Het zit allemaal in de mix! Igus presenteert een nieuw tandkranslager van hout en kunststof

Duurzaamheid ontmoet innovatieve technologie - igus presenteert tandkranslagers van WPC

Schoten, 17 oktober 2024 - Met het nieuwe tandkranslager van WPC (hout-kunststof composiet) zet igus een nieuwe stap in de integratie van hernieuwbare grondstoffen in de industriële productie. Door 50 procent hout en 50 procent hoogwaardige kunststoffen te gebruiken, krijgen klanten een kosteneffectief en smeermiddelvrij tandkranslager. Het vormt een goede balans tussen sterkte, levensduur en milieuvriendelijkheid met een bewezen lage CO2 voetafdruk.

Hoe kunnen hernieuwbare grondstoffen ook zinvol worden gebruikt in de industrie? De kunststofspecialist igus heeft over deze vraag nagedacht en heeft nu voor het eerst een iglidur PRT tandkranslager van hout-kunststof composiet (kortweg WPC) ontwikkeld.

"Als kunststofexpert begeven we ons nu ook in de houtsector. Vorig jaar hebben we voor het eerst houten assen gepresenteerd als mogelijke tegenpartners voor onze lineaire geleidingen. Dit jaar integreren we het hout direct in onze producten," legt Roy Snellens uit, productmanager voor tandkranslagers bij igus B.V.

Hier kan igus vertrouwen op het beproefde spuitgieten. De nieuwe PRT bestaat uit WPC, een mengsel van houtvezels en hoogwaardige iglidur kunststoffen. De materialen bevatten vaste smeermiddelen die het tandkranslager soepel, smeermiddel- en onderhoudsvrij maken. Het houtgehalte geeft het geheel een natuurlijke uitstraling. Zowel de behuizing als het onderdeel zijn gemaakt van WPC-materiaal. Er zijn slechts vier schroeven nodig om de twee delen met elkaar te verbinden.

Kosteneffectief, lage CO2 voetafdruk, beproefd en getest

Het tandkranslager van igus, dat speciaal ontwikkeld is voor de standaard installatiegrootte PRT 02, is een voordelig alternatief voor de voordelige PRT van massief kunststof, zonder in te boeten aan prestaties. Het maakt eenvoudige aanpassing mogelijk, bijvoorbeeld in de meubeltechnologie, terwijl het een robuust ontwerp biedt dat voldoet aan de eisen van verschillende toepassingen. Een bijzonder kenmerk van dit nieuwe product is zijn extreem lage CO2 voetafdruk van slechts 0,0577 kg. Ter vergelijking: de PRT-02-30-ECO, die al gemaakt is van 97% regranulaat, heeft een CO2-equivalent van 0,819868 kg. Om de betrouwbaarheid en prestaties van het nieuwe tandkranslager te garanderen, werd het onderworpen aan uitgebreide tests onder reële omstandigheden in het igus laboratorium van 3800 m2. Deze analyses bevestigen de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid van het product onder verschillende bedrijfsomstandigheden.

Het nieuwe igus tandkranslager van WPC overtuigt niet alleen door zijn houten uiterlijk, maar vooral door zijn lage CO2 voetafdruk. (Bron: igus B.V.)
Het nieuwe igus tandkranslager van WPC overtuigt niet alleen door zijn houten uiterlijk, maar vooral door zijn lage CO2 voetafdruk. (Bron: igus B.V.)

Over igus

​Igus GmbH is een wereldwijd toonaangevende fabrikant van motion plastics, kunststof componenten voor bewegende toepassingen. igus ontwikkelt en produceert een breed assortiment aan producten, waaronder energietoevoersystemen voor kabels en slangen, low-cost automatiserings- en robotica oplossingen, drylin lineaire geleidingen en lineaire assen, igubal sferische lagers, xiros kunststof kogellagers en dryspin schroefspindeltechniek. Met kunststof als basismateriaal biedt igus technisch hoogwaardige, kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossingen die wrijving verminderen, smering en onderhoud overbodig maken en de levensduur verlengen. Igus GmbH heeft wereldwijd 31 dochterondernemingen met in totaal meer dan 4600 medewerkers. Daarnaast heeft igus 50 distributeurs welke igus in 80 landen vertegenwoordigen. In 2023 realiseerde igus GmbH een omzet van 1,115 miljard euro. 

Meer informatie vindt u op www.igus.nl/over-igus

Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Tour & Taxis Havenlaan 86C bus 15 1000 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be