IIoT-specialist Sensolus maakt licht werk van lokaliseren trailers en heftrucks Oegema Transport

Dagelijkse besparing van tiental werkuren dankzij gebruiksvriendelijke traceeroplossing

Gent, 8 februari 2023 – Om het overzicht over zijn enorme vloot te bewaren, koos het Nederlandse Oegema Transport voor de traceertechnologie van het Gentse Sensolus, gespecialiseerd in Industrial Internet of Things en connected asset management. Voor de Nederlandse transporteur werd het namelijk steeds moeilijker en tijdrovender om zijn honderden vrachtwagens, trailers, electropallettrucks en meeneemheftrucks te lokaliseren op de eigen site of bij de klant. Dankzij de trackers en het gebruiksvriendelijke beheerplatform van Sensolus, gebeurt dit nu in een oogopslag. Dagelijks wordt zo een tiental uur zoekwerk vermeden, waardoor de transporteur bespaart op heel wat kosten en het werk aangenamer wordt.

Vanuit het hoofdkantoor in Dedemsvaart of de vestigingen in Culemborg, Geleen en het Tsjechische Brno is Oegema Transport actief als internationale distributiepartner voor producenten en retailers. Ruim 800 medewerkers verzorgen onder andere nachttransport binnen de e-commerce of leveringen voor de bouwsector. Hiervoor zet Oegema een enorme vloot in van ruim driehonderd vrachtwagens, vierhonderd trailers en een honderdtal electropallettrucks en meeneemheftrucks.

Frustrerend en tijdrovend

Naarmate deze vloot groeide, werd het voor de fleet managers van Oegema Transport steeds moeilijker om de locatie van de vele mobiele assets bij te houden. Trailers, electropallettrucks en meeneemheftrucks konden mits de nodige bedrijfskennis en repetitief opzoekwerk wel opgespoord worden, maar dit werd steeds tijdsintensiever. Bovendien was het voor de chauffeurs frustrerend om steeds te moeten zoeken naar een specifieke trailer op de bedrijfssite in Dedemsvaart van meer dan twintig hectare.

Na vijf jaar zoeken naar een geschikte traceeroplossing belandde Oegema Transport uiteindelijk bij Sensolus, gespecialiseerd in Industrial Internet of Things en connected asset management.

“De Sensolus-oplossing beantwoordt aan al onze noden”, zegt de wagenparkbeheerder van Oegema, Erwin Jacobs. “De trackers zijn betaalbaar, snel leverbaar en eenvoudig te installeren. Het digitale beheerplatform bevat bovendien alle functionaliteiten die wij nodig hebben.”

Meeneemheftrucks

Naast trailers, electropallettrucks en meeneemheftrucks werden ook allerhande niet-locatiegebonden voertuigen zoals hoogwerkers, reachtrucks en heftrucks uitgerust met trackers. 

“Zodra onze facility manager de meerwaarde van de trackers vertaald zag in de praktijk, wilde hij het systeem breder uitrollen dan enkel voor onze trailers”, herinnert Erwin Jacobs zich. “Vroeger moesten we aan chauffeurs vragen of ze ergens een verloren heftruck hadden opgemerkt bij ons op de site of bij een klant. Nu kunnen we ook die locaties opvolgen. Sinds deze voertuigen uitgerust zijn met een tracker, wordt er bovendien voorzichtiger mee omgegaan en worden er niet zomaar heftrucks meegenomen zonder dat eerst te melden.”

Gebruiksvriendelijk

Na een proefopstelling met vijf trackers, werden al snel alle trailers uitgerust met de traceertechnologie. In volle coronaperiode monteerden de werknemers van Oegema Transport deze volledig zelf. Op nog geen maand tijd werden quasi alle vierhonderd trailers uitgerust met een tracker. Een koud kunstje, volgens Erwin Jacobs, die er zelf enkele monteerde.

Oegema Transport maakt gebruik van de TRACK 1000, een tracker met een zeer lange batterijlevensduur die zeer schok- en waterbestendig is.

“Via het Sensolus-platform werden geozones ingesteld op vaak bezochte locaties”, vertelt Michiel Raat, Sales Executive Nederland bij Sensolus. “Met een paar klikken kan de vlootbeheerder vervolgens controleren of er voldoende trailers aanwezig zijn en onmiddellijk ingrijpen als dat niet het geval is. Verder werd een alarm ingesteld voor trailers die lange tijd ongebruikt blijven. Dat helpt om te vermijden dat trailers in onbruik raken en draagt bij aan het optimaal inzetten van de vloot. Dankzij de correcte en onmiddellijke opvolging van de verschillende assetlocaties kan Oegema Transport bovendien transparanter communiceren met klanten en zijn service verder verbeteren.”

Integratie in IT-systeem

Met behulp van een API-connectie werd het trackingsysteem geïntegreerd in het IT-systeem van de transporteur, waardoor chauffeurs het platform eenvoudig kunnen raadplegen op hun smartphone. Via de knop ‘Vind mijn trailer’ krijgen ze de locatie van een trailer meteen te zien. Dat voorkomt zoekwerk en tijdverspilling.

Erwin Jacobs spreekt van een duidelijk succes: “Voor zowel de chauffeurs als de wagenparkbeheerders zijn de trackers een enorme aanwinst. Uitgedrukt in tijd, schat ik dat we onze beheerders maandelijks zo’n vier uur aan zoekwerk naar materiaal uitsparen. En voor de volledige vloot sparen we dagelijks tien chauffeursuren uit omdat ook zij niet langer moeten raden waar hun trailer staat. Dat neemt enorm veel frustraties weg en maakt hun werk zo veel aangenamer.” 

Over Sensolus
​Sensolus is een industrieel Internet of Things (IoT) bedrijf dat via een end-to-end oplossing non-powered assets zoals trailers, containers, enz. trackt en zo bedrijven helpt om betere, datagedreven bedrijfsbeslissingen te nemen. Het bedrijf heeft een jarenlange expertise in telecom, netwerken met laag stroomverbruik, draadloos sensorontwerp en cloud-gebaseerde analyses. De plug & play IoT-oplossing van Sensolus omvat draadloze trackers en een open IoT-platform dat waardecreatie en kostenverlaging mogelijk maakt door het te koppelen aan bedrijfsdata. Op die manier kunnen supply chains en logistieke processen waarin non-powered assets een belangrijke rol spelen geoptimaliseerd worden.

De Gentse scale-up werd in 2013 opgericht door vier IoT-enthousiastelingen en telt ondertussen reeds 35 werknemers. Het is actief in diverse industrieën, gaande van luchtvaart, automotive en logistiek tot industrial manufacturing en de afvalindustrie. Klanten als Airbus, Atlas Copco en AB InBev doen dagelijks een beroep op de IoT-oplossing van Sensolus. Meer dan 150.000 assets zijn realtime in het platform te volgen. Voor meer informatie: www.sensolus.com.

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be