Fortinet voegt verbeterde AIOps-functionaliteit toe aan zijn aanbod van security-oplossingen

FortiAIOps reikt praktisch toepasbare netwerkinzichten aan om bij te dragen aan proactieve optimalisatie van het netwerkbeheer

Diegem, 28 september - Fortinet® (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, maakt vandaag bekend dat het verbeterde AIOps-mogelijkheden heeft toegevoegd aan zijn complete aanbod van netwerkoplossingen. Dat omvat onder meer de eerste door artificial intelligence ondersteunde functionaliteit voor netwerkbeheer binnen 5G- en LTE-gateways. De combinatie met nieuwe en verbeterde AiOps-functionaliteit in de oplossingen van Fortinet voor SD-WAN’s en vaste en draadloze LAN’s biedt netwerkbeheerders toegang tot nog meer real-time inzichten. Daarmee kunnen ze beveiligingsgebeurtenissen binnen het hele netwerk met elkaar in verband brengen. Dat maakt FortiAIOps het meest complete AIOps-platform voor netwerkbeheer binnen de branche.

Door AI geoptimaliseerde netwerkautomatisering 

Nu bedrijven inzetten op een snellere digitale transformatie en het aantal hybride medewerkers toeneemt, groeit het netwerk uit tot een pijler van zakelijk succes. Network operations center (NOC)-teams worden steeds afhankelijker van door artificial intelligence ondersteunde beheertools zoals AIOps. Die hebben ze nodig voor optimaal overzicht op het netwerk, snellere reacties op onregelmatigheden en een reductie van het aantal trouble tickets voor netwerkproblemen.

Gartner gaat nog een stap verder: “Organisaties blijven werken aan hun digitale transformatie. Daarmee bevindt de IT-afdeling zich niet langer in de luxepositie om op problemen te reageren nadat die hebben plaatsgevonden. In plaats daarvan moet die proactief te werk gaan, sterker betrokken zijn bij de complete waardestroom en op zijn minst iets aan potentiële problemen doen voordat ze van negatieve invloed kunnen zijn op de gebruikerservaring.”

FortiAIOps brengt meer overzicht en grip naar netwerken

Fortinet ging tien jaar geleden van start met de ontwikkeling van AI- en ML-technologie Momenteel is FortiGuard Labs hier in staat om meer dan 100 miljard beveiligingsgebeurtenissen per dag te verwerken die afkomstig zijn van ruim 6 miljoen apparaten. Daarmee kan het organisaties praktisch toepasbare inzichten aanreiken die bijdragen aan een snelle identificatie van zero-day bedreigingen en malware, een reductie van false positives, detectie van bedreigingen door insiders en een combinatie van menselijke en geautomatiseerde incidentrespons.

FortiAIOps borduurt verder op die sterke track record in AI en ML. NOC-teams kunnen het netwerkoverzicht verbeteren door die technologie toe te passen op alle niveaus van het netwerk. In tegenstelling tot veel leveranciers van netwerktechnologie biedt Fortinet convergentie van netwerk- en beveiligingsmogelijkheden binnen het hele LAN, WLAN en WAN. Alles wordt met elkaar verbonden op basis van één besturingssysteem en beheerconsole. Fortinet gaat nog een stap verder door niet alleen beveiligingstechnologie, maar ook AIOps-functionaliteit met het netwerk te integreren. Dat stelt organisaties in staat om praktisch toepasbare inzichten in Day 2-activiteiten op te doen en netwerken proactief te optimaliseren. Meer in het bijzonder biedt FortiAIOps aanbevelingen ten aanzien van hardware- en softwareconfiguraties en vereenvoudigde probleemoplossing. 

“Fortinet heeft de afgelopen tien jaar onophoudelijk aan de ontwikkeling van zijn AI- en ML-technologie gewerkt. Die is nu in staat om meer dan 100 miljard beveiliginggebeurtenissen per dag te analyseren om alle mogelijke typen cyberbedreigingen en aanvalstechnieken uit te lichten. De resulterende bedreigingsinformatie dient daarnaast als input voor een miljard ​ security-updates van de oplossingen van Fortinet. We blijven inzetten op innovatie op AI-gebied. Dat uit zich in de toevoeging van AIOps-mogelijkheden aan ons robuuste aanbod van zakelijke netwerktechnologie. Daarmee helpen we onze klanten met het vereenvoudigen van hun Day 2-processen en het verhogen van de uptime van hun netwerk. Die verbeteringen vertegenwoordigen een belangrijke stap op weg naar zelfherstellende netwerken”, aldus John Maddison, executive vice president Products en CMO bij Fortinet.

