Gentse start-up Paperbox verwerkt ongestructureerde documenten tot concrete inzichten

AI-oplossing structureert en interpreteert digitale documenten zoals facturen en contracten

Gent, 3 september 2020 - De Gentse start-up Paperbox, spin-off van Skyhaus, het moederbedrijf van AI-specialist ML6, introduceert een nieuw document intelligence platform dat bedrijven ondersteunt in het structureren van de chaos van documenten die ze dagelijks dienen te verwerken. Op basis van de inhoud slaagt de oplossing erin om documenten zoals facturen, transportdocumenten of contracten van elkaar te onderscheiden en te sorteren. Daarnaast maakt de oplossing het ook mogelijk om data-elementen zoals btw-nummer, productomschrijving en clausules op een automatische manier te extraheren. Niet alleen draagt deze oplossing op continue basis bij tot significante tijd- en kostenefficiënties, daarnaast sluit het ook bijzonder goed aan bij de huidige tijdsgeest waarbij menselijk contact zo veel mogelijk wordt gemeden. Door de koppeling van Paperbox met documentmanagementsystemen zoals Microsoft SharePoint, worden er elke dag opnieuw nieuwe en waardevolle businessinzichten naar boven gebracht. 

“Veel bedrijven in verschillende branches zoals de logistieke en bankensector hebben te kampen met een wildgroei aan documenten die enorm veel tijd en budgetten opslorpt”, vertelt Maarten Callaert, ex-ML6 en Product Lead bij Paperbox. “Jaarlijks stapelen duizenden tot miljoenen documenten zoals facturen, schadeclaims, contracten en pv’s zich op, vaak ook in verschillende talen. Veel medewerkers zien zo het bos door de bomen niet meer en gebeurtenissen zoals de brexit of COVID-19 hebben hierop allesbehalve een positieve impact.”

Daarom heeft de Gentse start-up Paperbox, spin-off van Skyhaus, het moederbedrijf van AI-specialist ML6, een enterprise document intelligence platform ontwikkeld dat alle bedrijfsdocumenten samenbrengt in één document data warehouse. Zo wil de start-up bedrijven, voornamelijk in de logistieke sector en financiële wereld, helpen om hun ongestructureerde documenten om te zetten in concrete inzichten. 

v.l.n.r. Oprichters Maarten Callaert en Stijn Decubber, Product Lead en Tech Lead bij Paperbox
v.l.n.r. Oprichters Maarten Callaert en Stijn Decubber, Product Lead en Tech Lead bij Paperbox

Zelflerend algoritme

Het Software as a Service-platform bestaat uit drie modules. De ‘Classify’-module neemt alle documenten van klanten, partners en leveranciers automatisch via een API in bulk op in het Paperbox-platform. Daarna gaat het platform ze klasseren per type (facturen, schadeclaims, afleverbonnen …) in verschillende mappen of ‘boxes’. De gebruiker hoeft dus niet te zoeken in verschillende mappen, kasten, op servers of harde schrijven maar heeft via een gebruiksvriendelijk online dashboard toegang tot één bron van alle bedrijfsdocumenten.

De ‘Extract’-module haalt met behulp van natural language processing de verschillende entiteiten uit de documenten, zoals het btw-nummer, de datum, afzender en productomschrijving, maar ook meer complexe velden zoals clausules en paragrafen uit contracten en algemene voorwaarden. Ongeacht de aard van het brondocument. “De onderliggende algoritmes zijn zelflerend”, vertelt Tech Lead Stijn Decubber. “Elke detectie gebeurt met een bepaalde zekerheid. Wanneer die onder een drempel valt, kan de gebruiker tussenkomen om te bevestigen of corrigeren. Op die manier worden de algoritmes getraind en kan de gebruiker het platform afstellen op zijn of haar specifieke noden. Paperbox is daarom ook ideaal voor nichesectoren zoals ziekenfondsen of mutualiteiten, waar veel specifieke data verwerkt moeten worden.”

Waardevolle inzichten

“Één van de voornaamste principes die we tijdens de ontwikkeling van het platform hebben gehanteerd, is de openheid van ons platform. Dit zowel langs de input- als outputzijde”, vertelt Stijn Decubber. “Desalniettemin zijn we vandaag ook fier onze integratie-module met Microsoft SharePoint bij verschillende van onze klanten te mogen activeren. Zo kan de gebruiker nu bijvoorbeeld eenvoudig alle facturen oproepen met een bedrag lager dan 50 euro, maar ook nagaan of een bepaalde clausule ontbreekt in een contract of verschillende contracten compliant zijn.”

“Het platform laat nieuwe toepassingen toe die eerder onmogelijk waren door de omvang van de volumes”, vertelt Maarten Callaert. “De oplossing gaat verder dan de automatisering van manueel klasseerwerk. Functionaliteiten zoals het doorzoekbaar maken van documenten op meer dan louter de titel of het analyseren van contracten op zwakheden, leiden tot waardevolle inzichten voor doeleinden zoals BI/datawarehouse extraction, automatic document workflow management, robotic process automation, etc. Op die manier draagt de oplossing bij aan de ontwikkeling en het concurrentievermogen van het bedrijf.”

Abonnement

Paperbox zal beschikbaar zijn in ruil voor een lage activatiekost en een maandelijkse abonnementskost naargelang het documentvolume en de keuze van modules. Een aantal bedrijven testen momenteel de end-to-end-oplossing. Nicolas Deruytter, managing director bij ML6 en oprichter van Skyhaus, is alvast opgetogen over de lancering van Paperbox. “Er zit bijzonder veel talent onder de vleugels van Skyhaus en ML6. Wanneer onze mensen een beloftevol idee of project op tafel leggen, zijn we steeds bereid om dit vanuit Skyhaus te ondersteunen. Ik ben ervan overtuigd dat Paperbox en de kracht en nauwkeurigheid achter de oplossing uniek zijn op de markt en een meerwaarde zijn voor tal van bedrijven in de logistieke en bankensector.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be