Model van Carbon+Alt+Delete en Scone helpt bedrijven de impact van klimaatverandering met 20% terug te dringen

Development wordt ondersteund door ABN AMRO Private Banking België, Vlerick Business School en VLAIO

Antwerpen, 27 april 2023 - De Belgische start-ups Carbon+Alt+Delete en Scone ontwikkelen een klimaatrisico model dat bedrijven in staat stelt om klimaatkosten, waaronder stijgende brandstof-en energieprijzen met 20% te verminderen. Het model zal deze bedrijven in staat stellen om de financiële impact van de klimaatverandering op hun onderneming, door bijvoorbeeld de stijgende energieprijzen, de komende vijf jaar met 20% te verminderen. Het project sluit nauw aan bij de eigen klimaatstrategie van ABN AMRO Private Banking België, dat samen met VLAIO de ontwikkeling van het model financieel zal ondersteunen en met Vlerick Business School expertise omtrent risicobeheersing zal bijdragen.

ABN AMRO Private Banking België en Vlerick Business School houden er al jaren een nauwe samenwerking op na. De partners zetten nu de schouders onder een nieuw initiatief. Samen met VLAIO ondersteunen ze de ontwikkeling van een innovatief risicobeoordelingsinstrument voor kleine en middelgrote ondernemingen. In eerste instantie zullen ze zich richten op de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, maar het model zal breder toepasbaar zijn om ook andere bedrijven te helpen om de meest relevante klimaatrisico’s die een negatief effect kunnen hebben op hun groei en bedrijfsvoering, te kwantificeren en in euro’s te vertalen. Op basis van de output van dit model kunnen bedrijven vervolgens maatregelen treffen om de financiële impact van deze risico’s over een periode van vijf jaar met 20% te verminderen.

De Belgische start-ups Carbon+Alt+Delete en Scone staan in voor de ontwikkeling van het model, dat gesubsidieerd wordt door het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen (VLAIO) en verder kan rekenen op financiering en expertise van ABN AMRO Private Banking België. Vlerick Business School komt aan boord als onderzoekspartner voor statistische value-at-risk modellen. 

Carbon accounting software

Carbon+Alt+Delete brak als Mechelse start-up door via het social entrepreneurship acceleration programme dat ABN AMRO Private Banking België samen met het netwerk van sociaal ondernemers Ashoka en organisatieadviesbureau Accenture organiseert. De start-up biedt carbon accounting software en consultancy op maat van kmo’s. Het softwareplatform bundelt relevante data van organisaties en berekent op basis daarvan de CO2-uitstoot. Die data worden in rapporten samengebracht, wat de controleerbaarheid en naleving van koolstofboekhoudingsprocessen mogelijk maakt. De veranderende regelgeving, kaders en protocollen met betrekking tot CO2-uitstoot worden daarbij steeds geüpdatet.

"Wij geloven sterk in het statement ‘carbon accounting is the new financial accounting’. Bedrijven gaan hun carbon footprint in kaart moeten brengen, net zoals ze hun financiële resultaten in kaart brengen, anders gaan ze niet competitief kunnen blijven in een CO2-neutrale maatschappij", zegt Kenneth Van den Bergh, CEO van Carbon+Alt+Delete.

Concrete ondersteuning voor kmo’s

Het Antwerpse Scone activeert en zet ondernemingen aan tot het nemen van concrete en gepersonaliseerde maatregelen om uitstoot te verminderen. Scone past hiervoor principes van gedragswetenschap en kunstmatige intelligentie toe, en koppelt dat met sensordata en digitale energiemeters. Dit stelt onder andere banken en verzekeraars in staat hun klanten aan te sporen tot verduurzaming van woningen en mobiliteit. Dit leidt tot betere beheersing van emissies in de waardeketen en financiële risico’s. 

 “De nieuwe Europese regelgeving rond emissie rapportering en klimaat ‘stress tests’ maakt het beheersen van financiële risico’s een centrale uitdaging voor banken én hun klanten. Kmo’s zijn de motor van onze economie. Klimaatrisico’s en -kosten beheersbaar maken is voor hen van vitaal belang voor een succesvolle klimaattransitie”, zegt Jan-Willem Rombouts, CEO van Scone.

Het project heeft een verwachte doorlooptijd van 18 maanden. Zowel Carbon+Alt+Delete als Scone reiken reeds oplossingen aan om de impact van broeikasgassen te meten en inzichtelijk te maken. Dit project voegt hier nog de dimensie van risicobeheersing aan toe. Gecombineerd zal dit zorgen voor nog concretere inzichten voor kmo’s.

Oplossingen op maat

Met dit initiatief levert ABN AMRO Private Banking België een nieuwe bijdrage in de duurzame transitie van Vlaamse ondernemingen. Duurzaam ondernemen speelt bij de private bank, die recent zijn klimaatstrategie publiceerde, namelijk een kernrol.

“Onze ondernemers zullen de komende jaren met heel wat uitdagingen geconfronteerd worden op het vlak van duurzaamheid en klimaatverandering”, zegt Bernard Naron, Head of Commercial Development bij ABN AMRO Private Banking België. “Wij willen daarin voor hen optreden als partner, en met het risicobeoordelingsinstrument bieden we een nieuw middel om te zoeken naar oplossingen op maat van elke onderneming.”

Jan-Willem Rombouts, CEO van Scone & Kenneth Van den Bergh, CEO van Carbon+Alt+Delete

 

Over ABN AMRO Private Banking in België
​​​​In België bedient ABN AMRO Private Banking vermogende particulieren en ondernemingen. Onze purpose, ‘Banking for better, for generations to come’, geeft ons richting in alles wat we doen. Ons Belgische hoofdkantoor staat in Antwerpen. Daarnaast heeft ABN AMRO Private Banking kantoren in Brugge, Brussel, Doornik, Gent, Hasselt en Kortrijk. Voor meer informatie, kijk op www.abnamroprivatebanking.be of www.abnamro.be.

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be