Nieuwe designer voor Duravit: Sebastian Herkner ontwerpt badkamerserie 'Zencha'

Zencha is een evenwichtig badkamerdesign dat met bijzondere oppervlakken de zintuigen op subtiele wijze aanspreekt

  • Geïnspireerd door Japanse rituelen en vakmanschap
  • Organisch gevormde sanitaire objecten
  • Puristisch, modulair opbergmeubel
  • Geselecteerde materialen van hout tot
  • Structuurglas
  • Hoogwaardige materialen zoals DuraCeram® en
  • DuraSolid® voor het fijnste gevoel 
  • Ligbaden met wellness gevoel

De Duitse designer Sebastian Herkner ontwerpt voor het eerst een badkamerserie voor Duravit en behoort zo tot de groep van gerenommeerde ontwerpers die, zoals Philippe Starck en Cecilie Manz, collecties hebben ontworpen voor de Duitse fabrikant. De nieuwe verfijnde collectie 'Zencha' door Herkner combineert bijzondere opzetwastafels met puristische meubels en is geïnspireerd door traditionele Japanse rituelen en vakmanschap.

"Ik heb altijd al een badkamerserie voor Duravit willen ontwikkelen. Duravit staat voor traditie, design en technische knowhow. Het was een zeer inspirerende samenwerking, ook omdat Duravit iemand heeft met uitgebreide expertise op elk gebied", vertelt Sebastian Herkner, die meer dan vier jaar aan het project werkte.
Designer Sebastian Herkner
Designer Sebastian Herkner

Het meest opvallende designkenmerk van de wastafel en het bad is de ronde vorm, die uitloopt in een fijne, zachte rand. De dubbelwandige sanitairobjecten van DuraCeram® en DuraSolid® ontmoeten modulaire, geometrische badkamermeubels met een fijn frame. Ze zijn gemaakt van materialen zoals hout en structuurglas, die veel opbergruimte en een bijzonder en hoogwaardig gevoel bieden.

Onderscheidend & gevoelig design

De badkamer is een van de belangrijkste kamers in huis. Het wordt steeds meer een plaats van retraite en ritueel. Met uitgebalanceerde vormen, kleuren en materialen spreekt Zencha alle zintuigen aan. Het uitgangspunt voor het ontwerp zijn handgemaakte keramische theekommen die de ontwerper in Japan ontdekte. Hun zachte, organische vormen verschijnen abstract in de sanitaire objecten. Ze zijn ontworpen als gewelfde rechthoeken, lopen uit aan de onderkant en lopen taps toe aan de bovenkant met een subtiele ronding. De gebruikte materialen zijn al even sensueel: de wastafels zijn gemaakt van DuraCeram®. Dat materiaal maakt het mogelijk om opzetwaskommen met een extreem dunne rand te vormen, die absoluut onderhoudsvriendelijk en sterk zijn. De baden zijn naadloos gemaakt van DuraSolid® en overtuigen door hun aangenaam warme gevoel en hoogwaardige matte look.

De meubels vormen met hun rechte lijnen een spannend contrast met de organische sanitaire objecten en maakt het subtiele materiaal en kleurconcept van de collectie compleet. Het opvallende designkenmerk is een fijn frame dat slechts zes millimeter dik is. Het vormt een gelijkmatige schaduwvoeg waardoor het meubel er elegant en licht uitziet.

Sebastian Herkner: "Het produceren van dergelijke technisch complexe oplossingen met constante kwaliteit werkt alleen als je, zoals Duravit, beschikt over eigen productiefaciliteiten met de juiste knowhow en een hoog vakmanschap."

Veelzijdig & functioneel: modulaire meubelelementen

De meubels in de Zencha-collectie hebben een modulaire opbouw en kunnen worden gebruikt als open planken of als lades met push-open en zelfsluitende techniek. In combinatie met de opzetwastafel worden ze een sfeervolle blikvanger in de badkamer. Als opbergruimte voor alledaagse (badkamer)spullen geven ze structuur aan de ruimte en creëren ze sfeer in verschillende stijlwerelden. De meubelen hebben een makkelijk schoon te maken oppervlak met anti-vingerafdruk en zijn verkrijgbaar in de subtiele kleuren wit super mat, taupe super mat en grafiet super mat. Ook is er een speels element in de vorm van kastfronten, die in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Terwijl de varianten in natuurlijk eiken en zwart eiken een warm effect hebben, brengen wit vlakglas en zwart structuurglas sensuele elegantie in de badkamer.

