ML6 en de Belgische justitie slaan handen in elkaar voor digitalisatie van rechterlijke uitspraken

Door de samenwerking worden jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen juridische uitspraken geanonimiseerd en toegankelijk gemaakt voor het brede publiek

Gent, 20 september 2023 De federale overheidsdienst Justitie van België heeft ML6 gekozen om hen te ondersteunen met het anonimiseren, automatisch categoriseren en samenvatten van rechterlijke beslissingen. De samenwerking heeft als doel 1,2 miljoen gerechtelijke beslissingen per jaar te digitaliseren en de transparantie en efficiëntie van justitiële processen te verhogen.

Automatisch samenvatten en ordenen
Door het automatisch categoriseren (of “taggen”) van juridische uitspraken, die vaak lang en complex zijn, kunnen advocaten, academici en magistraten beter en efficiënter zoeken naar relevante vonnissen. Dit kan helpen bij het onderbouwen van argumenten en standpunten in huidige juridische zaken, maar helpt ook bij het identificeren van vergelijkbare gevallen en de uitspraken die daarbij horen. Hierdoor kunnen rechters beter en consistenter beslissingen maken. 

Daarnaast kunnen, door middel van kunstmatige intelligentie (AI), complexe, lange documenten automatisch worden samengevat zodat de essentie van het document beter en sneller te begrijpen is. Hierdoor kan justitie klantgerichter zijn en helpen ze bedrijven en academici efficiënter en meer kosteneffectief te werken, waardoor ze minder tijd besteden aan het zoeken naar relevante juridische uitspraken.

Transparanter rechtssysteem
Maar niet alleen voor rechters en advocaten zijn dit belangrijke ontwikkelingen. Ook voor het brede publiek. Door vonnissen te anonimiseren kunnen deze namelijk openbaar gemaakt worden. Dit kan door middel van pseudonimiseren: een AI-techniek, waarbij persoonlijk identificeerbare informatie wordt opgespoord en omgevormd zodat data niet kan worden gekoppeld aan een individu. Na zorgvuldige menselijke validatie worden de vonnissen vervolgens openbaar gesteld. Hierdoor wordt het rechtssysteem transparanter en het vertrouwen in rechtbanken vergroot.

Bovendien biedt het de kans om analyses uit te voeren binnen het rechtssysteem, waardoor ontwikkelingen en trends worden gevolgd. Dit kan waardevol zijn voor beleidsvorming, zodat nieuwe wetsvoorstellen of huidige wetten beter aansluiten op de behoeften van de samenleving.

Europese ambitie
"Het is een duidelijke ambitie van de Europese Unie en haar lidstaten om te blijven investeren in de digitalisering van justitie en de transparantie en efficiëntie van juridische processen te vergroten. Anonimiteit van gerechtelijke uitspraken zorgt ervoor dat rechterlijke instanties zowel voldoen aan de AVG, als dat de informatie openbaar beschikbaar kan worden gesteld. Dat is een grote stap in de juridische wereld en zal helpen toekomstige beslissingen makkelijker, efficiënter en consistenter te maken. We zijn trots op deze samenwerking met de justitie van België en we hebben de ambitie om dit door te zetten op Europees niveau”, aldus Nicolas Deruytter, oprichter en CEO van ML6. 
Nicolas Deruytter
Nicolas Deruytter

Over ML6
ML6 is een internationaal dienstenbedrijf, gespecialiseerd in Artificiële Intelligentie. ML6 helpt bedrijven AI technologie strategisch, efficiënt en snel in te zetten door het bouwen van op maat gemaakte oplossingen en het verlenen van advies. Het bedrijf maakt ook gebruik van de nieuwste ontwikkelingen in AI om end-to-end machine learning oplossingen te ontwikkelen. ML6 heeft met succes een team opgebouwd van meer dan 100 senior AI-experts, gevestigd in Gent, Amsterdam en Berlijn. 

Ga naar onze website voor meer informatie over ML6.

Contact
Edle Everaert, E: Edle.Everaert@ml6.eu, M: +32 (0)470 22 22 25

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be