Leuvense ondernemers achter Dataroots lanceren dploy.ai

Platform helpt bedrijven succesvolle AI-experimenten efficiënt vertalen in conforme geïntegreerde oplossingen

Leuven, 03/06/2020 — De ondernemers achter het Leuvense Dataroots, de scale-up gespecialiseerd in AI en machine learning, lanceert het platform dploy.ai. Bedrijven komen ondanks hun investeringen in artificiële intelligentie zelden tot een vlotte integratie van hun AI-modellen. Bovendien eisen regelgevingen dat voorspellingen van deze modellen tot de bron gecontroleerd kunnen worden. dploy.ai kan als een platform-as-a-service in geen tijd geïmplementeerd worden om de stap tussen experimentatie en ROI zo klein mogelijk te maken en brengt met behulp van een online dashboard en verschillende modules zoals performance monitoring alles in kaart. Zo verzekert het platform voor bedrijven een snelle integratie op een conforme, robuuste en schaalbare wijze. Vanaf nu is een gratis previewversie beschikbaar om het platform te testen. 

Om de opmars van artificiële intelligentie in goede banen te leiden en de klant wiens gegevens gebruikt worden te beschermen, hameren nieuwe richtlijnen op de auditability of de controleerbaarheid van voorspellingen door AI-modellen. Wanneer bijvoorbeeld een bankmedewerker met behulp van AI een kredietwaardigheidscheck uitvoert, stelt zijn computerprogramma de vraag aan een AI-model dat antwoordt met een inschatting. Door nieuwe richtlijnen kan de potentiële klant in zekere mate eisen dat deze berekening wordt gecontroleerd en transparant gemaakt.

Hieraan voldoen is echter een grote uitdaging omdat er weinig tot geen standaarden bestaan rond hoe er met AI-modellen wordt gecommuniceerd, hoe performance doorheen de tijd opgevolgd moet worden, hoe een AI-model audit moet worden gedaan of hoe een model uitlegbaar gemaakt moet worden. “Daar brengt dploy.ai nu verandering in”, vertelt Bart Smeets, CEO van dploy.ai. “Het platform is uniek in z’n soort omdat het een transparante connectie legt tussen het AI-model en de gebruiker. Alles wordt traceerbaar: de voorspellingen die werden gemaakt, door wie, met welke versie van welk AI-model en met welke performantie. Compliance & risk-afdelingen zijn zo helemaal in orde op vlak van auditability. Bovendien wordt het model uitgerold in een productieomgeving dat robuust, schaalbaar en beveiligd is.”

Snelle integratie
Daarnaast hebben veel bedrijven die investeren in artificiële intelligentie en de ontwikkeling van AI-modellen, moeite om deze modellen te integreren in hun IT-systemen, waardoor hun return on investment uitblijft. “Er komt heel wat kijken bij de integratie van AI-modellen en dit vraagt enorme investeringen zonder garantie op succes. dploy.ai ontzorgt bedrijven voor een groot stuk door de infrastructuur, follow-up en het compliancygegeven out-of-the-box voor hen te realiseren. Zo kunnen ze zich focussen op het bouwen van modellen, terwijl ze profiteren van een rechtstreekse operationele winst en return on investment”, zegt Bart Smeets.

dploy.ai is organisch ontstaan uit de manier van werken van Dataroots. “Om de kwaliteit van het AI-model en een succesvolle integratie te verzekeren, werken we bij elk project vanuit een vaste methodiek. Hierbij hoort ook het opzetten van de infrastructuur en de connectie tussen het model en de gebruiker, wat tot nu dus iedere keer in functie van een specifiek project gebeurde. Met dploy.ai hebben we dit nu in een platform-as-a-service gebundeld”, vertelt Jonas Tundo, CEO van Dataroots.

Intuïtief dashboard
Het dploy.ai-platform is gekoppeld aan een intuïtief dashboard dat alle inzichten verschaft in de werking van het AI-model. Dit gebeurt aan de hand van verschillende modules die naar wens kunnen worden toegevoegd aan het platform, zoals performance monitoring, een ROI monitor, een GDPR Module, een SLA dashboard, een A/B testing module, explainability module … Het dashboard biedt dus een meerwaarde voor verschillende profielen. Een analytics manager of CDO zal vaker de ROI monitor gebruiken om te kijken hoeveel het model effectief gebruikt wordt en welke meerwaarde hier tegenover staat. Data scientists zullen dan weer vaker de performantie van hun modellen opvolgen via de performance monitor.

Dataroots maakt het voor machine learning engineers mogelijk maken om gratis hun modellen voor niet-commerciële doeleinden te publiceren met behulp van dploy.ai. Dezelfde functionaliteit zal het op termijn ook mogelijk maken om modellen toegankelijk te maken voor een bepaalde prijs. Dataroots speelt daarmee in op de heersende trend van het ‘monetizen van data’.

Gratis previewversie
Op de website van dploy.ai werd een eerste previewversie gelanceerd. Personen en bedrijven kunnen hiermee gratis aan de slag en enkele pre-made modellen te testen en gebruiken. In de komende weken en maanden zal het dan mogelijk worden om eigen modellen te deployen en te monitoren via dploy.ai. Ook wordt steeds gekeken naar de feedback van de gebruikers om zoveel mogelijk in te spelen op hun vragen en noden. 

Ook werd een eerste pilootproject gelanceerd met een bedrijf actief in online retail dat ongeveer 20 miljoen predicties of voorspellingen per dag uitvoert. Bart Smeets is alvast enthousiast: “We geloven enorm in de kracht van dploy.ai. We zetten een end-to-end platform op de markt dat snel, veilig en compliant artificiële intelligentie toepassingen laat uitrollen. Het wordt binnenkort dus een stuk eenvoudiger om het potentieel van AI zelf te ontdekken.”

v.l.n.r. Jonas Tundo & Bart Smeets
v.l.n.r. Jonas Tundo & Bart Smeets

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be