LynxCare participeert in prestigieus Europees datanetwerk in strijd tegen COVID-19

LynxCare participeert in prestigieus Europees datanetwerk in strijd tegen COVID-19

European Health Data & Evidence Network werkt samen met 28 gegevenspartners uit 11 landen

Leuven, 28 juli 2020 -  De Leuvense scale-up LynxCare, Belgisch big-datamarktleider in de zorgsector, is als gegevenspartner geselecteerd voor het publiek-privaat samenwerkingsverband European Health Data & Evidence Network (EHDEN). Samen met 27 andere spelers zal het zich in het netwerk inzetten om klinische gegevens op therapeutische gebieden, waaronder COVID-19, te harmoniseren op internationale schaal tot een gemeenschappelijk datamodel. Het doel is om op een efficiëntere manier gegevens en onderzoeksmethodologieën uit de praktijk te delen en te beheren. Zo verhoogt de snelheid van onderzoek en verbeteren de resultaten voor de patiënten. 

De gezondheidszorg wordt steeds complexer, met toenemende verwachtingen van voortschrijdende inzichten in biologie, ziekten, hun diagnose, behandeling en resultaten, en innovatie in die behandelingen. Ook is werken in individuele instellingen om inzichten te genereren veel uitdagender in de 21e eeuw. Samenwerking op schaal en in meerdere landen wordt steeds belangrijker, wat eens zo duidelijk wordt door de gezamenlijke respons die cruciaal is in de strijd tegen COVID-19.

Het publiek-privaat samenwerkingsverband European Health Data & Evidence Network, ondersteund door Horizon 2020, het kaderprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie, speelt in op deze noodzaak om sneller resultaten te boeken in onderzoek. Daarom creëert EHDEN, een project binnen het Innovative Medicines Initiative (IMI) dat deel uitmaakt van het Big Data For Better Health Outcomes (BD4BO) initiatief, een internationaal gefedereerd netwerk van Data Partners voor de harmonisatie van klinische gegevens tot een gemeenschappelijk datamodel. Dit model moet enerzijds toelaten om op een efficiëntere manier gegevens en onderzoeksmethodologieën uit de praktijk te delen en beheren. Anderzijds is het de bedoeling om onderricht in open wetenschap en bestaande internationale samenwerkingen uit te breiden. Uiteindelijk moet dit sneller bewijzen opleveren in het kader van medisch onderzoek met het oog op betere resultaten voor de patiënt.

Het netwerk bestaat uit entiteiten zoals ziekenhuizen, kmo’s, eerstelijns zorgverleners, het OHDSI-kader en -netwerk, onderzoekers, regelgevende instanties en vele anderen, en bestaat inmiddels uit 28 gegevenspartners uit 11 landen. Naast LynxCare en andere baanbrekende spelers uit het buitenland zoals King’s College London, CEGEDIM Health Data uit Frankrijk en het Deense Center for Surgical Science, maakt ook het Belgische Medaman BV deel uit van het netwerk.

150 miljoen gezondheidsdossiers
Samen hebben de Data Partners reeds meer dan 150 miljoen gezondheidsdossiers in kaart gebracht voor het gemeenschappelijke datamodel voor diverse ziektegebieden enerzijds, en specifiek voor COVID-19 anderzijds. Geassocieerd Prof. Peter Rijnbeek van de Erasmus Universiteit Rotterdam en coördinator van EHDEN, verklaart: "We willen graag samenwerken met onze Data Partners, KMO's en medewerkers om het onderzoeksnetwerk op te bouwen dat we allemaal nodig hebben voor onderzoek in onze gezondheidszorg. De respons van de Data partners op onze open oproep is zeer positief en vormt een sterke basis voor het werk van EHDEN.”

Georges De Feu, oprichter van LynxCare: “Standaardisatie en een samenwerking op internationale schaal zijn cruciaal om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren en het hoofd te kunnen bieden aan medische uitdagingen zoals COVID-19, die in binnen- en buitenland de druk op de zorg verhogen. We zijn fier dat we met LynxCare deel kunnen uitmaken van dit internationaal netwerk en we zullen samen met het engagement van de participerende ziekenhuizen al onze expertise als big-datamarktleider en in de schaal werpen om via EHDEN de kwaliteit en snelheid van de zorg te verbeteren.”

GDPR
De sleutel tot succes van de samenwerking is de ondersteuning van gefedereerd onderzoek via gestandaardiseerde analytische tools. EHDEN is bovendien opgezet met als doel om medische inzichten beschikbaar te maken zonder data uit te wisselen en zal te allen tijde de privacy van de patiënt kunnen vrijwaren volgens de GDPR. Onderzoek naar use cases, binnen EHDEN, en door Data Partners en onderzoekers, zal worden uitgevoerd om het netwerk te evalueren, alsmede om op langere termijn een open wetenschapsgemeenschap op te zetten.

Over LynxCare
LynxCare is een Belgische scale-up die in 2015 werd opgericht door twee vennoten met beiden een medische achtergrond. Als apotheker en arts kennen ze de noden van de sector. Ze omringden zich intussen met een uniek team van zowel medische professionals als data scientists, wat hen vandaag heeft doen uitgroeien tot marktleider in big data in healthcare.

LynxCare is een partner voor ziekenhuizen in het efficiënt verwerken en beschikbaar maken van data voor analyse via een door AI gedreven platform, met als doelstelling om de kwaliteit in de zorg te verbeteren. De LynxCare software, op basis van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning, maakt “value based healthcare” of resultaatgerichte zorg mogelijk. Dit levert zowel voor de patiënt, als de arts én het hele medische systeem tal van voordelen op.

LynxCare telt 20 medewerkers en is gevestigd in Leuven. Het heeft ook een vertegenwoordiging in de Belcham-post in San Francisco. In België zijn een tiental ziekenhuizen klant, waaronder het Ziekenhuis Oost-Limburg en het AZ Delta in Roeselare. Het bedrijf haalde in het voorjaar van 2019 1,75 miljoen investeringen op van gerenommeerde investeerders waaronder Annie Vereecken voor verdere groei in Europa en de VS. Begin 2020 volgde nog een kapitaalsverhoging van 1.8 miljoen door Duits investeringsfonds btov en HERAN Partners. 

www.lynx.care
www.ehden.eu

Georges De Feu CEO LynxCare, LynxCare

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel