Fourcast verbetert vaardigheden met digitale leermiddelen bij Antwerpse scholen

Pilootproject op maat van leidinggevenden, ICT-medewerkers en leerkrachten binnen AGSO

Antwerpen, 4 april 2023 - Het Stedelijk Onderwijs van Antwerpen heeft na een openbare aanbesteding Fourcast uitgekozen om de digitale competenties van onderwijsmedewerkers te verbeteren. Via het duurzame professionaliseringstraject ‘Digitaal leren’ worden leidinggevenden, ICT-medewerkers en leerkrachten beter ondersteund bij het gebruik van digitale leermiddelen. Tien scholen starten alvast met een piloottraject in de klas, waarna ze op zelfstandige basis verder kunnen werken aan hun digitale competenties.

Om schoolteams op een kwaliteitsvolle manier te ondersteunen bij het gebruik van digitale leermiddelen, wil het Stedelijk Onderwijs samen met partnerorganisatie Digipolis een duurzaam professionaliseringsaanbod ontwikkelen. Deze ambitie zit vervat in het project ‘Digitaal Leren’. Voor de invulling en uitrol van dit project doet Stedelijk Onderwijs een beroep op de kennis van Fourcast, de partnerorganisatie voor onderwijsinstellingen die willen investeren in digitalisering.

Digitaal leren

Als een van de grootste inrichters van onderwijs in Vlaanderen, verbindt Stedelijk Onderwijs dagelijks zo’n 57.000 leerlingen en cursisten met ruim 6.500 leerkrachten, ondersteunende medewerkers en beleidsmedewerkers in 120 Antwerpse scholen. Het project ‘Digitaal leren’ moet alle betrokkenen binnen leerplichtonderwijs wegwijs maken in digitale leermiddelen. Aan dit professionaliseringsaanbod zijn een aantal pilootprojecten gekoppeld, waarbij tien scholen een opleidingstraject op maat volgen.

Pilootprogramma’s

De opleidingen binnen dit project versterken de digitale competenties van leidinggevenden, ICT-coördinatoren en ICT-ankers in de scholen. Het is de bedoeling dat de aangeleerde vaardigheden tijdens en na het opleidingstraject blijvend ingezet worden. Door hierop te blijven inzetten, verbeteren ook de digitale vaardigheden van leerkrachten.

De deelnemende scholen kunnen kiezen uit drie verschillende thema’s die aansluiten bij de visie van Stedelijk Onderwijs. Het eerste thema ‘Onderwijsleerpraktijk’ leert leerkrachten hoe ze digitaal leren functioneel kunnen inzetten. In het tweede thema ‘Brede basiszorg en differentiatie’ wordt stilgestaan bij de manier waarop ICT-tools leerlingen met zorgnoden kunnen ondersteunen om zo voor groeikansen te zorgen. Het derde thema ‘Feedback en evaluatie’ staat stil bij de meerwaarde die digitale tools hebben bij de competentiegerichte evaluatie van leerlingen.

Erkend kader

Het internationaal erkende kader DigCompEdu wordt gehanteerd als rode draad om de digitale competenties van onderwijzend personeel te beschrijven en de minimaal te behalen doelstellingen voor ogen te houden. Daarnaast beschikt Fourcast over de nodige kennis en expertise om met dit traject te beantwoorden aan de vraag van Stedelijk Onderwijs. In het verleden werkte Fourcast bijvoorbeeld al de gelijkaardige ICT Bootcamps uit, in opdracht van het Kenniscentrum Digisprong van de Vlaamse overheid. Daarbij werd ingezet op de professionalisering van lagere schoolteams met betrekking tot ICT-vaardigheden, alsook de ondersteuning van ICT-coördinatoren.

Over Fourcast
Als pionier in duurzame ondersteuning begeleidt Fourcast dagelijks scholen om van hun digitalisering een succesverhaal te maken. Het team van pedagogische experten bestaat volledig uit mensen die met beide voeten in het onderwijs staan als leerkracht en/of pedagogisch ICT-coördinator. De Google for Education activiteit werd in 2014 opgestart door David Minne binnen Fourcast, de Premier Google Cloud en Google Workspace for Education Partner in BeLux. Sindsdien is Fourcast uitgegroeid tot een innovatieve en vertrouwde partner voor veel scholen. Vandaag is Fourcast naast Google for Education Partner ook Microsoft In Education Global Training Partner, waardoor het nu ook de vele scholen die met Microsoft-tools werken kan ondersteunen. Fourcast is de go-to-partner voor duurzame pedagogische ondersteuning van A tot Z, ongeacht platform of technologie. De komende jaren zal Fourcast deze positie in België verder versterken, maar het bedrijf kijkt ook over de landsgrenzen. Meer info: https://www.fourcast.be/

Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be