Daarnaast ontwierp Herkner ook een losse spiegel die de contouren van de ronde wastafel weergeeft. De organische vorm wordt geaccentueerd door een omlopende LED-strip, terwijl het licht aan en uit wordt gezet met een sensor aan de onderkant van de spiegel.

Fijne opzetwastafel

De wastafels van DuraCeram® zijn onder andere opzetwastafels in twee verschillende vormen: een bol vierkant van 420 x 420 mm en een afgeronde rechthoek van 550 x 390 mm - elk met of zonder kraanvlak in de kleuren wit, wit satijn mat, grijs satijn mat en antraciet mat. Vooral in de vierkante uitvoering is de opzetwastafel met keramische bekleding een echt statement in de badkamer, waarop Duravit levenslange garantie geeft. 

Ligbaden met een wellness gevoel

De vorm van de vierkante versie van het vrijstaande DuraSolid® ligbad met een afmeting van 1250 x 1250 mm is afgeleid van de vierkante opzetwastafel. Met de juiste diepte nodigt het uit om je onder te dompelen in het water en doet het denken aan een Japans Onsen-bad (een Japanse badgelegenheid met water uit een geiser). Het bad is ook verkrijgbaar in twee compacte uitvoeringen van 1600 x 850 mm en 1800 x 900 mm, optioneel met het geïntegreerde luchtwhirlsysteem met een zacht massage-effect.

Made in Germany

De Zencha-collectie combineert filigraan design met hoogwaardige, duurzame materialen zoals PEFC-gecertificeerd hout. Het is zeer gevarieerd en kan door vormen, kleuren, materialen, afmetingen en uitrustingsopties voor de verschillende interieurinrichtingen, individueel worden geconfigureerd. De sanitaire objecten en het meubilair worden met de hand vervaardigd en verfijnd in de Duravit-productiefaciliteiten in Hornberg in het Zwarte Woud. Oppervlakken en randen van het meubel worden met de grootste zorg waterafstotend afgedicht en zijn ongevoelig voor spatwater en verhoogde luchtvochtigheid. De 8 mm dikke achterwanden, die in een uitgefreesde groef zijn verlijmd, zorgen voor hoge stabiliteit bij hoge kasten.

Download de foto's in 72dpi & 300dpi

DOWNLOAD DE FOTO'S IN 72DPI & 300DPI - 227 Mb

Duravit AG

Het in Hornberg gevestigde Duravit AG is een van de toonaangevende internationale fabrikanten van designbadkamers en is actief in meer dan 130 landen over de hele wereld. De badkamerfabrikant ontwerpt en produceert, volgens de hoogste normen, sanitair keramiek, badkamermeubels, douchebakken en ligbaden, wellness-systemen, douche-wc's, kranen en accessoires evenals installatiesystemen. Naast zijn interne ontwerpexpertise, werkt Duravit bij productontwikkeling nauw samen met een internationaal netwerk van ontwerpers zoals Cecilie Manz, Philippe Starck, Christian Werner, Sebastian Herkner en Bertrand Lejoly, evenals getalenteerde nieuwkomers. Door de interactie van baanbrekende ontwerpen, hoge productkwaliteit, een scherp gevoel voor menselijke behoeften en verantwoord ondernemerschap, is het de ambitie van Duravit om het leven van de eindgebruikers elke dag een beetje beter te maken. Een belangrijk doel hierbij is de allesoverheersende missie om in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn.

Sebastian Herkner

Sebastian Herkner is in 1981 geboren in Bad Mergentheim, hij studeerde productdesign aan de Offenbach University of Design en richtte zich vanaf dat moment op het ontwerpen van meubels en objecten. Direct na het afronden van zijn studie richtte Herkner in 2007 zijn eigen studio op in Offenbach en heeft hij nu vijf medewerkers.

Herkner heeft een scherp gevoel voor kleuren, materialen en texturen. Zijn ontwerpen hebben altijd een bepaalde twist. Of het nu gaat om artistiek geweven tuinmeubelen, mondgeblazen bijzettafels of handgeknoopte tapijten.

De ontwerper heeft talloze designprijzen ontvangen, waaronder Elle Deco International Design Award (EDIDA)/Best Designer of the Year 2021, Maison & Objet/Designer of the Year 2016 en iF Design Award. Zijn creatieve bereik is groot: hij werkt zowel voor diverse fabrikanten van hoogwaardig design zoals Classicon, Dedon, Cappelini, Fritz Hansen of Zwiesel en is ook actief als interieur- en tentoonstellingsontwerper. 

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be