Netwerkservices met quantumencryptie van Colt beleven debuut tijdens de Berlinale

Colt test quantumencryptie in de praktijk tijdens het internationale filmfestival van Berlijn in samenwerking met Fraunhofer HHI en ADVA

Diegem, 11 februari 2022 – Colt Technology Services gaat voor het eerst een praktijktest uitvoeren van netwerkverbindingen met quantumencryptie. Het veldonderzoek wordt uitgevoerd tijdens het internationale filmfestival van Berlijn (de Berlinale: van 10 tot 20 februari 2022) in samenwerking met het Fraunhofer Institute for Telecommunications, het Heinrich Hertz Institute, HHI (Fraunhofer HHI) en ADVA. De encryptietechnologie die wordt ingezet is in staat om netwerkverbindingen te beschermen tegen aanvallen met quantumcomputers. De test wordt gesteund door het Europese ‘Open QKD’ initiatief, die beoogt om de Europese R&D-activiteiten rond quantumproof netwerkoplossingen een impuls te geven.

Voor de praktijktest wordt gebruikgemaakt van een op Quantum Key Distribution (QKD)-technologie gebaseerde verbinding tussen het netwerkknooppunt van Colt en het Berlinale Palast. Die encryptietechnologie werd voor het eerst in Duitsland ingezet in augustus 2021, voor een gezamenlijke veldproef van Colt en ADVA in Frankfurt. Tijdens de Berlinale wordt nu een live test uitgevoerd binnen een netwerk dat tijdens de festivaldagen tot één petabyte aan filmdata overdraagt bij volledige belasting. QKD vertegenwoordigt momenteel de hoogste beveiligingsstandaard. De hardware voor het met QKD compatibele dense wavelength division multiplexing (DWDM)-systeem wordt geleverd door ADVA. De QKD-apparaten die worden ingezet voor een veilige uitwisseling van quantumsleutels, zijn op de markt verkrijgbaar en gratis voor de praktijktest ter beschikking gesteld door het Zwitserse bedrijf ID Quantique.

"Onze beschermde optische en Ethernet-overdrachtssystemen worden wereldwijd ingezet door operators en bedrijven die aan de hoogste beveiligingseisen moeten voldoen", zegt Uli Schlegel, senior director Product Line Management bij ADVA. "Na jarenlange R&D-inspanningen zijn we inmiddels in staat om optische transportnetwerken zelfs tegen aanvallen door quantumcomputers te beschermen. Het doet ons een genoegen om de interconnect van Colt voor de Berlinale te ondersteunen met quantumproof dataoverdracht."

Binnen deze is het mogelijk bewezen systemen voor optische overdracht met Advanced Encryption Standard (AES)-encryptie te gebruiken. AES is een symmetrische encryptiemethode waarbij dezelfde sleutel wordt gebruikt voor zowel encryptie als decryptie. AES-sleutels zijn beschikbaar in verschillende bitlengtes. Supercomputers zouden ettelijke miljoenen jaren nodig hebben om een 256-bits sleutel te kraken. 

"Fraunhofer HHI doet al enkele jaren onderzoek naar quantum key distribution, dat de meest toekomstbestendige bescherming van dataoverdracht vertegenwoordigt”, zegt Nino Walenta, projectmanager bij Fraunhofer HHI. “Het doet me een genoegen dat we voor het eerst twee sterk verschillende disciplines als kwantumfysica en cinematografie kunnen verenigen en de toepasbaarheid van deze veelbelovende nieuwe technologie presenteren aan de organisatoren en bezoekers van het evenement.”
“Als modern telecombedrijf zien we onszelf als een seismograaf voor digitale transformatie. Quantumcomputing zal ongekend hoge eisen gaan stellen aan encryptiemethoden voor gegevensverbindingen. Hoe meer ervaring we kunnen opdoen met concreet gebruik zoals in het geval van de Berlinale, hoe sneller we innovaties kunnen omvormen tot bruikbare oplossingen voor onze branche”, zegt Oktay Tekin, directeur Sales Engineers Enterprise Central & Eastern Europe bij Colt. 

Colt is sinds 2009 Digital Cinema Partner van de Berlinale. Colt biedt netwerkservices met een bandbreedte van tot maar liefst 10 Gbit/s en internettoegang om de overdracht van filmdata, van het netwerkknooppunt van Colt in Berlijn, naar de 14 evenementlocaties met 42 schermen in de hoogste kwaliteit mogelijk te maken. De organisatoren van de Berlinale kunnen een verbinding maken met het On Demand-portal van Colt om de bandbreedte van afzonderlijke verbindingen in real time te verhogen of verlagen. Het Cinema Technology-team van de Berlinale gebruikt de diensten met hoge bandbreedte van Colt daarnaast voor de aanlevering van data. Filmstudio’s en postproductieteams kunnen via een 10 Gbit/s internetverbinding hun filmdata op soepele wijze overdragen naar de servers van de Berlinale, waarmee ze waardevolle tijd en kosten besparen. Colt draagt niet alleen bij aan de verdere technische ontwikkeling van digitale cinema, maar brengt tijdens de Berlinale ook innovaties naar zijn eigen glasvezelnetwerk, onder andere met quantumencryptie.

"We zijn het Cinema Technology-team van de Berlinale enorm dankbaar voor het feit dat het ons jaar na jaar de gelegenheid biedt om voor baanbrekende ontwikkelingen te zorgen met onze innovatieve netwerkservices, niet alleen ten behoeve van digitale cinema, maar ook voor de telecomsector in zijn totaliteit", zegt Corinna Greis, country manager Germany bij Colt.

Colt heeft niet alleen een speciale band met de Berlinale, maar ook met de Duitse hoofdstad. In 2021 voltooide het de uitbreiding van zijn netwerk in Berlijn. Daarmee heeft het meer dan 500 nieuwe kantoorgebouwen en winkelcentra verbonden. Colt heeft in totaal voor honderden kilometers aan nieuwe glasvezelverbindingen aangelegd. In de loop van dit project werd ook de stad Potsdam met het Colt IQ Network verbonden. Berlijn vervult een sleutelrol bij de uitbreiding van het netwerk van Colt naar Oost-Europa. De Duitse hoofdstad maakt namelijk deel uit van een netwerkring die de steden Warschau, Krakau, Brno, Praag en Dresden omspant. 


Over Colt ​
Colt richt zich op de kracht van connectiviteit om de manier waarop de wereld werkt te transformeren. Het Colt IQ Network verbindt meer dan 900 datacenters en meer dan 29.000 aangesloten gebouwen in de grootste zakencentra van Europa, Azië en Noord-Amerika. 

Colt begrijpt waar zakelijke connectiviteit aan moet voldoen en biedt high-performance en high-bandwidth oplossingen waarop bedrijven kunnen bouwen. Tot de klanten behoren data-intensieve organisaties in meer dan 210 steden in meer dan 30 landen. Colt is erkend als innovator en pionier op het gebied van software defined networks (SDN) en network function virtualisation (NFV). Colt is een privaat bedrijf en is één van de financieel gezondste bedrijven in de sector. Hierdoor is het in staat om de beste klantervaring te bieden, tegen een competitieve prijs. Bezoek www.colt.net voor meer informatie.

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be