Eerste 7 Tesla MRI-scanner in België operationeel bij ULiège

Ultrahoge veldsterkte helpt onderzoekers van ULiège de hersenen en verschillende neurodegeneratieve ziekten beter te begrijpen

Luik, 17 september 2019 – Vandaag werd de eerste operationele 7 Tesla MRI-scanner in België ingehuldigd in de Universiteit van Luik. Dit onderzoekssysteem met ultrahoge veldsterkte werd geïnstalleerd in het GIGA Cyclotron Research Center van ULiège, gespecialiseerd in in-vivo beeldvorming. Dankzij deze nieuwe technologie zullen onderzoekers de fysiologie en pathologie van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, epilepsie, Parkinson en multiple sclerosis beter begrijpen.

De nieuwe 7 Tesla MRI-scanner zal in eerste instantie gebruikt worden voor wetenschappelijk, neurologisch onderzoek. De scanner geeft de hersenstructuur in zeer hoge resolutie weer en kan hersenactiviteiten in detail registreren. Dit maakt het mogelijk voor verschillende wetenschappelijke teams van ULiège om hun werk in neurowetenschappen en neurodegeneratieve ziekten naar een volgende fase te brengen. 

“Om onze kennis over de hersenfysiologie en -pathologieën en het onderzoek naar cognitieve neurowetenschappen verder uit te diepen, moeten we steeds kleinere structuren en zenuwcellen kunnen bestuderen”, vertelt Dr Éric Salmon, medisch directeur van het ‘GIGA-Centre de recherches du Cyclotron-In Vivo Imaging’.

De 7 Tesla MRI-scanner of MAGNETOM Terra werd ontworpen en geproduceerd door Siemens Healthineers. De scanner is in staat om beelden te maken van levende menselijke hersenen met hoge isotropische ruimtelijke resolutie van 0,2 mm. “Deze medische beeldvormingstechnieken met een ultrahoge resolutie zijn cruciaal om onze doelen te bereiken.” 

De onderzoekers worden door de MRI-scanner geholpen om sneller biomarkers van ziektesymptomen te bepalen. Daarnaast krijgen ze meer inzichten over slaap, kunnen ze de metabolische processen van de hersenen beter in kaart brengen en zijn ze in staat neurodegeneratieve aandoeningen te visualiseren.

140 000 keer sterker dan de aarde
De installatie van de MAGNETOM Terra is het resultaat van een investering van 8.777.800 euro en werd gefinancierd door Wallonië (4.920.000 euro), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO, 3.280.000 euro), de Universiteit van Luik (320.000 euro) en het F.R.S.-FNRS (257.800 euro).

De MAGNETOM Terra is uitgerust met een magneet van 7 Tesla die een magnetisch veld genereert dat maar liefst 140.000 keer sterker is dan dat van de Aarde. Hiervoor rekent de scanner op de Zero Helium Boil-Off-technologie. Met behulp van helium wordt de temperatuur van de magneet tot −270 °C gebracht. De magneet wordt zo supergeleidend waardoor hoge elektrische stromen een magnetisch veld kunnen creëren van 7 Tesla. Hoe sterker het magnetisch veld, hoe hoger de resolutie van de beelden.

De partneruniversiteiten van het onderzoeksteam van ULiège (ULB, UCLouvain, KULeuven, UGent, UMaastricht) hebben ook toegang tot dit krachtige apparaat. 

Pierre Wolper, Rector ULiège: “Wetenschappelijke vooruitgang wordt geboekt door originele ideeën, maar ook dankzij instrumenten die ons toelaten om waarnemingen te doen waartoe onze zintuigen niet in staat zijn. Zo laat de 7 Tesla MRI-scanner ons toe om hersenen in activiteit te bekijken in een uitzonderlijk hoge resolutie. Wat we hierdoor kunnen leren over dit nog steeds mysterieuze orgaan en de ziekten die de hersenen beïnvloeden, is ongezien. Denk maar aan de mogelijkheid om een oplossing te vinden die neurodegeneratieve ziekten zal genezen. Ik ben zeer tevreden om te zien dat deze investering mogelijk wordt gemaakt door de essentiële ondersteuning van Europa, Wallonië en het FNRS.”

Carl Laurent, CEO Siemens Healthineers Benelux: “Een accurate diagnose gekoppeld aan verregaande wetenschappelijke inzichten zijn twee belangrijke voorwaarden op weg naar precisiegeneeskunde. Als pionier in innovatie en belangrijke speler in de healthcare sector is Siemens Healthineers trots om zijn steentje bij te dragen aan deze evolutie en vereerd om ULiège te ondersteunen in hun onderzoek.”

Véronique Halloin, Secretaris-generaal F.R.S.-FNRS: “De financiële bijdrage van het FNRS liet toe om de MRI-scanner verder uit te rusten met een systeem om hoofdbewegingen te corrigeren zodat de beeldkwaliteit verhoogt, en een eye-tracking systeem dat toelaat om de aandacht van de patiënt te volgen tijdens een cognitieve taak. Maar naast de technische aspecten, is dit vooral een perfect voorbeeld van de complementariteit van fundamenteel onderzoek, gedragen door het FNRS, en een meer toegepast onderzoek gefinancierd door het Waalse Gewest. Een complementariteit die we in de komende jaren verder willen uitwerken in strategische domeinen zoals menswetenschappen, digitalisering en duurzame ontwikkeling, …”

Meer foto’s en video’s via https://dox.ulg.ac.be/index.php/s/VWzXL2c8oyLg0au 

Meer informatie over de MAGNETOM Terra.

 

Over Siemens Healthineers
Siemens Healthineers stelt zorgverleners wereldwijd in staat de waarde van patiëntenzorg te maximaliseren. Siemens Healthineers ondersteunt hun ambities om precisiegeneeskunde uit te breiden, de transformatie van de zorgverlening te realiseren, patiëntervaringen te verbeteren en de gezondheidszorg te digitaliseren.Als toonaangevende pionier op het gebied van medische technologie vernieuwt Siemens Healthineers voortdurend haar producten en diensten in de kerndomeinen van medische beeldvorming voor diagnostiek en therapie en in laboratoriumdiagnostiek en moleculaire geneeskunde.Daarnaast ontwikkelt Siemens Healthineers dienstverlening op het gebied van digitale zorg en van ziekenhuismanagement.In het fiscale jaar 2018, dat eindigde op 30 september 2018, realiseerde Siemens Healthineers een omzet van € 13,4 miljard en een gecorrigeerde winst van € 2,3 miljard. Siemens Healthineers heeft ongeveer 50.000 werknemers wereldwijd in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens-healthineers.com en www.siemens-healthineers.be.

Over GIGA-Centre de recherches du Cyclotron-In Vivo Imaging (GIGA-CRC-IVI), Université de Liège)
Biomedisch onderzoek vormt de kern van de activiteiten van het GIGA-CRC-IVI van ULiège. Dankzij de financiële steun van publieke en private partners heeft het onderzoekscentrum met een groot aantal technologische platformen kunnen uitrusten. Het GIGA-CRC-IVI heeft erkende competenties opgebouwd in uiteenlopende gebieden gaande van de ontwikkeling van radiofarmaceutische tracers in het gebied van beeldvorming van het zenuwstelsel tot het verkrijgen van driedimensionale beelden van anatomie, biochemie, fysiologie van de hersenen bij kleine dieren en mensen. Op medisch vlak focussen de wetenschappelijke ontdekkingen van de GIGA-CRC-IVI op een beter begrip van de neurobiologische modellen van de slaap, het bewustzijn, het geheugen, verslavingen, bewegingen en gebaren, alsook de invloed van nieuwe behandelingen (medicijnen, hersenstimulatie …). De medische toepassingen van deze onderzoeksprogramma's bestrijken veel gebieden, waaronder de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, slaap-waakcycli en epilepsie. Dankzij technische vooruitgang wordt nieuwe apparatuur toegankelijk voor fundamenteel onderzoek op het gebied van kanker en cardiologie in het bijzonder. Meer informatie via: www.giga.uliege.be 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be