Leuvense data-experten vertegenwoordigen België op het AI Songfestival 2021

Leuvense data-experten vertegenwoordigen België op het AI Songfestival 2021

Stembussen zijn geopend voor de uitreiking op 6 juli 2021

Leuven, 04.06.2021 — Beatroots AI, de muziekgroep van data-experten van het Leuvense AI bedrijf Dataroots, nemen met het door artificiële intelligentie gegenereerde nummer ‘Robotic Love’ deel als één van de 38 kandidaten aan het AI Songfestival 2021. Het is de tweede editie van deze internationale wedstrijd die in het teken staat van het gebruik van AI in het maken van muziek. De liedjeswedstrijd wordt georganiseerd door de Luikse technologiehub Wallifornia MusicTech en DeepMusic.ai, dat tracht AI en kunst te verbinden. Vanaf deze week kan het publiek stemmen op hun favoriet op de website van het AI Songfestival waarna op 6 juli de uitreikingsceremonie volgt. 

Vorig jaar gaven de Nederlandse omroepen VPRO en NPO de kans aan 13 teams van muzikanten, artiesten, wetenschappers en programmeurs om een song in te sturen volledig gecreëerd door een AI-algoritme. Dit jaar neemt Wallifornia MusicTech en DeepMusic.ai de fakkel over en nemen 38 kandidaten deel van over heel de wereld. Hierbij ook voor de tweede maal de muziekgroep Beatroots AI, een project van vier data-ingenieurs en datawetenschappers van het Leuvense AI-bedrijf Dataroots. Net zoals vorig jaar was het doel met hun inzending ‘Robotic Love’ om zoveel mogelijk van het nummer door het algoritme te laten bepalen en de menselijke factor tot een minimum te beperken. 

Amper menselijke tussenkomst
Dorian Van den Heede, machine learning engineer bij Dataroots, licht toe: “De AI die we ontwikkelden, leerde de patronen van de favoriete liedjes van het dataroots-team, alsook de zang- en gitaarprestaties van onze meest getalenteerde muzikanten. Daarna lieten we het algoritme zijn gang gaan. Behalve hier en daar wat bijsturen en een gitaarsolo toevoegen is ‘Robotic Love’ zowel muzikaal als tekstueel zo goed als volledig het werk van de computer.”

Relatie ontwikkelaar en AI
Het thema van het lied is de relatie tussen de artificiële intelligentie en de schrijver of ontwikkelaar erachter. Dit komt naar voor in de liedjestekst die de AI schreef. “Met uitspraken als “Slave to your contract”, “There’s no escape” en “We’re programmed to pretend” is het duidelijk dat de verhouding tussen de AI en de programmeur behoorlijk beladen is,” zegt Dorian met een knipoog. 

Online stemming
De inzending van het Leuvense Dataroots is te beluisteren op Spotify, Soundcloud en Youtube, inclusief de door AI gegenereerde videoclip die gebaseerd is op kunst uit de jaren 70. Vanaf 1 juni verschijnen alle inzendingen online waarna iedereen zijn stem kan uitbrengen. Daarnaast buigt ook een panel van AI-experts zich over het technische aspect van de songs en de mate waarin alles effectief computergegenereerd is. De grote winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een online awardceremonie op 6 juli. 

Grenzen verleggen
Het initiatief om opnieuw deel te nemen aan het AI songfestival leek vanzelfsprekend voor de vier bandleden Dorian Van den Heede, Joris Schrauwen, Tim Leers en Nicolas Gelders. 

Tim Leers licht toe: “Na de inzending van vorig jaar kregen we pas echt de smaak te pakken en voelden we dat we de lat hoger konden leggen. We hebben het afgelopen jaar veel geleerd en er zijn veel stappen gezet. We kunnen alvast niet wachten om onze creatie te delen en te zien wat de andere deelnemers hebben gemaakt. Het gaat ons dan ook vooral over het verleggen van de grenzen van wat muzikaal mogelijk is met AI. De stap naar hitlijsten met uitsluitend muziek gecreëerd door AI is echter nog veraf. De algoritmes hebben regelmatig nog behoefte aan een ouderwetse portie menselijke begeleiding om coherente muziek te maken. Maar zeg nooit nooit.” 

Beautiful the World
Vorig jaar won het Australische team de eerste editie met het nummer ‘Beautiful the World’. Ook dit jaar zal de concurrentie niet mals zijn. “We weten dat er professionele muzikanten deelnemen en AI muziekbedrijven met perfect geproducete popsongs,” zegt Dorian. “Een podiumplaats wordt dus moeilijk maar een mooie ereplaats moet er zeker inzitten,” besluit hij. 

Belgium … douze points …? We komen het te weten op 6 juli. 

Stemmen
Stemmen kan via https://www.aisongcontest.com/participants/beatrootsai-2021

 

Contact
Dorian Van den Heede

Machine Learning Engineer
M: +32(0)474 05 25 98
E: dorian@dataroots.io

 

 

 

 

 

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel