwareontwikkeling worden onderzocht in de praktijk. Experimenteren is de snelste manier om te leren. We zitten midden in een transformatie die een aanzienlijke impact zal hebben op verschillende industrieën en activiteiten wereldwijd”, zegt Ossi Lindroos, CEO van Solita.

“De ontwikkeling van AI verandert de wereld en biedt enorme kansen voor ISS,”, vult Jenni Heinisuo, CIO van ISS Services, aan. “De overgang naar een wereld met AI moet echter in goede banen worden geleid en duurzaam zijn, zodat iedereen zich kan aanpassen aan de veranderingen. Alleen dan kunnen we echt de vruchten plukken van AI. Verschillende projecten helpen ons uitgebreid te identificeren hoe AI het bedrijf en de ervaring van werknemers kan ondersteunen. Dit project kan bijdragen aan beide."

“Generatieve AI blijft zich in een duizelingwekkend tempo ontwikkelen. Tegelijkertijd is er een wedloop aan de gang tussen bedrijven, overheden en zelfs continenten over welke industrieën en toepassingen de grootste praktische voordelen kunnen halen uit het gebruik ervan. Ons Gen AI Twin project is zeldzaam, zelfs op wereldschaal, en we kijken reikhalzend uit naar de resultaten van het project", zegt Lasse Girs, Solita's Head of Generative AI Enablement. “Met de invoering van nieuwe modellen en AI-tools zullen er ongetwijfeld zowel doorbraken als struikelblokken zijn. Omdat het belangrijk is een open discussie te behouden, willen we gedurende het volledige traject openlijk communiceren over onze bevindingen”, besluit Lasse Girs.

Tot slot loopt ook het regelgevingsproces voor de AI-wet van de EU op zijn einde. De AI-wet is de eerste AI-regelgeving in de westerse wereld die een kader creëert voor de ontwikkeling en implementatie van AI.

Joris Haelterman, Country Director Solita Belgium: “Sommigen bekritiseren de AI-wet als te laks, anderen vrezen dat de verstrekkende eisen van de AI-wet de Europese innovatie zullen afremmen. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de AI-wet zich vooral richt op de AI-systemen met een hoog risico, dus het soort AI dat aanzienlijke schadelijke gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid, veiligheid en fundamentele mensenrechten. Zo moeten in AI-systemen met een hoog risico onder meer beschermende mechanismen worden ingebouwd, zoals menselijk toezicht.”

Het onderzoeksproject van Solita en ISS zou moeten afgelopen zijn in september. Updates zijn terug te vinden op Solita’s website en socialemediakanalen. 

Meer weten over Solita's standpunt over de nieuwe AI wet?

Solita's standpunt over opkomende AI-wet.docx

DOCX - 8.1 Kb

Voor meer informatie, contacteer:
Joris Haelterman, Country Director Solita Belgium, E: joris.haelterman@solita.be, M: +32 473 94 90 75
Jenni Heinisuo, CIO ISS Services, E: jenni.heinisuo@fi.issworld.com, M: +358 40 862 2044

Over Solita
Solita is een snelgroeiend bedrijf voor digitale transformatie, gedreven door technologie, data en menselijk inzicht. Opgericht in 1996, helpt Solita bedrijven en samenlevingen zichzelf opnieuw uit te vinden met een blijvende impact. De diensten van het bedrijf variëren van strategisch advies tot serviceontwerp, softwareontwikkeling, data, AI & analytics en beheerde cloudservices. Solita is een levendige gemeenschap van meer dan 2.000 professionals en is actief in Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Estland, België, Polen, Zwitserland en Duitsland. www.solita.be

Over ISS
ISS is een toonaangevende, wereldwijde leverancier van oplossingen voor werkplek- en facilitaire diensten. In samenwerking met klanten stimuleert ISS de betrokkenheid en het welzijn van mensen, minimaliseert het de impact op het milieu en beschermt en onderhoudt het eigendommen. ISS Finland (ISS Palvelut) is een van de grootste particuliere werkgevers in Finland en maakt deel uit van de internationale ISS Group die actief is in meer dan 30 landen. ​ www.issworld.com

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be