Hoeilander Guus Luppens terug thuis na twee maanden Antarctica

Opdracht gekregen om Prinses Elisabethbasis CO2-neutraal te maken

Overijse, 12 februari 2018 - Guus Luppens uit Hoeilaart is zopas teruggekeerd uit het onherbergzame Antarctica, waar hij twee maanden aan de slag ging op de Belgische Prinses Elisabethbasis. Zijn opdracht: de energievoorziening verder uitbreiden met zonne-en windenergie en het batterijsysteem upgraden. Een koud kunstje voor Guus, die als expert op vlak van duurzame energie al jaren het mooie weer maakt bij Group VHC, specialist in klimaatbeheersing. “Het team was zeer tevreden van de meerwaarde die we kunnen bieden door onze ervaring op vlak van hernieuwbare energie en opslag”, vertelt Guus.

Begin december trok Guus Luppens via een tussenstop in Zuid-Afrika naar Koning Maudland in Oost-Antarctica. Hier ligt de Prinses Elisabethbasis op een hoogte van 1382 meter. “De basis was voor twee maanden mijn thuishaven”, vertelt Guus. “Het was even wennen. Het is nu zomer in Antarctica, waardoor het er zelfs ‘s nachts nooit donker wordt. Hoewel dat voor een enorme energieboost zorgde tijdens het werk, moest ik me na verloop van tijd verplichten om te gaan slapen. Anders stort je na een week in.”

Zero Emission
Als expert op vlak van duurzame energie bij Group VHC was het zijn opdracht om het energiesysteem van het station te upgraden. Samen met zijn team installeerde Guus oplossingen voor zonne- en windenergie en stond hij in voor de vernieuwing van het batterijsysteem. Omdat de mensen actief op de basis door dit batterijsysteem geen gebruik moeten maken van een generator, wordt de uitstoot tot nul gereduceerd. Zo was Guus een belangrijke schakel in het CO2-neutraal maken van de basis. “Ik wil me steeds inzetten voor het implementeren van innovatieve technieken die de negatieve impact op het milieu kunnen verlagen. Om dit te kunnen verwezenlijken op zo’n hoogtechnologische locatie met dit zeer ervaren team, was een fantastische ervaring.”

Daarnaast boden Guus en zijn team ook ondersteuning voor wetenschappers die naar de basis komen voor klimaatonderzoek. Dat onderzoek vindt niet alleen plaats op de Prinses Elisabethbasis, maar ook ver buiten de site. Om ervoor te zorgen dat wetenschappers gedurende het hele jaar data kunnen verzamelen, plaatste Guus ook op verschillende buitenlocaties batterijsystemen voor hun onderzoeksapparatuur.

Verhoogd energieverbruik zonder extra uitstoot
Ook werkte de Hoeilander mee aan een plan om de Prinses Elisabethbasis uit te breiden. “Voorheen bood het station plaats aan 18 personen, terwijl er nu ruimte moet zijn voor 40 personen. Daarom stelden we een plan op om de stroomproductie te optimaliseren, zodat ze kan beantwoorden aan de stijgende energievraag zonder impact op het milieu”, legt Guus uit.

Tot slot verplaatsen onderzoekers zich vaak met sneeuwscooters naar onderzoekssites. Guus en zijn team brachten het gebruik ervan in kaart en troffen de nodige maatregelen om de impact van deze scooters op het milieu zo gering mogelijk te maken. Ze kozen ervoor om de vloot te elektrificeren, zodat ook de verplaatsingen kunnen gebeuren op basis van lokaal geproduceerde zonne- en windenergie.

Missie volbracht
Ondanks de barre kou, vond Guus de twee maanden op het verre Antarctica erg boeiend. “Meewerken aan een CO2-neutrale poolbasis gaf veel voldoening en deze opdracht succesvol afronden, maakte het helemaal af. Het team was zeer tevreden van de meerwaarde die we konden bieden door de ervaring op vlak van hernieuwbare energie en batterijsystemen”, gaat Guus verder. “De geplande werken zijn goed verlopen en het station is weer klaar om als eerste en enige ‘Zero-Emission’-poolbasis wetenschappers van over de hele wereld te ontvangen.”

 

Contacteer ons
Guus Luppens Group VHC
Guus Luppens Group VHC
Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel