GZA Ziekenhuizen stapt samen met AZ Delta in pilootproject rond collaboratief platform van Siemens Healthineers voor remote scanassistentie

Belgische primeur: technologie die ziekenhuizen toelaat bij elkaar vanop afstand zorgpersoneel in te zetten

Groot-Bijgaarden, 24 oktober 2023 - Campus Sint-Augustinus van GZA Ziekenhuizen zal vanaf 2024 kunnen rekenen op de medewerkers van AZ Delta in Roeselare om vanop afstand MRI-onderzoeken uit te voeren op patiënten van GZA Ziekenhuizen in Antwerpen. Dit pilootproject is een nieuwe stap in de ontwikkeling van het collaboratieve WeScan-platform, dat gestoeld is op de syngo Virtual Cockpit-technologie van Siemens Healthineers, en een antwoord moet bieden op het personeelstekort in de medische beeldvorming. Tegelijk kunnen verpleegkundigen en technologen zich beter specialiseren, verbetert de kwaliteit van onderzoeken en neemt de zorgnabijheid voor de patiënt toe. De Virtual Cockpit-technologie is op dit moment de enige MDR-compliant technologie (Medical Device Regulation) ter wereld die remote scanassistentie mogelijk maakt.

In januari kondigden AZ Delta en Siemens Healthineers een intentieverklaring aan om samen de schouders te zetten onder WeScan, een collaboratief platform dat ziekenhuizen in staat moet stellen om bij elkaar remote scanassistentie te reserveren en/of uit te voeren. De voornaamste doelstelling is om de beschikbare verpleegkundigen en technologen medische beeldvorming optimaal in te zetten en zo een oplossing te bieden voor het stijgend personeelstekort in de sector. Daarnaast helpt de oplossing de wachttijden te verkorten en vergroot ze de zorgnabijheid voor de patiënt, die in een ziekenhuis dichtbij kan rekenen op de ervaring en kunde van een expert elders in België.

WeScan gebruikt hiervoor de syngo Virtual Cockpit-technologie van Siemens Healthineers. Met die software kan een verpleegkundige of technoloog medische beeldvorming vanop afstand tot drie MRI-scanners tegelijk bedienen. Een scan kan zo van eender waar worden uitgevoerd, zoals thuis bij de medewerker of vanop een andere campus. Ziekenhuizen kunnen op die manier meer onderzoeken uitvoeren met evenveel mankracht, en minder ervaren zorgpersoneel sneller opleiden door een meer ervaren verpleegkundige of technoloog over de schouder te laten meekijken en adviseren. Anderzijds opent de oplossing ook deuren voor het betrokken zorgpersoneel zelf. Zij genieten meer flexibiliteit in hun werklocatie en kunnen zich sneller specialiseren door meer MRI-onderzoeken uit te voeren in een bepaald vakdomein.

Uniek wereldwijd

Siemens Healthineers is vandaag de enige speler wereldwijd die dergelijke technologie aanbiedt op basis van een collaboratief platform.

“De laatste versie van de syngo Virtual Cockpit werd in de VS gecertificeerd als Class 2B medical device, is in Europa geclassificeerd als ‘accessory’ onder MDR en staat in België op het punt om gecertificeerd te worden door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG)”, vertelt Bart Aernout, service development manager bij Siemens Healthineers. “De technologie is bovendien vendor-neutraal, wat betekent dat de software ook compatibel is met MRI-scanners van andere leveranciers dan Siemens Healthineers. Er is veel interesse, zowel van ziekenhuizen met meerdere campussen als van ziekenhuisnetwerken. Momenteel wordt de Virtual Cockpit-technologie in België reeds gebruikt door AZ Delta, UZA en sinds kort in een pilootproject bij GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus.”

Het is de bedoeling op termijn dit systeem uit te breiden zodat ook vanuit GZA Ziekenhuizen onderzoeken in andere ziekenhuizen kunnen worden uitgevoerd

Van pilootproject naar commerciële release

GZA Ziekenhuizen erkent de kracht van de technologie nu ook door in te stappen in het WeScan-pilootproject.

“Vanaf januari 2024 zal campus Sint-Augustinus te Wilrijk zich kunnen beroepen op verpleegkundigen en technologen medische beeldvorming van AZ Delta die vanop afstand een aantal MRI-onderzoeken zullen uitvoeren op patiënten op de campus. Het reserveren van deze personen zal eenvoudig verlopen via een gebruiksvriendelijk online platform dat Siemens Healthineers heeft ontwikkeld. Zie het als een booking.com voor verpleegkundigen en technologen medische beeldvorming. Met dit pilootproject willen we optreden als bemiddelaar in scan-dienstverlening. We slaan een brug tussen vraag en aanbod, los van de locatie of fabrikant van de scanner”, vult Aernout aan. “Zo zijn we facilitator om het beschikbare personeel beter in te zetten, terwijl we verpleegkundigen en technologen meer flexibiliteit en specialisatiemogelijkheden willen aanbieden.”

