Le Concert Olympique luidt Beethovenjaar feestelijk in met marathonconcert in deSingel

Bestseller van Caeyers officieel erkend als Beethovenbiografie van het Beethovenjaar 2020

In 2020 is het precies 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren in de Duitse stad Bonn en dat gaat ook in ons land niet onopgemerkt voorbij. Op zondag 8 december is het voor alle muziekliefhebbers verzamelen geblazen in deSingel in Antwerpen. Dan houdt Le Concert Olympique, onder leiding van de Belgische dirigent en Beethovenspecialist Jan Caeyers, er een marathonconcert met muziek van de bekende componist en diens muzikale helden en tijdgenoten Mozart en Haydn.

2020 wordt over de hele wereld gevierd als hét Beethovenjaar want dan is het precies 250 jaar geleden dat de befaamde componist werd geboren in de Duitse stad Bonn. In ons land zal het internationale Beethovenjaar worden ingeluid in deSingel in Antwerpen met een marathonconcert van Le Concert Olympique. Dit unieke orkest van 45 internationaal gerekruteerde muzikanten staat onder leiding van dirigent en Beethovenspecialist Jan Caeyers en brengt quasi uitsluitend werken van de bekende componist en zijn muzikale helden. 

Op zondag 8 december kunnen liefhebbers o.a. genieten van Beethovens Eerste symfonie, het Eerste pianoconcerto en de Sonate pathétique, naast Mozarts symfonie nr. 39 en een aria en duet uit “Die Schöpfung” van Haydn. Solisten zijn Kristian Bezuidenhout, één van de meest gerenommeerde pianoforte-virtuozen van het moment, en de zangers Deborah Cachet en Werner Van Mechelen. 

Beethovenbiografie
Dirigent Jan Caeyers is zeker geen onbekende voor Beethovenkenners. Hij is de oprichter van Le Concert Olympique en gooide in 2009 hoge ogen met zijn 600 pagina’s tellende biografie over Beethoven. Dit uitstekend gedocumenteerde en flamboyant geschreven boek werd met veel enthousiasme onthaald en is intussen al aan een tiende druk toe. Het werd vertaald in 4 talen en in 2020 wordt het ook in het Engels uitgebracht. ​ De bestseller kende zo’n succes dat het algemeen wordt beschouwd als hét referentiewerk over het leven van de componist. ‘Beethoven. Een biografie’ werd door het Beethoven Haus in Bonn erkend als de officiële Beethovenbiografie van het internationale feestjaar 2020 en op 21 november van dit jaar verscheen een herwerkte versie in het Nederlands.

Uitvoering van Urtext-editie in 2020
2020 belooft dus een druk maar boeiend jaar te worden voor Jan Caeyers. Na het marathonconcert in deSingel op 8 december volgen nog concerten in Leuven, Kassel en Ludwigsburg. Op 16 december - de geboortedag van Beethoven en de officiële start van het Beethovenjaar in Duitsland - speelt Le Concert Olympique in de Philharmonie van Berlijn.

Daarnaast staan er in het voorjaar van 2020 nog twee bijzondere projecten op stapel. Jan Caeyers kreeg immers van het Beethoven Haus in Bonn en uitgeverij Breitkopf & Härtel het voorrecht om met zijn orkest in maart 2020 de wereldpremière te brengen van de nieuwe Urtext-editie van de Negende symfonie die weldra zal verschijnen. Verder volgt er nog een project rond de bewaarde schetsen van de Tiende symfonie van Beethoven. Componist Jens Joneleit werd gevraagd om een nieuw werk te schrijven op basis van die schetsen. Dat werk zal door Le Concert Olympique worden uitgevoerd in april 2020. 

Caeyers. “Ik ben bijzonder gelukkig en dankbaar dat ik via mijn boek en met het orkest een originele bijdrage kan leveren tot het Beethovenjaar. Wat mij betreft kunnen wij niet genoeg doen om de muziek en het gedachtengoed van Beethoven nog verder over de wereld te verspreiden.” Een uitgebreide kalender van de komende concerten is te raadplegen via http://www.leconcertolympique.be.

Praktisch
Voor het marathonconcert zijn er nog slechts enkele tickets beschikbaar. Bestellen kan via http://www.leconcertolympique.be of via http://www.desingel.be. De heruitgave van het boek wordt uitgegeven bij uitgeverij De Bezige Bij. Meer info via https://www.debezigebij.nl/boeken/beethoven/

 

 


 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be