Gentse scale-up stelt FactryOS voor aan wereldwijde markt tijdens Hannover Messe

Factry rolt intuïtief en meertalig operatorsysteem internationaal uit

Gent/Hannover, 18 april 2023 - Factry brengt deze maand haar operatorsysteem FactryOS voor het eerst naar een internationaal publiek tijdens vakbeurs Hannover Messe. FactryOS is een MES (manufacturing execution system) dat operatoren ondersteunt bij alle stappen van het productieproces. Het modulaire systeem zet maximaal in op gebruiksvriendelijkheid en meertaligheid. Deze twee elementen zullen tijdens Hannover Messe ongetwijfeld in het oog springen van de vele internationale spelers die actief zijn binnen de procesindustrie.

De Gentse scale-up Factry heeft als missie om haar IIoT-oplossingen en open datacultuur naar zo veel mogelijk kmo’s en multinationals te brengen. Factry Historian, het gegevensbeheerplatform voor het verzamelen, opslaan en visualiseren van industriële procesgegevens, werd vorig jaar reeds succesvol voorgesteld op de internationale vakbeurs Hannover Messe. Nu is het de beurt aan het complementaire manufacturing execution system FactryOS. Tijdens de beurs bezocht ook de delegatie van Vlaams aanspreekpunt voor internationaal ondernemen Flanders Investment & Trade de stand van Factry om kennis te maken met deze Gentse inventiviteit.

Inzichten op maat

FactryOS is een welkom hulpmiddel voor operatoren die actief zijn binnen de procesindustrie, zoals bij continue processen binnen de staal-, voedings- of papierindustrie. Het MES begeleidt hen tijdens het productieproces, verzamelt data over consumptie, productie en afval en registreert defecten. Op basis van deze gegevens stelt FactryOS procesoptimalisaties voor, zoals meer frequente onderhoudsmeldingen om langdurige stilstand te voorkomen. Naast geautomatiseerde dataregistratie zorgt FactryOS voor toegankelijke datavisualisaties die inzichten in de productieprocessen opleveren. De software is gestoeld op de ISA95-datastandaard maar kan ook op maat gemaakt worden van elke operator binnen de verschillende productielijnen, om zo de beste inzichten en aanbevelingen te geven.

Intuïtief en meertalig

Het intuïtieve en meertalige karakter van FactryOS maakt het eenvoudig om het MES internationaal in te zetten.

“Een eerste project in Zweden bewees dat FactryOS moeiteloos operationeel kan zijn, ook in het Zweeds”, zegt COO bij Factry Yves Bourgeois. “Dat is een voordeel als Belgisch bedrijf: wij gaan prat op de meertaligheid van onze oplossingen, die alleen al in ons land gebruikt worden door onder meer Nederlandstalige, Franstalige, Poolse, Turkse en Marokkaanse operatoren. Onze klanten kunnen zelf aangeven in welke taal de software beschikbaar moet zijn en vervolgens eigenhandig vertalingen doorvoeren.”

Modulair

Binnen het productieproces neemt FactryOS een centrale rol in. Operatoren moeten immers precies weten welke productieorders wanneer uitgevoerd moeten worden, en hoe ze deze optimaal kunnen voorbereiden. Daarom kan de software geïntegreerd worden met de meeste enterprise resource planning (ERP)-software. Interne testlabo’s en R&D-afdelingen kunnen hun input ook aanleveren binnen FactryOS. Het systeem is verder combineerbaar met third-party software en is bovenal modulair; bedrijven betalen enkel voor de MES-functies die ze effectief gebruiken. De volledige uitrol neemt daarom enkele maanden in beslag, waarbij medewerkers van Factry ter plaatse het productieproces in kaart brengen en in gesprek gaan met operatoren en departementen zoals R&D.

Internationaal karakter

De herhaalde aanwezigheid van Factry op de Hannover Messe zet het internationale karakter van de scale-up in de verf. Vanuit het Gentse hoofdkantoor worden de processen van klanten in 27 landen op vijf verschillende continenten geoptimaliseerd. Deze buitenlandse activiteiten vertegenwoordigen intussen maar liefst 47% van de totale omzet van de IIoT-specialist. De verdere internationale uitrol van FactryOS zal dat buitenlandse aandeel alleen maar doen toenemen.

Over Factry
Met behulp van industrial internet of things (IIoT)-oplossingen die productieactiviteiten digitaliseren en de effectiviteit vergroten, helpt Factry klanten uit de procesindustrie om duidelijkheid te scheppen op de productievloer en voor het management. Daarbij staat voor deze Gentse scale-up de mens centraal. De scale-up brengt haar IIoT-oplossingen en open datacultuur nu naar bedrijven – van KMO's tot multinationals – op vijf continenten en in 27 landen. Factry groeide in enkele jaren tijd uit tot een onderneming met 13 medewerkers en zag haar omzet jaar-op-jaar quasi verdubbelen. Toch zal je ze niet terugvinden in de maandelijkse ‘rankings’ van opgehaald kapitaal door Belgische scale-ups. De onderneming draait namelijk volledig op eigen kapitaal, gegenereerd door het productportfolio en aandacht voor service. Zeker nu de tijd van onbeperkt VC-kapitaal op zijn retour is, rekent de solide business, met een omzet van 1,3 miljoen euro in 2022, op de kracht van haar product om de organische groei verder te ondersteunen. Voor meer informatie, surf naar factry.io.

Niels van Velde

Niels van Velde

Senior PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be