Onderzoek van Fortinet: Operators zijn optimistisch over het inlossen van belofte van 5G en cybersecurity vervult daarbij een sleutelrol

Bijna 90% van alle respondenten is het eens met de stelling dat de netwerkbeveiliging van een operator zeer belangrijk dan wel van cruciaal belang is

Diegem, 20 oktober 2020 – Fortinet, wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, maakt vandaag de resultaten bekend van een enquête die het door TelecomTV in samenwerking met HardenStance en ETSI liet uitvoeren. De resultaten wijzen op een breed gedragen optimisme over de omzetkansen van 5G onder respondenten in de telecomsector. Deze kansen kunnen echter alleen worden benut als de nieuwe 5G-diensten veiliger zijn en beter aansluiten op zakelijke toepassingsscenario’s.

5G bezit het potentieel om de zakelijke en consumentenmarkt een impuls te geven met voordelen als hogere snelheden, minder latency en meer bandbreedte. Deze vijfde generatie van mobiele communicatiestandaarden effent daarnaast de weg naar verbeteringen van toepassingen op het gebied van de gezondheidszorg, smart cities, zelfrijdende voertuigen enzovoort. 5G maakt ook nieuwe toepassingen mogelijk die de levenskwaliteit verbeteren.

De nieuwe mobiele technologie zorgt tegelijkertijd voor een forse toename van het aantal verbonden apparaten. Dit biedt cybercriminelen nieuwe kansen om geld te verdienen. Met deze gedachte in het achterhoofd moeten mobiele providers en bedrijven een krachtige strategie voor cybersecurity hanteren die bescherming biedt voor hun complete infrastructuur, van de kern van het mobiele netwerk tot de netwerkrand.

Aan zakelijke kansen geen gebrek

Bijna 90% van alle respondenten denkt dat hun investeringen zullen resulteren in een groei van de gemiddelde omzet per gebruiker (ARPU). Die groei zal naar verwachting evenredig worden verdeeld tussen publieke en private 5G-netwerken. De kans is echter groot dat minstens de helft van alle netwerken door operators zal worden gebouwd en beheerd. Operators kunnen zich mogelijk verzekeren van maar liefst 75% van de totale omzet binnen de 5G-markt.

64% van de respondenten denkt dat dit alleen kan worden gerealiseerd door de bestaande netwerkbeveiliging op te voeren. Dat geldt zowel voor de architectuur als alle operationele processen. Daarnaast vindt bijna driekwart van alle respondenten dat het optimaal laten aansluiten van netwerkoplossingen op specifieke zakelijke toepassingen bijzonder belangrijk dan wel van cruciaal belang is. Dat geldt in het bijzonder voor toepassingen in verticale markten als transport, logistiek, productie, automatisering en gezondheidszorg.

Het achterliggende idee is dat het oude businessmodel, het leveren van niet-onderscheidende mobiele connectiviteitsdiensten, niet langer toereikend zal zijn. Om succes met 5G te boeken zullen de meeste operators samenwerkingen op basis van gedeelde verantwoordelijkheid moeten aangaan met hun branchegenoten en zakelijke klanten.

De reacties van de respondenten wezen duidelijk op de noodzaak van samenwerking met andere leveranciers binnen het ecosysteem, ook als dat concurrenten zijn. 44% ziet cloud providers als partners, of in ieder geval grotendeels. Slechts 11% ziet cloud providers als volbloed concurrenten.

Deze bevindingen sluiten goed aan op het bestaande model van gedeelde verantwoordelijkheid tussen cloud providers en hun zakelijke klanten. Hierbij dient de cloud provider zorg te dragen voor het onderhoud en de beveiliging van de infrastructuur, terwijl de zakelijke klant verantwoordelijk is voor de beveiliging van diens eigen data en applicaties.

Het belang van een sterke waardepropositie op het gebied van cybersecurity

Cybersecurity blijkt een topprioriteit van de respondenten te zijn. Ruim 80% meent dat de ingebouwde beveiligingsfuncties van de 5G-specificaties van het 3rd Generation Partnership Project (3GPP) weinig meer zijn dan een basisniveau voor de 5G-markt. 62% denkt bovendien dat sommige dan wel de meeste 5G-toepassingen om extra beveiligingsfuncties zullen vragen.

Het bieden van een waardepropositie die verder gaat dan connectiviteit en optimaal tegemoetkomt aan de hogere beveiligingseisen ten aanzien van 5G en de toepassingen die deze technologie ondersteunen werd door bijna 90% van alle respondenten als zeer belangrijk dan wel van cruciaal belang aangestipt. 61% van de respondenten heeft er weinig vertrouwen in dat zij een groei van de ARPU kunnen realiseren als hun focus grotendeels of volledig beperkt blijft tot de connectiviteitslaag.

Ronen Shpirer, directeur Solutions Marketing bij Fortinet: “De migratie van de huidige mobiele netwerken naar 5G brengt nieuwe beveiligingseisen met zich mee ten aanzien van de infrastructuur. Dat geldt in het bijzonder voor standalone implementaties. Die vragen namelijk om veel meer dan de ingebouwde beveiligingsmogelijkheden die door het 3GPP zijn gedefinieerd. Het gevirtualiseerde, gedistribueerde en veranderlijke karakter van de 5G-core, de fors toegenomen schaalomvang, het toenemende gebruik van Multi-access Edge Computing (MEC) en de bedrijfskritische aard van 5G-toepassingen vragen om krachtige beveiliging van de onderliggende infrastructuur en zakelijke toepassingen. Fortinet bezit een in de praktijk bewezen track record in het bieden van overzicht op, en beveiliging van user en control planes voor de 4G- en 5G-netwerken van carriers. De schaalbaarheid en optimale prijs-kwaliteitverhouding van onze security-oplossingen bieden duidelijke voordelen voor operators die willen inspelen op de nieuwe kansen van 5G.”

Volgens Fortinet zal de opkomst van 5G en de groei van het bedreigingslandschap mobiele operators en bedrijven noodzaken om een holistische beveiligingsaanpak te hanteren, zodat ze grip op deze dynamische omgeving kunnen krijgen.

Methodiek

De enquête werd in opdracht van Fortinet uitgevoerd door TelecomTV. Respondenten in alle delen van de wereld werden gevraagd om hun visie te geven op de ontwikkeling van de markt voor zakelijke 5G-diensten en de beveiligingseisen en security-gerelateerde businessmodellen die nodig zijn om ondersteuning voor deze diensten te bieden.

Ruim een derde van de respondenten behoorde tot de groep van operators en internetproviders, waaronder grote wereldwijde tier one mobile operators. Nog eens een kwart was actief als leverancier van hardware- en softwareoplossingen.

Aanvullende informatie

Over Fortinet
Fortinet beschermt ’s werelds grootste ondernemingen, internetproviders en overheidsorganisaties. Het biedt organisaties compleet beheer van en inzicht in hun groeiende aanvalsoppervlak en stelt hen in staat om tegemoet te komen aan de steeds hogere eisen die aan hun netwerk worden gesteld, nu en in de toekomst. Alleen het Fortinet Security Fabric-platform pakt de meest kritieke beveiligingsuitdagingen aan en beschermt gegevens over de gehele digitale infrastructuur. Dit geldt zowel voor netwerk-, applicatie- als (multi)cloud of edge-omgevingen. Fortinet heeft wereldwijd de meeste beveiligingsappliances verkocht. Meer dan 440.000 klanten vertrouwen op Fortinet voor effectieve bescherming van hun organisatie. Fortinet is zowel een technologiebedrijf als een leerbedrijf. Fortinet Network Security Institute biedt een van de grootste en breedste trainingsprogramma's voor cybersecurity in de industrie. Kom meer te weten op http://www.fortinet.com, de blog van Fortinet en FortiGuard Labs.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be