Onderzoek door SoftwareOne: 62% van alle bedrijven beschikt over onvoldoende AI-vaardigheden om snel te kunnen innoveren

Door een tekort aan werknemers met AI-kennis en ervaring kunnen bedrijven het volledige potentieel van AI en de cloud niet benutten; 97% kent prioriteit toe aan ‘upskilling’ 

Brussel, 13 juni 2024 — SoftwareOne, vooraanstaand aanbieder van software en cloudoplossingen, maakt nieuwe bevindingen uit zijn Cloud Skills Report bekend die aantonen dat er een grote vaardigheidskloof is tussen ‘mens en machine’. De grootste uitdaging is om de werknemersvaardigheden mee te laten groeien met de snelle digitale transformatie. Meer dan de helft (62%) van de bedrijven zegt momenteel over onvoldoende mensen te beschikken die vaardig zijn met AI-toepassingen. 41% heeft grote moeite met het vinden van mensen die bedreven zijn met AI. 

Het onderzoek wijst op de noodzaak om prioriteit te geven aan het informeren over en trainen van medewerkers over geavanceerde technologieën. Dit is van cruciaal belang met het oog op het groeiende tekort aan vaardigheden op het gebied van cloud computing en de angst rond AI die bij mensen leeft. Volgens het onderzoek is 97% van alle bedrijven ​ van plan om prioriteit toe te kennen aan ‘upskilling’ oftewel het verbeteren van de vaardigheden van hun personeel. 

Het tekort aan cloudgerelateerde vaardigheden heeft de werkdruk van 66% van alle respondenten vergroot. Dit heeft merkbaar negatieve gevolgen gehad, waaronder burn-out en een hoog personeelsverloop binnen afdelingen. Wereldwijd denkt meer dan een kwart van alle IT-managers erover na om te stoppen vanwege het vaardigheidstekort. Problemen rond het behoud van IT-talent zijn een belangrijke uitdaging voor maar liefst 35% van alle bedrijven. Conflicten binnen teams verergeren de problemen met het behoud van personeel. 34% van alle respondenten zegt dat het tekort aan cloudgerelateerde vaardigheden voor spanningen met hun leidinggevende heeft gezorgd. 42% zegt dat dit voor wrijving ​ binnen het team zorgt. Hoewel het vergaren van AI-kennis en het opbouwen van ervaring de oplossing voor dit probleem is, geeft 18% van de respondenten ​ aan zich niet op hun gemak te voelen bij het vragen om extra training waarmee ze hun vaardigheden kunnen verbeteren.

“De snelle ontwikkelingen op het gebied van AI en generative AI bieden bedrijven veelbelovende kansen. Maar wat talent betreft zitten organisaties op een tikkende tijdbom. Zonder training en upskilling van hun werknemers zullen zij niet in staat zijn om het volledige potentieel van AI te benutten”, zegt Brian Duffy, de CEO van SoftwareOne. “Uit ons onderzoek blijkt dat de meerderheid van organisaties van plan is om hun IT-team nieuwe vaardigheden bij te brengen om de inzet van AI en de overstap naar de cloud te bespoedigen. Door mensen centraal te stellen en hen te laten zien hoe deze innovaties hun werk kunnen verbeteren in plaats van een bedreiging te vormen kunnen organisaties een cultuur van optimisme creëren waarin iedereen zich gesteund voelt. Dit doet wonderen voor het personeelsbehoud en de productiviteit en resulteert in werk dat meer voldoening biedt.” 

Meer informatie over het Cloud Skills Report en hoe SoftwareOne bedrijven kan helpen om de cloud, data en AI in te zetten voor een snellere realisatie van hun doelstellingen voor digitale transformatie is hier te vinden: Cloud Skills Report | SoftwareOne.

 

Over het onderzoek:

Voor de SoftwareOne Cloud Skills Survey werden vraaggesprekken gehouden met 500 IT-besluitvormers in Australië, de Benelux, Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Het doel was om inzicht te krijgen in de invloed van het tekort aan cloudgerelateerde vaardigheden op IT-teams en hoe zij van plan zijn om dit probleem in 2024 aan te pakken.

Over SoftwareOne

SoftwareOne is een vooraanstaande wereldwijde aanbieder van software- en cloudoplossingen. Het geeft een nieuwe invulling aan de manier waarop bedrijven alles wat met de cloud te maken heeft ontwikkelen, inkopen en beheren. SoftwareOne helpt organisaties om hun workloads en applicaties naar de cloud te migreren en te moderniseren. Het maakt hen wegwijs in de wijzigingen die daarbij komen kijken en de software die hiervoor nodig is en helpt hen met het optimaliseren van hun cloudomgeving. Daarmee ontsluit SoftwareOne de werkelijke waarde van technologie. Met 9.250 werknemers en een verkoop- en distributieaanwezigheid in 90 landen biedt het organisaties toegang tot 7.500 softwaremerken. Het in het Zwitserse Stans gevestigde SoftwareOne is genoteerd aan de SIX Swiss Exchange onder het tickersymbool SWON. Ga voor meer informatie naar softwareone.com

Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be