Luchtkwaliteit in woningen drastisch verslechterd tijdens de lockdowns

Parijs, 16 september 2021 – Sinds de pandemie spenderen Belgen meer tijd thuis, met alle voor- en nadelen van dien. Uit onderzoek van smarthome-bedrijf Netatmo blijkt dat consumenten tijdens de lockdown-periodes thuis meer vervuilde lucht inademden. Het inademen van vervuilde lucht kan resulteren in vermoeidheid en concentratieproblemen. 

Netatmo onderzocht tussen maart 2019 en februari 2021 de luchtkwaliteit met behulp van tenminste 1.500 Netatmo Weerstations. De anonieme data vertoonde duidelijke pieken tijdens de verplichte lockdowns. De vervuiling binnenshuis nam in de loop van de twee jaar toe, vooral tijdens de eerste golf van COVID-19. Mogelijk kwam dat enerzijds door gebrek aan ventilatie en anderzijds door het feit dat mensen meer tijd in hun huis doorbrachten. De mate van vervuiling bleef het tweede jaar ongeveer gelijk. Dat kan erop duiden dat mensen hun huizen beter ventileerden. Gezond was het echter niet. Bijna het hele jaar werd het aanbevolen niveau van 1.000 ppm CO2 overschreden. 

Wanneer is lucht ‘gezond’?

De luchtkwaliteit kan worden beoordeeld op de CO2-concentratie. CO2 is van nature in de lucht aanwezig. Doordat CO2-waarden oplopen door toedoen van mensen is het een goede indicator voor de mate van verontreiniging binnen een ruimte. De waarden nemen hoofdzakelijk toe door de verbranding van olie en gas en gebrek aan ventilatie. 

Het CO2-gehalte wordt uitgedrukt in ppm (parts per million). Waarden tot 700 ppm duiden op een comfortabele omgeving. Vanaf 1.000 ppm spreken we van een hoog niveau aan CO2. Het is een indicatie van te weinig circulatie van (frisse) lucht en mensen kunnen negatieve effecten ervaren (bron: DHS Wisconsin). 

Lockdowns zorgen voor meer luchtvervuiling binnenshuis

Tijdens de eerste lockdown, van maart tot en met april 2020, overschreed 55 procent van de Belgische huishoudens de grens van 1.000 ppm CO2 ten minste één keer per week. Tijdens de tweede lockdown, van oktober 2020 tot februari 2021, steeg dat tot 63 procent. Gemiddeld genomen overschreed de luchtkwaliteit binnen Belgische huizen bijna het hele jaar het aanbevolen CO2 niveau van 1000 ppm. Dat wijst erop dat de meeste huizen in België onvoldoende geventileerd worden.  

 

Percentage van huishoudens dat wekelijks de 1.000 ppm co2 overschrijdt
Percentage van huishoudens dat wekelijks de 1.000 ppm co2 overschrijdt
Gemiddelde ppm CO2-levels per huishouden, per maand en jaar
Gemiddelde ppm CO2-levels per huishouden, per maand en jaar

Netatmo verzamelde gegevens in diverse landen, waaronder België, Nederland, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen en Zweden. In alle landen werd de luchtkwaliteit binnenshuis duidelijk slechter. België en Nederland scoren – in slechte zin- het hoogst. 

Gemiddelde ppm CO2-levels per huishouden, per land
Gemiddelde ppm CO2-levels per huishouden, per land

Over Netatmo

Netatmo is een toonaangevend smart home-bedrijf dat eenvoudige en slimme producten ontwikkelt voor een veiliger en comfortabeler huis.

Sinds de oprichting in 2011 heeft Netatmo zich toegelegd op het ontwerpen en vermarkten van producten waarvoor alles:

  • 100 procent inclusief is: geen abonnement of extra kosten
  • 100 procent beveiligd is: de gegevens worden beschermd en de privacy van de gebruikers gerespecteerd
  • 100 procent schaalbaar is: updates en functies worden gratis en regelmatig toegevoegd 

Netatmo biedt momenteel 13 smart home producten en accessoires aan. Die producten zijn handig en gemakkelijk in het gebruik en bieden verschillende oplossingen om ieders huis te automatiseren voor een eenvoudiger leven.

Naast het assortiment consumentenproducten ontwikkelt het bedrijf samen met de leiders van de bouwsector slimme oplossingen die kunnen worden geïntegreerd in de thuisinfrastructuur, via het programma "with Netatmo". Netatmo maakt sinds 2018 deel uit van de Legrand Group, een wereldwijde specialist in elektrische en digitale gebouwinfrastructuren.

Netatmo, same home, just smarter.

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be