Nieuw onderzoek van Webfleet Solutions: 61% van alle bedrijfswagens in Europa kan door elektrische alternatieven worden vervangen

  • Uit data van 100.000 verbonden voertuigen in Europa blijkt dat er sprake is van een fors potentieel voor de inzet van elektrische voertuigen (EV’s) binnen zakelijke wagenparken.
  • Ruim een derde van alle wagenparken met bedrijfsauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen zou volledig door elektrische modellen kunnen worden vervangen.
  • Het onderzoek is gebaseerd op de nieuwe functie Fleet Electrification Planning Report van de oplossing voor wagenparkbeheer WEBFLEET, dat op basis van verzamelde rijgegevens aangeeft of voertuigen met een verbrandingsmotor zouden kunnen worden vervangen door een elektrisch alternatief.

 

Kontich/Amsterdam, 30 maart 2021 – Een overgrote meerderheid van alle personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen die momenteel door Europese bedrijven worden gebruikt zou door elektrische alternatieven kunnen worden vervangen. Voor ruim een derde van deze wagenparken zou louter gebruik kunnen worden gemaakt van elektrische voertuigen.

Dit zijn enkele van de belangrijkste bevindingen van een nieuw onderzoek door Webfleet Solutions, de vooraanstaande Europese aanbieder van telematicaoplossingen. Het onderzoek is gebaseerd op geanonimiseerde ritgegevens die werden verzameld via circa 100.000 verbonden voertuigen van ruim 5.000 Europese klanten van Webfleet Solutions met wagenparken.

Het Fleet Electrification Planning Report, een nieuwe functie in de oplossing voor wagenparkbeheer WEBFLEET, laat zien welke voertuigen met een verbrandingsmotor door elektrische alternatieven kunnen worden vervangen. Deze aanbeveling maakt het rapport op basis van de dagelijks gereden afstanden. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat een bedrijfsvoertuig dat in 12 maanden tijd minder dan 300 kilometer per dag aflegt door een elektrisch model kan worden vervangen. De maximale rijafstand van 300 kilometer per dag werd gekozen ter weerspiegeling van de gemiddelde actieradius van de meest verkochte modellen elektrische auto’s en lichte bedrijfsvoertuigen van dit moment.

Belangrijke onderzoeksbevindingen zijn onder meer:

- 61% van alle bedrijfswagens in Europa zou door een elektrisch alternatief kunnen worden vervangen

- 82,8% van alle bedrijven zou minstens één van hun voertuigen door een elektrisch model kunnen vervangen

- 57% van alle bedrijven zou minstens de helft van hun voertuigen door EV’s kunnen vervangen

- 34,4% van alle bedrijven zou alle voertuigen binnen hun wagenpark door EV’s kunnen vervangen

- Als alle klanten die in staat geacht worden geacht om op EV’s over te stappen dat ook daadwerkelijk deden, zou hun collectieve benzineverbruik met ruim 42% dalen en hun dieselverbruik met iets meer dan 30%. Door deze brandstofbesparingen zou hun collectieve CO2-uitstoot met 31% dalen.

“Voor een beheerder van een zakelijk wagenpark is één vraag in het bijzonder van belang bij de overweging om over te stappen op elektrische voertuigen: Kan een EV veilig en efficiënt worden ingezet voor het type ritten dat mijn huidige voertuigen dagelijks maken?”, zegt Taco van der Leij, vice president bij Webfleet Solutions Europe. “Telematicagegevens kunnen helpen bij het beantwoorden van deze vraag en wagenparkbeheerders actief ondersteunen bij het elektrificatieproces. Deze data is verkregen via duizenden voertuigen op de weg en dient als belangrijke indicator voor het evalueren van het potentieel voor elektrificatie van wagenparken van bedrijven in heel Europa.” 

België vergeleken met de rest van Europa

In alle onderzochte landen zou minstens de helft van alle personenauto’s en lichte zakelijke voertuigen door elektrische voertuigen kunnen worden vervangen. Volgens de data zijn Nederland en Groot-Brittannië de landen met het grootste potentieel voor elektrificatie. In deze landen zou 70% van alle bedrijfswagens kunnen worden geëlektrificeerd. Zij worden gevolgd door Frankrijk (67%) en Duitsland (61%). België scoort iets minder goed dan onze buurlanden (56%). 

Interessant is dat in de vier koplopende landen sprake is van een hoge beschikbaarheid van oplaadpunten. Van de 144.000 oplaadpunten die momenteel in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk beschikbaar zijn, bevindt de meerderheid zich in Nederland (26%), Duitsland (19%), Frankrijk (17%) en Groot-Brittannië (13%). België heeft met zijn 3038 laadpalen slechts 2,1% van het totaal in Europa in bezit. 

