Life4Fish: visbehoud en duurzame energieproductie gaan hand in hand, met de hulp van Actemium

Voorspellend model zorgt voor veilige migratie van Europese paling en jonge zalm langs waterkrachtcentrales aan de Maas

Grands-Malades / Ivoz-Ramet / Monsin / Lixhe, 27 juni 2023 - Op verschillende plaatsen in Wallonië zorgen waterkrachtcentrales van Luminus voor duurzame energie. Dat is positief, behalve voor jonge zalmen en Europese palingen, die door de centrales hun migratieroutes naar de zee geblokkeerd zien. Om dat probleem op te lossen hebben EDF-Luminus, Profish, de universiteiten van Namen en Luik en Actemium hun krachten gebundeld in het Life4Fish-project om de vissen een veilige doortocht te garanderen. Met de oplossing, die steun kreeg van het Europese LIFE-programma, draagt Actemium actief zijn steentje bij tot het behoud van onze ichthyofauna of onderwaterleven.

Terwijl de discussie over de kernuitstap verder woedt, lijkt de omslag naar hernieuwbare energie onomkeerbaar ingezet. Naast wind en solar is ook waterkracht daarbij een onuitputtelijke en duurzame bron van energie. Maar, net zoals windturbines en zonnepanelen krijgen ook waterkrachtcentrales te maken met een aantal specifieke uitdagingen - zoals bijvoorbeeld de migratie van bepaalde vissoorten langs onze waterwegen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor referentiesoorten als de Europese paling, maar ook jonge zalmen, voor wie de centrales langs de Maas obstakels vormen op hun trek naar de zee.

Geautomatiseerde voorspellingen

Samen met de andere Life4Fish-partners ontwikkelde Actemium daarom een veelzijdige oplossing. Die oplossing bestaat uit: een systeem dat de openingstijden van de dam beheert, de creatie van een elektrisch veld onder water om de vissen naar een speciaal ontworpen passage langs de turbines te loodsen en een voorspellingsmodel dat de piekmomenten in de migratie van de vissen kan voorspellen. Op basis van die voorspellingen beheert het model automatisch de openingstijden van de dam en de passage onder water, zodat de vissen veilig kunnen passeren zonder dat de turbines stilgezet hoeven te worden.

“Concreet werd er een geautomatiseerd model uitgewerkt op basis van historische data en realtime waarnemingen omtrent onder meer het debiet, het voorspeld debiet en de watertemperatuur. Op basis van een geautomatiseerde 24-uurs-voorspelling en een aantal specifieke parameters kunnen de operatoren dan onderbouwde beslissingen maken, om zo de vissterfte tot een minimum te beperken”, verklaart Jean-Christophe Cerfontaine, Branch Manager Life Sciences en Data Management bij Actemium.

Actemium was daarbij specifiek verantwoordelijk voor de informatieuitwisseling met de Waalse overheden en de integratie van alle data van de Maas in de computersystemen van Luminus. De komende jaren krijgt het project nog een vervolg met de installatie van een nieuw type turbines, speciaal ontworpen met het oog op een minimale impact op de onderwaterfauna- en flora.

Duurzaamheid aan de basis

“Duurzaamheid ligt bij Actemium mee aan de basis van onze bedrijfsvoering, getuige daarvan is bijvoorbeeld de Sustainable Energy-leerstoel die we onlangs hebben opgezet met de UGent. Respect voor en behoud van het leefmilieu is daar een belangrijk onderdeel van. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe we die visie niet alleen verkondigen aan de buitenwereld, maar ze waarmaken op het terrein, met concrete oplossingen voor onze klanten en partners”, zegt Luc Clabout, Managing Director bij Actemium België

Over Actemium

Actemium is het merk van VINCI Energies gericht op de industrie. Met een continue focus op het optimaliseren van de industriële activiteit, begeleidt Actemium zijn klanten in een vlotte overgang naar het nieuwe industriële tijdperk. Het Actemium-netwerk bestaat uit meer dan 400 dynamische en zelflerende business units, gespecialiseerd per marktsegment. Dat stelt het bedrijf in staat een aanpak op maat te bieden, met multitechnische oplossingen, voor multi-site toepassingen wereldwijd. Actief doorheen de volledige industriële levenscyclus, van advies, ontwerp en implementatie tot en met onderhoud, zet Actemium in op innovatie, om zo op duurzame wijze de lange termijn ontwikkeling van zijn klanten mee te ondersteunen. 3 miljard euro omzet // 22.500 werknemers / 400 business units / 40 landen.

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be