Groep Verelst bouwt op IoT-oplossing Sensolus voor kostendaling en efficiëntiewinst

Dispatchteam Groep Verelst profiteert van duidelijk zicht op up-to-date locaties opleggers

Putte/Gent, 4 mei 2022 – Bouwonderneming Groep Verelst gebruikt voor zowel de levering als de stockage van beton en staal een grote vloot opleggers. Om de locaties van deze opleggers nauwgezet in kaart te brengen, werd elke oplegger uitgerust met een tracker van Sensolus, specialist in connected asset management. Het dispatchteam van Verelst krijgt via deze trackers een duidelijk zicht op de up-to-date locaties waardoor de vloot efficiënter ingezet kan worden en dus kosten bespaard kunnen worden. Met gebruiksvriendelijke features in het Sensolus-dashboard kan de bouwonderneming bovendien de planning van onderhoud en technische keuringen optimaliseren.

Groep Verelst is sinds 1979 actief in de bouwsector. De groep is vanuit de industriebouw uitgegroeid tot één van de toonaangevende bouwbedrijven in België en kan teren op een jarenlange ervaring. Groep Verelst bestaat uit Verelst Woningbouw & Renovatie, Verelst Bedrijfsbouw & Renovatie, Verelst Projectbouw & Renovatie, Verelst Prefab beton- en staalstructuren, Verelst Projectontwikkeling, Resolve en Oscar V. Met deze vennootschappen is Groep Verelst actief in woningbouw, semi-industrieel vastgoed, algemene bouw, en in staal- en betonstructuren.

Manuele, tijdrovende opvolging 

Al het prefab beton en staal dat Verelst voor werven produceert, wordt op opleggers geladen en gestockeerd. Een relatief klein team beheert deze aanzienlijk grote vloot van een zeventigtal eigen opleggers aangevuld met opleggers van een onderaannemer en leveranciers. Vroeger werden de locaties manueel bijgehouden, wat een heuse uitdaging vormde. 

“De chauffeurs moesten tot voor kort tijd vrijmaken om op elke site alle opleggers te noteren en de nummers en locaties vervolgens door te bellen naar het dispatchteam. Deze manuele werkwijze werd elke dag herhaald en nam, gezien de omvang van de vloot, heel wat kostbare tijd in beslag. Locaties veranderen continu waardoor het niet vanzelfsprekend was om een goed overzicht te bewaren”, vertelt Frederik Ceulemans, Vervoersmanager bij Groep Verelst.

Snel en efficiënt

Groep Verelst zocht daarom heil in de kracht van IoT en traceeroplossingen. Zo kwam de bouwonderneming bij Sensolus terecht. “We leverden voor elke oplegger een tracker die Verelst zelf eenvoudig kon installeren”, vertelt Business Developer Michiel Raat van Sensolus. “In slechts een paar dagen tijd werd op het kopschot – de voorkant – van elke trailer een tracker geschroefd. Bij nieuwe opleggers gebeurt dit nu zelfs met sterke magneten, wat van de installatie al helemaal kinderspel maakt. De individuele trackers zijn gekoppeld aan de nummerplaat en in geen tijd krijgt Verelst zo een totaaloverzicht van alle locaties in het Sensolus-dashboard.”

De meerwaarde is voor Verelst meteen voelbaar. De efficiëntie is sterk verhoogd omdat locaties niet langer manueel moeten worden doorgegeven. Op elk moment is een up-to-date en duidelijk overzicht van locaties beschikbaar wat Verelst heel wat kosten bespaart. “Zonder dat overzicht waren we vroeger bij productiepieken van onze beton- of staalfabrieken genoodzaakt om meer opleggers te huren. Vandaag kunnen we onze vloot optimaal inzetten. Bovendien gaan de batterijen van de trackers heel lang mee, tot wel meer dan vijf jaar. Want zo lang de oplegger niet beweegt, geeft de tracker één locatie door per dag, wat het stroomverbruik laag houdt”, vertelt Frederik.

Tijdig onderhoud of keuring

Naast de oplossing die Sensolus Verelst aanbood, kijkt Frederik ook tevreden terug op de samenwerking met de traceerspecialisten. Van bij de start dacht Sensolus mee na over de noden van Verelst en welke mogelijkheden in de toekomst nog meerwaarde kunnen creëren. Dankzij een nieuwe feature in het dashboard kan de bouwonderneming bijvoorbeeld de planning voor technische keuringen of onderhoud optimaliseren.

“We hebben een perimeter ingesteld rond verschillende sites zoals de hoofdzetel of werkplaatsen van Verelst. Wanneer een oplegger die bijna binnen moet voor een onderhoud of keuring deze zone binnenrijdt, krijgt de gebruiker in het dashboard een melding. Op die manier kan de oplegger tijdig op de site gehouden worden en staat hij niet aan de andere kant van het land wanneer hij gekeurd moet worden”, besluit Michiel.


​Voor meer informatie of een interview met Sensolus, contacteer:

Jesse Huybrechts

Jesse Huybrechts

Copywriter, Evoke

Over Sensolus
​Sensolus is een industrieel Internet of Things (IoT) bedrijf dat via een end-to-end oplossing non-powered assets zoals trailers, containers, enz. trackt en zo bedrijven helpt om betere, datagedreven bedrijfsbeslissingen te nemen. Het bedrijf heeft een jarenlange expertise in telecom, netwerken met laag stroomverbruik, draadloos sensorontwerp en cloud-gebaseerde analyses. De plug & play IoT-oplossing van Sensolus omvat draadloze trackers en een open IoT-platform dat waardecreatie en kostenverlaging mogelijk maakt door het te koppelen aan bedrijfsdata. Op die manier kunnen supply chains en logistieke processen waarin non-powered assets een belangrijke rol spelen geoptimaliseerd worden.

De Gentse scale-up werd in 2013 opgericht door vier IoT-enthousiastelingen en telt ondertussen reeds 35 werknemers. Het is actief in diverse industrieën, gaande van luchtvaart, automotive en logistiek tot industrial manufacturing en de afvalindustrie. Klanten als Airbus, Atlas Copco en AB InBev doen dagelijks een beroep op de IoT-oplossing van Sensolus. Meer dan 150.000 assets zijn realtime in het platform te volgen. Voor meer informatie: www.sensolus.com.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be