Industrial IT-specialist Factry verovert Scandinavische procesindustrie

Gevestigde multinationals en beloftevolle start-ups plukken vruchten van technologie van Gentse scale-up

Gent, 1 oktober 2024 - Het Gentse Factry, gespecialiseerd in de ontwikkeling van Industrial IT-oplossingen en MES-software voor de procesindustrie, is bezig aan een sterke opmars in de Nordics. Met bloeiende samenwerkingen maar ook nieuwe partnerschappen met gevestigde waarden als Tata Steel (Surahammars Bruk) en MTC Powder Solutions en cleantechbedrijven Carbo Culture en Spinnova, ziet de scale-up de vraag naar zijn oplossingen in de regio sterk stijgen. Om die groei verder te bestendigen, zal Factry zijn oplossingen demonstreren op de vakbeurs ProcessTeknik in Göteborg. In de toekomst wil het Gentse groeibedrijf de pijlen richten op de procesindustrie in de VS en Canada.

Factry maakte de afgelopen jaren een sterke groei door. Sinds 2020 zag de scale-up zijn omzet bijna vervijfvoudigen. 2023 was goed voor een jaarlijkse recurrente omzetsgroei van 35%, waarbij het klantenbestand met meer dan een derde toenam. Belangrijk in dit traject is de business over de Belgische landsgrenzen heen. Vandaag plukken in 31 landen wereldwijd diverse spelers uit de procesindustrie de vruchten van Factry-oplossingen.

“Onze markt is per definitie internationaal”, vertelt mede-oprichter Frederik Van Leeckwyck. “Willen we schalen, moeten we naar het buitenland. Die ambitie hebben we van in het begin gekoesterd en hebben we tot dusver kunnen waarmaken. Vandaag komt ongeveer de helft van onze omzet van klanten en projecten uit het buitenland, van Vancouver tot Melbourne.”

Carbolyse

Opmerkelijk de voorbije jaren is de groei van Factry in de Nordics. Sinds begin dit jaar gebruikt het Finse Carbo Culture het open databeheerplatform Factry Historian. Deze jonge start-up heeft een uniek gepatenteerd proces ontwikkeld dat op basis van carbolyse koolstof in plantaardig afval of biomassa onder hoge temperaturen omzet in biochar. Dat is een stabiele en inerte vorm die permanente opslag mogelijk maakt en zo koolstof uit de lucht houdt. De oplossing van Factry zal ook gebruikt worden bij het Zweedse bedrijf MTC Powder Solutions, een producent van near-net shape (NNS)-componenten die gebruikt worden in veeleisende industrieën zoals olie en gas, chemie, kernenergie en energieopwekking. Naast Historian koos MTC Powder Solutions ook voor FactryOS, de MES-software van de Gentse scale-up. De inspiratie hiervoor kwam van de buren bij Surahammars Bruk, onderdeel van Tata Steel Europe. De experts van MTC Powder Solutions ondervonden tijdens een bezoek aan de staalwalserij uit eerste hand de impact van de MES-software van Factry en besloten deze ook te gaan gebruiken.

De kracht van opensourcetechnologie

Factry is dus geen nieuwkomer in de Scandinavische procesindustrie. Reeds sinds 2019 plukt de Surahammars staalwalserij de vruchten van de Gentse technologie. Maar ook het Finse Spinnova, dat textielvezels voor kledij maakt op basis van hout of afval, zag ook reeds de efficiëntie op de productievloer stijgen dankzij Factry.

“Spinnova is in 2019 onze open source collector beginnen gebruiken om hun procesdata te capteren op hun toenmalige pilootinstallatie. Het bedrijf is al jaren overtuigd van het belang van procesdata als fundament voor operationele verbetering. Door hun groei en de toenemende complexiteit van hun productie is het bedrijf in 2022 overgestapt naar Factry Historian, ons open databeheerplatform dat hen helpt om data beschikbaar te maken voor de hele organisatie en de efficiëntie en betrouwbaarheid van hun processen te verbeteren”, getuigt Frederik Van Leeckwyck.
“Factry overtuigde ons van de kracht van opensourcetechnologie”, getuigt Stefan Schrewelius-Axell van Surahammars Bruk. “Hierdoor hebben we vandaag des te meer de controle over onze data en processen. De performantie van hun systeem staat buiten kijf, net als hun toewijding tot een degelijke service. Op basis van onze ervaring en evoluerende noden wordt de software continu doorontwikkeld, waardoor wij hier Zweden in staat zijn het maximale te halen uit de productie.”

Datageletterd

Volgens Van Leeckwyck komt het succes van Factry in de Nordics niet uit de lucht vallen.

“De bedrijven in de procesindustrie zijn er enorm datageletterd, ze draaien niet rond de pot en weten exact waarnaar ze op zoek zijn. Ze zijn zich bewust van het belang van een gedegen data-infrastructuur en de meerwaarde van een open technologie die hen in staat stelt om hun data optimaal te benutten en efficiëntiewinst te boeken. Er is ook een cultural fit. Ze delen met ons dezelfde mindset, net als het geloof in onze technologie. Ik ben dan ook fier dat wij als Gentse speler deze vooruitstrevende datagedreven bedrijven de mogelijkheid kunnen bieden om het meeste te halen uit hun assets.”

Vakbeurs ProcessTeknik

Voor Factry is het nu zaak om de internationale groei verder door te zetten. De Nordics zijn een belangrijke markt voor de Gentse scale-up en bieden nog veel potentieel. Zo worden ook in Denemarken de eerste projecten opgestart. Om zijn groeiambities in de Nordics kracht bij te zetten, is Factry van 8 tot 10 oktober aanwezig op ProcessTeknik in Göteborg, waar het zijn MES-software en open databeheerplatform Historian zal voorstellen aan de lokale procesindustrie.

“De vakbeurs is meteen een uitgelezen kans om beter kennis te maken met lokale integratoren die onze oplossingen kunnen introduceren in Scandinavië. Nadien richten we stilaan onze blik op de Verenigde Staten en Canada, maar alles op z’n tijd”, besluit Van Leeckwyck.
Oprichters van Factry (vlnr): Jeroen Coussement, Yves Bourgeois & Frederik Van Leeckwyck
Oprichters van Factry (vlnr): Jeroen Coussement, Yves Bourgeois & Frederik Van Leeckwyck

Over Factry
​Factry voorziet producenten van open software voor het bewaken, analyseren en optimaliseren van hun activiteiten. Onze oplossingen maken bruikbare data-inzichten toegankelijk voor elke rol, van operator tot CFO. Met een sterke focus op gebruiksvriendelijkheid brengt Factry gebruikers dichter bij hun procesgegevens, zodat ze ervan kunnen leren, slimmere beslissingen kunnen nemen, stilstand kunnen voorkomen en continu de kwaliteit van producten en processen kunnen verbeteren. Met Factry bundelen fabrikanten hun krachten met een team dat toegewijd is aan de toekomst van hun fabriek, waardoor een cultuur van voortdurende innovatie wordt bevorderd - cruciaal om een concurrentievoordeel te behalen in Industrie 4.0.

Contactpersoon: Frederik Van Leeckwyck - frederik.vanleeckwyck@factry.io

Jesse Huybrechts

Jesse Huybrechts

Copywriter, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Tour & Taxis Havenlaan 86C bus 15 1000 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be