Veel Europese steden hebben inmiddels strenge beperkingen opgelegd ten aanzien van de toegang van bepaalde voertuigen. Het doel hiervan is om de CO2-uitstoot terug te dringen. Zo wil de gemeente Londen dat alle voertuigen in de stad in 2040 uitstootvrij zijn. Naast beperkingen is er in veel regio’s ook sprake van incentives, zoals forse belastingreducties en aankoopsubsidies voor de aanschaf van elektrische voertuigen voor zakelijk en privégebruik.

“De afstand van ritten vormt slechts een deel van de puzzel. De kosten, lokale oplaadinfrastructuur en oplaadtijd van elektrische voertuigen vormen eveneens belangrijke aandachtspunten voor wagenparkbeheerders die willen nagaan of EV’s een praktische oplossing voor hen zijn”, zegt Van der Leij. “De data is in ieder geval duidelijk over het volgende: de ritten die de overgrote meerderheid van zakelijke personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen maken in de door ons geanalyseerde sectoren zouden ook door EV’s kunnen worden gereden. Dit zorgt hopelijk nog meer interesse van de vele Europese bedrijven die de ambitie hebben om elektrische voertuigen aan hun wagenpark toe te voegen.”

Infographic

PDF - 237 Kb

Over het onderzoek

Webfleet Solutions analyseerde in het kader van dit onderzoek geanonimiseerde rijgegevens die het in een periode van 12 maanden verzamelde voor ruim 5.000 Europese bedrijven met wagenparken die gebruikmaken van WEBFLEET, het platform voor wagenparkbeheer. Voor deze analyse werd gebruikgemaakt van data van circa 100.000 voertuigen. De steekproef omvatte alleen wagenparken met personenauto’s en lichte bedrijfswagens. De sectoren die in het onderzoek werden meegenomen waren installatietechniek, passagiersvervoer, voedingsmiddelen en dranken en professionele dienstverlening. Professionele dienstverlening is een verzamelnaam voor activiteiten zoals onderhoud, reparaties en velddiensten.

De onderzoekers analyseren data voor verbonden voertuigen in negen Europese landen: België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen en Spanje. Alle verzamelde data werd geanonimiseerd, waardoor er geen conclusies kunnen worden getrokken ten aanzien van individuele bedrijven. De aanbevelingen die het rapport aanreikt zijn gebaseerd op de gemiddelde afstanden die dagelijks werden afgelegd. Als een bedrijfswagen in 2020 op 98% van alle dagen minder dan 300 kilometer per dag reed, gingen de onderzoekers ervan uit dat het door een elektrisch voertuig kon worden vervangen.

Over Webfleet Solutions - een dochteronderneming van Bridgestone

Webfleet Solutions is een van 's werelds toonaangevende aanbieders van telematica-oplossingen, gewijd aan wagenparkbeheer, voertuigtelematica en aangesloten autodiensten. Zijn belangrijkste Software-as-a-Service oplossing WEBFLEET wordt door bedrijven van elke omvang gebruikt om de prestaties van voertuigen te verbeteren, brandstof te besparen, bestuurders te ondersteunen en de algehele efficiëntie van het wagenpark te verhogen. Daarnaast biedt Webfleet Solutions diensten voor de verzekerings-, verhuur- en lease-industrie, auto-importeurs en bedrijven die tegemoetkomen aan de behoeften van zowel bedrijven als consumenten. Webfleet Solutions heeft wereldwijd meer dan 50.000 klanten en levert diensten aan automobilisten in meer dan 100 landen, waardoor zij het sterkste lokale ondersteuningsnetwerk in de sector hebben net zoals een breed scala aan sectorspecifieke toepassingen en integraties van derden. Zijn klanten profiteren elke dag van de hoge normen op het gebied van betrouwbaarheid, integriteit en beschikbaarheid van zijn ISO/IEC 27001:2013-gecertificeerde service, die in november 2018 opnieuw met goed gevolg werd geaudit. 

Webfleet Solutions is onderdeel van Bridgestone Europe NV/SA ("Bridgestone"), een dochteronderneming van Bridgestone Corporation, een leider in geavanceerde oplossingen en duurzame mobiliteit.Ga voor meer informatie naar webfleet.com. Volg Webfleet Solutions op Twitter @WebfleetNews. Meer informatie over Bridgestone in de regio EMIA is te vinden op www.bridgestone-emia.com en in de perskamer van Bridgestone.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be