Game-changer voor havens van de toekomst: igus rust de 2000ste STS-kraan uit met kabelrupsen

Steeds meer exploitanten vertrouwen op kabelrupsen in plaats van festoensystemen om hun systemen te moderniseren en aan de toenemende eisen te voldoen

Schoten, 26 juni 2025 - Zeehavens staan wereldwijd onder druk: om concurrerend te blijven, moeten terminals grotere schepen in kortere tijd afhandelen. Daarom gebruiken steeds meer exploitanten moderne componenten zoals de robuuste kabelrupsen van igus die compatibel zijn met Industry 4.0. De motion plastics specialist heeft nu de 2000ste STS-kraan uitgerust met kabelrupsen en maakt steeds meer terminals klaar voor de toekomst.

Volgens een recent rapport van de Conferentie van de Verenigde Naties voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) wordt tegenwoordig meer dan 80% van de grensoverschrijdende handel in goederen over zee vervoerd. Verwacht wordt dat de sector tot 2029 met gemiddeld 2,4% per jaar zal groeien. Deze ontwikkeling zet veel havens onder druk om hun infrastructuur te moderniseren en snel meer en grotere schepen te verwerken. Er zijn echter technische beperkingen - niet alleen vanwege grote elementen zoals havenbekkens, maar ook vanwege duizenden componenten die vaak over het hoofd worden gezien: traditionele festoonsystemen bijvoorbeeld, d.w.z. geluste kabels die de trolley van energie en data voorzien. "Om de toenemende snelheden en langere rijwegen van STS-kranen voor steeds grotere schepen bij te houden, zouden fabrikanten moeten beginnen met het motoriseren van de festoonsystemen. Dit is echter ingewikkeld en foutgevoelig. Er is een constant risico dat de trolley en de festoons niet synchroon lopen en dat de kabel beschadigd raakt door een te grote trekkracht, wat leidt tot storingen - vooral over lange rijwegen", zegt René van Dijk, Project Manager bij igus. "Daarom stappen steeds meer havenexploitanten over van festoonsystemen naar kabelrups-systemen." Vandaar dat de motion plastics specialist igus nu de 2000ste STS-kraan heeft uitgerust met kabelrupsen.

Verbeter techniek, verlaag kosten: het overschakelen van systemen biedt veel voordelen

Deze ontwikkeling markeert een beslissende stap in de modernisering van zeehavens over de hele wereld. De kabelrupsen van igus bieden talloze voordelen ten opzichte van traditionele festoonsystemen. De igus rol-kabelrupsen bestaan uit hoogwaardig kunststof dat bestand is tegen verweringseffecten en uv-straling. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor deze sector en garanderen een lange levensduur en een betrouwbare werking onder alle weersomstandigheden. De systemen kunnen werken met een snelheid tot 10 m/s zonder ingewikkelde motorisering. Dankzij de geïntegreerde rollen en het bijbehorende lage wrijvingscoëfficiënt is het mogelijk om het laadvermogen en de acceleratie te verhogen met behoud van dezelfde duw/trekkracht. Vergeleken met glijdende toepassing wordt de aandrijfenergie met ongeveer 57% verminderd, een groot voordeel in tijden van stijgende energieprijzen. De inwendige verdeling van de kabelrups is ook eenvoudig te veranderen, zodat er zonder veel moeite nieuwe kabel in kan worden geplaatst - een belangrijk kenmerk in tijden van snelle technologische ontwikkelingen. Populaire modellen zoals de rol-kabelrups P4HD.56.R in de uitvoering voor zwaar gebruik zijn zo robuust dat ze een loopprestatie van meer dan 200.000 km halen, wat overeenkomt met een gemiddelde levensduur van wel 15 jaar. Een speciaal gaffel-en-tand principe in de P4HD.56.R zorgt voor maximale stabiliteit met hogere additionele belastingen, terwijl een pen/gatverbinding van tribologisch geoptimaliseerde kunststof slijtage minimaliseert. Bovendien kunnen alle rolkabelrupsen worden uitgerust met sensoren uit de i.Sense-serie, die real-time bewaking en voorspellend onderhoud mogelijk maken. Dit vermindert het aantal onderhoudsintervallen, verhoogt de levensduur van de kraan en maakt het gebruik economischer. Klanten krijgen extra zekerheid dankzij een unieke garantie van 4 jaar.

Aanwezigheid op de markt blijft toenemen

De kabelrupsen van igus zijn vooral populair geworden in Aziatische havens, waar nieuwe technologieën snel worden overgenomen. Sinds de ontwikkeling van de allereerste kabelrupsen meer dan 25 jaar geleden en de eerste installatie bij Shenghai Zhenua Industries (ZPMC) in 2000, heeft igus een marktaandeel van ongeveer 60% bereikt in de nieuwe kraanbusiness. Terminals over de hele wereld, waaronder APMT, DP World en AGL, volgen dit voorbeeld. In 2017 vierde igus de installatie van de 1000ste kabelrups in een geautomatiseerde havenfaciliteit bij APM Terminals in Rotterdam. Met de 2000ste installatie heeft igus nu een nieuwe mijlpaal bereikt, wat aantoont hoe belangrijk innovatieve oplossingen zijn voor de toekomst van havenlogistiek. Een ander bekroond systeem, igus Mobile Shore Power Outlet (iMSPO), is een mobiel aansluitsysteem voor walstroomvoorziening dat kan worden gepositioneerd volgens de locatie van de schepen op de ligplaats, waaronder in de haven van Hamburg. Tegelijkertijd heeft igus smeermiddelvrije en onderhoudsvrije glijlagers ontwikkeld die steeds populairder worden in havenkranen. Vezel versterkte glijlagers minimaliseren de onderhoudskosten en vermijden het risico van onjuiste smering.

René van Dijk: "We zijn ervan overtuigd dat deze technologische ontwikkelingen ons in staat zullen stellen om nog nauwer samen te werken met STS-kraanfabrikanten en terminaloperators om havens geschikt te maken voor het efficiënte en duurzame zeetransport van de toekomst."
Igus helpt havens over de hele wereld moderniseren en heeft nu de 2000ste STS-kraan uitgerust met kabelrupsen. (Bron: igus B.V.)

Over igus

​igus GmbH ontwikkelt en produceert motion plastics. Deze smeermiddelvrije hoogwaardige polymeren verbeteren de techniek en verlagen de kosten, overal waar er sprake van beweging is. In energietoevoersystemen, uiterst flexibele kabels, glijlagers en lineaire lagers en draadspindeltechniek gemaakt van tribo-polymeren is igus wereldwijd marktleider. Het familiebedrijf dat is gevestigd in Keulen, Duitsland, is vertegenwoordigd in 31 landen en heeft wereldwijd meer dan 5.000 mensen in dienst. In 2023, genereerde igus een omzet van €1,136miljard. Onderzoek in 's werelds grootste testlaboratorium in de sector, leidt constant tot innovaties en meer zekerheid voor de gebruikers. 243.000 artikelen zijn leverbaar uit voorraad en de levensduur kan online worden berekend. In de afgelopen jaren is het bedrijf uitgebreid door interne startups te beginnen, bijvoorbeeld voor kogellagers, robot-aandrijvingen, 3D-printen, het RBTX-platform voor Lean Robotica en intelligente smart plastics voor Industry 4.0. Enkele van de belangrijkste milieu-investeringen zijn het "chainge" programma - voor recycling van gebruikte kabelrupsen - en de deelname in een onderneming die olie uit kunststof-afval produceert.

Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Tour & Taxis Havenlaan 86C bus 15 1000 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be