Innovatieafdeling EcoSourcen splitst zich af van Cordeel Group met eco-techoplossingen voor zowel B2B als B2C

Eco-techspecialist biedt met nieuwe Redox Flow-batterij en waterstofstroomgroep als eerste Europees speler totaalpakket van duurzame oplossingen

Sint-Niklaas, 12 december 2023 - EcoSourcen, de innovatieafdeling binnen de Cordeel Group, wordt overgenomen door ondernemer en ex-politicus Dany Bosteels en zijn twee zonen. EcoSourcen wordt zo een familiebedrijf en biedt als eerste Europese speler een totaalpakket van eco-techoplossingen voor zowel de B2B- als B2C-markt. De firma ontwikkelde met Belgische technologie een Redox Flow-batterij als duurzaam alternatief voor de lithium-ion-batterij, die in massaproductie in Europa wordt gelanceerd, en ze werkt daarnaast aan een nieuwe waterstofstroomgroep die vervuilende en inefficiënte werfgeneratoren kan vervangen. 

EcoSourcen bestaat al twintig jaar als innovatie-afdeling van de Cordeel Group, maar werd in 2019 door Dany Bosteels en zijn zonen Floris en Raf voor de helft ingekocht. Na verschillende vernieuwende initiatieven te introduceren en op twee jaar tijd een twaalftal bedrijven binnen de afdeling te hebben opgericht, kochten de vader en zonen in juni dit jaar de groep Cordeel uit om nog meer vrijheid te genieten met het oog op doorgedreven innovatie.

“We zijn in de eerste plaats een familiebedrijf: alle ideeën en patenten ontstaan letterlijk en figuurlijk aan de keukentafel”, stelt Dany Bosteels, de nieuwe CEO van EcoSourcen. “We geloven in een wereld waarin iedereen toegang krijgt tot een ruim aanbod van energiebronnen, ongeacht achtergrond of locatie. Die toegang moet worden verleend zonder de samenleving te belasten, zonder van energie een bron van geopolitieke macht te maken en zonder enige vorm van hypocrisie in de communicatie, uitsluitend gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde feiten.” 
Dany Bosteels, CEO van EcoSourcen (links) en Floris Bosteels, CTO (rechts)
Dany Bosteels, CEO van EcoSourcen (links) en Floris Bosteels, CTO (rechts)

Industrielandschap nieuw leven inblazen

EcoSourcen werd in de eerste plaats overgenomen met als doel het huidige bouwlandschap volledig te transformeren en richt zich tot iedereen die oplossingen zoekt voor een betaalbare, snelle en efficiënte energietransitie.

Dany Bosteels licht toe: “EcoSourcen is het enige bedrijf in Europa dat kijkt naar een totaalpakket van duurzame oplossingen: het is een én-verhaal met een pragmatische aanpak. We willen bedrijven hun ESG-problematieken helpen aanpakken. We geloven daarom niet in één oplossing, maar in verschillende complementaire oplossingen. Je kan het beschrijven als een grote boomgaard waar we afhankelijk van de noden het geschikte fruit plukken.”
Floris Bosteels, de nieuwe CTO van EcoSourcen, voegt toe: “We geloven in verschillende bronnen omdat er verschillende oplossingen zijn die elk hun eigen toepassingsveld hebben. Vandaar de naam EcoSource tot de n-de macht.”

Dany, met zijn visionair leiderschap, en Floris, met expertise in ecologische oplossingen, kunnen bogen op een uitgebreide R&D-ervaring. Zo ontwikkelden de oprichters reeds oplossingen voor energieopslag via vanadiumbatterijen of energieheuvels, ontziltingsoplossingen, brandstofcellen en cementvrij beton. Die creaties leidden tot zeven internationale patenten en talrijke strategische licenties.

Nieuwe Redox Flow-batterij en Hydrogen FCSS

Het bedrijf ontwikkelde recent een Vanadium Redox Flow-batterij die voor het eerst in die grootte en soort in massaproductie in Europa wordt gelanceerd met Belgische technologie. Deze 8 kilowatt 40 kilowattuur binnen- en buitenbatterij dient als opslag voor duurzame energiebronnen en is bedoeld voor woningeigenaars die zo onafhankelijk mogelijk van het elektriciteitsnet willen zijn en KMO’s. De batterij biedt een ontladingsdiepte van 100% zonder negatieve gevolgen voor de levensduur of de capaciteit van de accu. Bovendien is de elektrolyt, in tegenstelling tot lithium, die voor de batterij gebruikt wordt volledig groen, aan het einde van de levensduur eenvoudig te recyclen en onbrandbaar. Later dit jaar zullen de oprichters bovendien een nieuwe waterstofstroomgenerator, ‘Hydrogen FCSS’ (Fuel Cell & Storage System), lanceren als alternatief voor dieselgeneratoren op werven door ter plekke elektriciteit en warmte op te wekken uit waterstof. De brandstofcel levert energie, terwijl de batterij vermogen levert. De oplossing is niet alleen volledig CO2-vrij bij gebruik van groene waterstof, maar elimineert ook NOx-uitstootgassen.

“Wij houden ons bezig met R&D en het technische aspect, en onze verschillende divisies, die toegespitst zijn op onder andere Redox Flow-batterijen, de elektrificatie van werven en energieheuvels, vermarkten de ideeën en maken ze operationeel. We hebben ook partners. De eerste aangenomen advisor of the board is Roelof Platenkamp, voormalig Vice President en Director bij Shell EP International, om ons op wereldwijd niveau ondersteuning te bieden. We kijken uit naar deze en toekomstige samenwerkingen en projecten”, concludeert Dany Bosteels

Over EcoSourcen

EcoSourcen maakte voorheen voor de helft deel uit van de Cordeel Group en was voor de andere helft ingekocht door Dany Bosteels en zijn zonen Floris en Raf. Sinds juni 2023 besloot de familie Bosteels zich echter volledig af te scheiden van de Cordeel Group en opereert EcoSourcen nu als een onafhankelijk familiebedrijf. Het doel is om ecologische oplossingen te creëren en ontwikkelen op verschillende gebieden uit verschillende bronnen om zo een beslissend antwoord te bieden op wereldwijde energie-uitdagingen. EcoSourcen telt zes medewerkers, met daarnaast verschillende internationale partners en joint ventures voor elk dochterbedrijf. De organisatie bestaat in totaal uit zes divisies: ES Flow, ES Machinery, ES Hydro, ES China, ES Hills, ES Integrations en ES Assets. 

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be