In een eerste fase vanaf november zal de functionaliteit van het platform verder op punt worden gesteld.

“Er moeten nog heel wat wettelijke, verzekeringstechnische en financiële vragen beantwoord worden”, vertelt dr. Kristof De Smet, diensthoofd medische beeldvorming bij AZ Delta. “Hoe bepalen we onderling de kostprijs van de onderzoeken? Welke scans kunnen we het best remote laten verlopen? Welke Standard Operating Procedure en protocollen hanteren we? Met andere woorden, we willen de processen in de verschillende ziekenhuizen zo goed mogelijk standaardiseren om na dit pilootproject te kunnen overgaan naar een brede commerciële release.”

Maatschappelijke opdracht

“Het belangrijkste doel blijft om de toegankelijkheid van de zorg te verhogen. De sector kampt met heel wat tekorten aan opgeleide werkkrachten. Met meer dan 70 vacatures voor medewerkers medische beeldvorming in Vlaanderen alleen, is deze oplossing een ondersteuning voor het huidige personeelstekort. We moeten de stappen zetten die nodig zijn om onze maatschappelijke opdracht te blijven vervullen. Het goede nieuws is dat de technologie beschikbaar is en dat we de meest geschikte samenwerkingsvormen nu gaan uittesten”, besluit dr. Kristof De Smet.
Bart Aernout (Siemens Healthineers) en Dr Kristof De Smet (AZ Delta) kondigen samen het pilootproject aan op het congres ‘Kwaliteit blijft en leeft” in ​ het AZ Zeno op 20 oktober 2023.
Bart Aernout (Siemens Healthineers) en Dr Kristof De Smet (AZ Delta) kondigen samen het pilootproject aan op het congres ‘Kwaliteit blijft en leeft” in ​ het AZ Zeno op 20 oktober 2023.

 

Over Siemens Healthineers
Siemens Healthineers AG (Beursgenoteerd in Frankfurt, Duitsland: SHL) is een voortrekker in de creatie van doorbraken in de gezondheidszorg. Voor iedereen. Overal. Als toonaangevend medisch technologiebedrijf met hoofdkantoor in Erlangen, Duitsland, ontwikkelen Siemens Healthineers en zijn regionale bedrijven voortdurend hun product- en dienstenportfolio, met AI-ondersteunde toepassingen en digitale aanbiedingen die een steeds belangrijkere rol spelen in de volgende generatie medische technologie. Deze nieuwe toepassingen versterken de basis van het bedrijf in in-vitro diagnostiek, beeldgeleide therapie, in-vivo diagnostiek en innovatieve kankerzorg. Siemens Healthineers levert ook een reeks diensten en oplossingen om zorgverleners beter in staat te stellen hoogwaardige en efficiënte zorg te verlenen. In het fiscale jaar 2022, dat eindigde op 30 september, behaalde Siemens Healthineers, dat wereldwijd ongeveer 69.500 werknemers telt, een omzet van ongeveer 21,7 miljard euro en een aangepaste EBIT van bijna 3,7 miljard euro. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens-healthineers.com en www.siemens-healthineers.be.

Over AZ Delta
AZ Delta is ziekenhuis met 1.369 erkende bedden en uitgebreide faciliteiten voor daghospitalisatie, waar 416 artsen en 4.075 medewerkers zich elke dag inzetten voor de best mogelijke zorg aan de patiënten. De werking is uitgebouwd vanuit vier campussen die, na een fusietraject, vandaag een complementair geheel vormen, in goede samenwerking met de eerste lijn. In Torhout en Menen is er een “community based hospital” uitgebouwd, met basiszorg, dicht bij de bevolking. In Roeselare is er een campus voor planbare zorg en een campus waar de complexe of hoogtechnologische zorg geconcentreerd wordt. De dienst medische beeldvorming van AZ Delta beschikt o.m. over 3 MRI toestellen, 6 state of the art CT toestellen, 2 Cone Beam Computed Tomography toestellen, 1 interventionele zaal en klassieke RX, echo en mammografie toestellen. De dienst medische beeldvorming heeft een werking met duidelijke subspecialisatie uitgebouwd. RADar is het leer – en innovatiecentrum van AZ Delta waar de focus gericht wordt op het valoriseren van inzichten uit onderzoek, innovatie en data, zowel ten aanzien van diagnostiek en zorg voor patiënten, als ten aanzien van het ondersteunen van gezondheid en het vermijden van ziekte. www.azdelta.be 

Over GZA Ziekenhuizen
GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. Het ziekenhuis streeft ernaar om zowel op medisch als logistiek vlak haar diensten uit te rusten met vooruitstrevende technologie, met als bedoeling de zorgkwaliteit en de patiëntveiligheid te optimaliseren. Voortdurend wordt het zorgaanbod aangepast aan nieuwe evoluties en behoeften van patiënten, zorgverstrekkers en overheid. GZA Ziekenhuizen telt zo’n 3 200 medewerkers en 465 artsen. Het ziekenhuis heeft 1 012 bedden ter beschikking. www.gzaziekenhuizen.be

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be