Skip to Content
Le Concert Olympique brengt de wereldpremière van een nieuwe editie van Beethovens Negende Symfonie

Le Concert Olympique brengt de wereldpremière van een nieuwe editie van Beethovens Negende Symfonie

Orkest kleurt Beethovenjaar 2020 met concertreeks in Leuven, Antwerpen en Hasselt

Brussel, 5 maart 2020 - Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren in de Duitse stad Bonn. Liefhebbers van de klassieke muziek over heel de wereld, vieren het werk en het leven van de componist. Ook voor Le Concert Olympique, onder leiding van Jan Caeyers, is 2020 een feestjaar. Bijna 200 jaar na de eerste uitvoering, brengt het Beethovenorkest de wereldpremière van de nieuwe Urtext-editie van de Negende Symfonie op 11 maart in Leuven, op 13 maart in Antwerpen en 14 maart in Hasselt.

Dat het Beethovenjaar nu goed en wel gestart is, is algemeen geweten. Met Le Concert Olympique wekt dirigent Jan Caeyers het hele jaar door Beethoven terug tot leven, ook deze maand. Jan kreeg van het Beethoven Haus in Bonn en de uitgeverij Breitkopf & Härtel het voorrecht om met zijn orkest de wereldpremière van de nieuwe Urtext-editie van Beethovens Negende Symfonie te spelen. Een Urtext-editie is een wetenschappelijke uitgave die de oorspronkelijke bedoeling van een componist zo nauwkeurig mogelijk benadert. 

“Hoewel de Negende Symfonie een iconisch meesterwerk is, bestaat er grote onduidelijkheid rond het bronmateriaal van dit werk”, vertelt Jan Caeyers, Beethoven-specialist en dirigent van Le Concert Olympique. “Beethoven voerde het stuk voor het eerst op in 1824, maar bleef nadien vijlen aan de partituur. Er zijn niet minder dan twaalf verschillende bronnen teruggevonden waarbij Beethoven betrokken was. Decennialang hebben onderzoekers in het kader van de Neue Beethoven Gesamtausgabe gewerkt aan een gereviseerde editie van deze symfonie. Dat wij met Le Concert Olympique deze Urtext-editie in wereldpremière mogen brengen in Vlaanderen, is een absolute eer en een revelatie voor het publiek.” 

Jan Caeyers, Dirigent bij Le Concert Olympique
Jan Caeyers, Dirigent bij Le Concert Olympique

Europese Hymne

Beethovens Negende Symfonie is één van de meest gekende werken in de klassieke muziek. Het grote publiek herkent het thema uit het laatste deel, Ode an die Freude, dat in 1972 als basis gebruikt werd voor de Europese Hymne. In 2002 werd het handschrift van de partituur door Unesco uitgeroepen tot ‘werelderfgoed van de mensheid’. 

“Beethovens droom was een democratische samenleving met gelijkheid voor alle mensen en dat elke persoon zijn eigen weg kon bepalen”, vertelt Jan Caeyers. “Hij had een boodschap die het puur muzikale oversteeg. De Negende Symfonie was een werk dat stond voor vrede, solidariteit en verbondenheid. Europa beaamt deze missie. Het is dus geen toeval dat ‘Ode an die Freude’ de Europese Hymne is geworden.”

Coproductie met KULeuven

Het concert in Leuven wordt mede georganiseerd door KULeuven. Het is de bekroning van een jarenlange samenwerking tussen de universiteit en Le Concert Olympique, met de bedoeling om de resultaten van het muziekwetenschappelijke onderzoek in de praktijk om te zetten en voor het publiek toegankelijk te maken.

Tickets beschikbaar

De wereldpremière van de nieuwe Urtext-editie van de Negende Symfonie zal doorgaan in het Lemmensinstituut in Leuven op 11 maart, in deSingel in Antwerpen op 13 maart en in het Cultureel Centrum van Hasselt op 14 maart, telkens om 20 uur. De concerten in Hasselt en Leuven zijn uitverkocht, maar er zijn nog steeds tickets beschikbaar voor het concert in Antwerpen. 

Tiende Symfonie

Ook na maart zal Beethovens werk gelauwerd worden en blijft Jan Caeyers een prominente rol spelen in binnen- en buitenland. In april brengt Le Concert Olympique een nieuw stuk, dat componist Jens Joneleit schreef op basis van de bewaarde schetsen van een nooit afgewerkte Tiende symfonie. Jan zal dit werk dirigeren in Leuven, Antwerpen, Hasselt en Berlijn. 

Meer info en tickets via http://www.leconcertolympique.eu/

 

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel