Gentse ML6 lanceert gratis AI-applicatie die personen zonder mondmasker detecteert

Ondersteuning voor onder meer winkelketens en bioscopen nu regels verstrengd zijn

Gent, 13 juli 2020 - ML6, gespecialiseerd in machine learning (ML) en artificiële intelligentie (AI), heeft een nieuwe oplossing gelanceerd in de strijd tegen het coronavirus. De Gentse scale-up ontwikkelde een AI-applicatie die bedrijven en organisaties in staat stelt om bezoekers en medewerkers zonder mondmasker te detecteren en hen hier met een geluidssignaal attent op te maken. De Gentse scale-up stelt de code en bijbehorende instructies van de AI-app bovendien gratis ter beschikking. De applicatie betekent een meerwaarde voor onder meer winkeluitbaters, nu het verplicht is om op meerdere openbare plaatsen een mondmasker te dragen. Het team van machine learning experts ontwikkelde eerder al een meertalige zoekrobot die vooral anderstaligen in België helpt om correcte informatie over COVID-19 online terug te vinden.

Iedereen draagt de verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk de verspreiding van COVID-19 te minimaliseren. Het dragen van een mondmasker is wat dat betreft een eenvoudig maar belangrijk gegeven. Dat weet ook ML6. De Gentse scale-up gooit daarom zijn expertise op vlak van machine learning en artificiële intelligentie in de schaal en wil zo bedrijven en organisaties helpen om de controle op het dragen van een mondmasker te vergemakkelijken. “Voor bedrijven kan het een bijzonder tijdrovende taak zijn om na te gaan of iedereen wel een mondmasker draagt op de werkvloer”, vertelt Juta Staes, Machine Learning Engineer bij ML6. “Deze opdracht toewijzen aan een medewerker is niet kostenefficiënt en louter signalisatie plaatsen volstaat vaak niet. Met behulp van onze applicatie gebeurt deze check volledig automatisch, terwijl het gebruik van een geluidssignaal de sociale controle stimuleert.”

Gebruiksvriendelijk

Een computer en een camera, meer is er niet nodig om gebruik te maken van de AI-applicatie. De app maakt meteen na het opstarten automatisch verbinding met de camera en streamt het beeld naar de computer. Hier doet de AI-applicatie zijn werk door met behulp van een vooraf getraind gezichtsherkenningsmodel de gezichten op de camerabeelden te detecteren. Synchroon loopt een ander model dat nagaat of de mond van een persoon zichtbaar is en dus niet bedekt wordt door een masker.

“Wanneer een persoon correct een mondmasker draagt, gebeurt er niets. Maar wanneer iemand de ruimte binnenkomt zonder er een te dragen, zal een geluidssignaal de persoon hier attent op maken”,vertelt Juta Staes. “De applicatie is zeer gebruiksvriendelijk en is heel snel te installeren. Bovendien slaat de applicatie geen gegevens op. Bedrijven die gebruikmaken van de toepassing raden we aan om een Data Processing Impact Assessment (Art. 35 GDPR) uit te voeren om de privacyrisico's van deze technologie te identificeren, te beheren en te beperken.”

Winkels, bioscopen en musea

De technologie is de ideale oplossing voor openbare vervoersmaatschappijen en bedrijven met grote kantoorruimtes. Maar ze komt nu ook op het perfecte moment nu de regels rond het dragen van een mondmasker verstrengd zijn. “Sinds zaterdag is het dragen van een mondmasker ook verplicht in winkels en winkelcentra, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen, musea en bibliotheken. Voor uitbaters, organisatoren en de verantwoordelijken die hierop moeten toezien, kan de applicatie een belangrijke ondersteuning bieden om ervoor te zorgen dat de regels zo goed mogelijk worden nageleefd”, vertelt Juta Staes.

Gratis ter beschikking

Om de drempel te verlagen en de toepassing zo toegankelijk mogelijk te maken, stelt ML6 de applicatie nu gratis ter beschikking. Eerder lanceerde de Gentse scale-up al een meertalige online zoekrobot die voornamelijk anderstaligen in België helpt om geverifieerde informatie omtrent het coronavirus op te zoeken en te consulteren. “Met deze applicatie proberen we opnieuw een bijdrage te leveren aan de strijd tegen het virus”, legt Juta Staes uit. “Het kan de veiligheid van zoveel mogelijk mensen en organisaties alleen maar ten goede komen.” 

De code is hier beschikbaar. De bijhorende instructies zijn terug te vinden op de blogpagina: blog.ml6.eu.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be