MyPitch schiet raak met community-app voor individuele voetbalstatistieken

Reeds zes West-Vlaamse provinciale clubs doen een beroep op technologie van Kortrijkse start-up

Kortrijk, 3 september 2021 — Dit weekend wordt de provinciale voetbalcompetitie opnieuw op gang getrapt. Tegelijk lanceert de Kortrijkse start-up MyPitch zijn voetbalcommunity-app waarin het persoonlijke en clubstatistieken verzamelt. Net zoals in de bekende sport-app Strava, kunnen voetballers in MyPitch hun prestaties en potentieel monitoren en die van hun vrienden op de voet volgen. De start-up plaatste alvast bij zes West-Vlaamse clubs uit de eerste provinciale reeks een slimme camera die de acties van de spelers registreert en omzet naar inzichtrijke data. 

Na een voorbereidingsjaar vol gesprekken met clubs en spelers om het idee voor de voetbalcommunity-app te valideren, richtte Jim Bogaert samen met co-founders Thomas Rypens, Remi Battaille en Klaas Vervaeke begin 2021 MyPitch op. De jonge start-up wil met zijn app spelers uit provinciale en amateurreeksen hun persoonlijke en clubstatistieken laten raadplegen en vergelijken. MyPitch mocht met dat plan meteen deelnemen aan het imec.istart acceleratorprogramma dat Vlaamse tech-ondernemers ondersteunt bij de opstart van hun bedrijf.

Bogaert speelde zelf jarenlang in de provinciale competitie en was tot voor kort kapitein bij KFC Aalbeke Sport. Ook met het opbouwen van een community kan hij uit de voeten. “Destijds begon ik met het delen van nieuwsfeiten uit de provinciale voetbalcompetitie. Dat deed ik na mijn uren als marketeer. Het is fantastisch om nu met MyPitch mijn twee passies, namelijk voetbal en de digitale wereld, samen te brengen.”

‘Strava voor voetbal’

Het doel van MyPitch is om niet-professionele voetballers bij lokale ploegen te motiveren door ze toegang te geven tot hun persoonlijke statistieken na wedstrijden. Die statistieken omvatten het aantal gewonnen duels, gemiddeld aantal succesvolle passes, gelopen kilometers, snelste sprint, aantal schoten op doel, enzovoort. Bovendien laat de app van MyPitch toe om je vrienden – of concurrenten – te volgen zodat je ook hun statistieken kunt zien. 

“Kort door de bocht kan je ons zien als de Strava voor voetbal”, legt Bogaert uit. “Je krijgt inzicht in je persoonlijke prestaties, kan deelnemen aan challenges, maar ook de algemene statistieken van clubs zijn raadpleegbaar. Zo kom je reeds voor de match te weten hoe sterk je tegenstander is in passing of hoe efficiënt ze zijn voor doel. Tegelijk kan de vergelijking met je ploegmaats een extra motivatie zijn om jezelf naar een hoger niveau te tillen. Ik wil vooral de community van voetballers verenigen, maar ondertussen ook het lokaal voetbal van binnenuit veranderen.”

Slimme camera

Om de statistieken in de MyPitch-app beschikbaar te maken, installeert MyPitch naast het terrein op zes meter hoogte een 180°-camera die de volledige breedte van het voetbalveld in beeld brengt. Met behulp van artificiële intelligentie, meer bepaald computer vision, zet de slimme camera die camerabeelden om in statistieken. De spelers worden herkend aan de hand van hun rugnummer en vervolgens getrackt om hun passes, doelpogingen en meer in kaart te brengen. 

Zes clubs reeds aangesloten

Bij de start van de competitie staat in de reeks van eerste provinciale West-Vlaanderen bij zes clubs zo’n gloednieuwe camera langs het veld. De spelers van KSV Diksmuide, KSK Oostnieuwkerke, Sparta Heestert, White Star Lauwe, Sassport Boezinge en Racing Waregem krijgen via de app inzicht in hun statistieken tijdens de competitiematchen. Vanaf de U14 kunnen spelers zich aanmelden en een abonnement nemen op MyPitch. Zodra dertig spelers van eenzelfde team zich hebben ingeschreven, komt MyPitch kosteloos een camera installeren. 

​​Jurgen Muylaert, Technisch Verantwoordelijke van de Jeugdopleiding (TVJO) bij Racing Waregem is enthousiast: “Ik kijk ernaar uit om mijn spelers met de app aan de slag te zien gaan. Ik geloof dat het een extra motiverende factor kan zijn om match na match boven zichzelf uit te stijgen. Het is bovendien duidelijk dat MyPitch openstaat voor feedback in het komende seizoen. Op die manier kan de app alleen maar beter worden en de bijhorende community steeds verder groeien.”

Vista voor de toekomst

Het seizoen van 2021-2022 is de eerste echte test voor MyPitch, maar Jim Bogaert durft al meteen vooruitblikken op de toekomst: “We zijn ambitieus en willen vanaf oktober opschalen naar andere reeksen, van vierde provinciale tot tweede amateur. Daarbij willen we ons niet beperken tot West-Vlaanderen maar gaandeweg in heel België aanwezig zijn. Op dit moment hopen we dat elke maand 16 clubs zich aansluiten bij MyPitch. In de tussentijd zullen we goed blijven luisteren naar onze community om zo features aan de app toe te voegen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om als trainer de statistieken van je spelers te kunnen bekijken.”

V.l.n.r.: Klaas Vervaeke (Club Succes Manager), Jim Bogaert (CEO), Thomas Rypens (Head of Product), Remi Battaille (CTO)
V.l.n.r.: Klaas Vervaeke (Club Succes Manager), Jim Bogaert (CEO), Thomas Rypens (Head of Product), Remi Battaille (CTO)

Contact Jim Bogaert
M: +32 477 57 42 74
E: [email protected]
www.mypitch.app

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be