Fortinet heeft zijn FortiAIOps-mogelijkheden op de volgende manieren verbeterd:

SD-WAN

Fortinet werd in 2022 voor de derde keer op een rij dankzij het product Fortinet Secure SD-WAN gepositioneerd als ‘Leader’ in het Gartner® Magic Quadrant™ for SD-WAN. De oplossing maakt nu gebruik van verbeterde FortiAIOps-mogelijkheden, zoals functionaliteit voor het bijhouden van key performance indicators voor netwerkinterfaces, systeembronnen en de bandbreedte die internetproviders bieden. Fortinet Secure SD-WAN berekent op dynamische wijze SLA-baselines om optimale netwerkprestaties te waarborgen.

Vaste en draadloze LAN’s

FortiAIOps heeft van meet af aan ondersteuning geboden voor de oplossingen van Fortinet voor vaste en draadloze LAN’s, zoals FortiSwitch en FortiAP. Die nieuwe versie zet de bestaande AIOps-mogelijkheden van Fortinet kracht bij door NOC-teams real-time inzicht te bieden in potentiële problemen voordat netwerkgebruikers daar negatieve gevolgen van kunnen ondervinden. Andere verbeteringen zijn configureerbare SLA’s die die teams in staat stellen om hun favoriete key performance indicators voor het netwerk aan te passen en optimaliseren, zodat ze optimaal zicht op netwerkstatus houden.

LTE- en 5G-gateways

Fortinet is met de toevoeging van AIOps-mogelijkheden aan de LTE-/5G-gateways uit zijn FortiExtender-reeks de enige leverancier die AIOps op basis van LTE- of 5G-verbindingen aanbiedt. Die cruciale ontwikkeling vergroot het overzicht van NOC-teams en stelt hen in staat om gegevensanalyses uit te voeren tot op het niveau van WAN-verbindingen in plaats van alleen op het niveau van SD-WAN-abstractie. Dat draagt bij aan effectievere probleemdiagnostiek en verbeterde veerkracht.

Brandon Butler, research manager Enterprise Networks bij IDC: “Fortinet brengt verbeterde AIOps-mogelijkheden en consistente beveiliging naar alle delen van het LAN, WLAN en WAN. Dat is van toenemend belang voor moderne digitale ondernemingen. Fortinet biedt netwerkteams hoogwaardige inzichten op basis waarvan zij het netwerk proactief kunnen optimaliseren vanuit één platform en beheerconsole. Dat is een waardevolle functie binnen het netwerkaanbod van het bedrijf. Fortinet beschikt over een sterke track record: het is al meer dan 20 jaar pionier in de convergentie van netwerk- en beveiligingstechnologie. Daarmee is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste partners waarop bedrijven vertrouwen voor hun behoeften op het gebied van digitale en netwerktransformatie voor campusnetwerken, filiaalnetwerken, de netwerkrand en de cloud.”

Aanvullende informatie

1 Gartner, Market Guide for AIOps Platforms, Pankaj Prasad, Padraig Byrne, Gregg Siegfried, 30 mei 2022

Gartner, Magic Quadrant for SD-WAN, Jonathan Forest, Naresh Singh, Andrew Lerner, Karen Brown, september 2022

Gartner Disclaimer:

Gartner does not endorse any vendor, product or service depicted in its research publications, and does not advise technology users to select only those vendors with the highest ratings or other designation. Gartner research publications consist of the opinions of Gartner's research organization and should not be construed as statements of fact. Gartner disclaims all warranties, expressed or implied, with respect to this research, including any warranties of merchantability or fitness for a particular purpose. Gartner and Magic Quadrant are registered trademarks and service marks of Gartner, Inc. and/or its affiliates in the U.S. and internationally and are used herein with permission. All rights reserved.

Over Fortinet

Fortinet (NASDAQ: FTNT) wil bijdragen aan een digitale wereld waarin vertrouwen centraal staat. Dat doet het door mensen, apparaten en data altijd en overal te beschermen. Dit is de reden waarom ’s werelds grootste bedrijven, dienstverleners en overheidsinstellingen voor Fortinet kiezen om hun digitale transformatie op veilige wijze te bespoedigen. Het Fortinet Security Fabric-platform biedt uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde bescherming van het volledige digitale aanvalsoppervlak. Het beveiligt bedrijfskritische apparatuur, data, applicaties en verbindingen van en naar het datacenter, de cloud en thuiswerkomgevingen. Fortinet heeft wereldwijd de meeste beveiligingsappliances verkocht. Meer dan 580.000 klanten vertrouwen op Fortinet voor het beschermen van hun organisatie. Het Fortinet NSE Training Institute, een initiatief van het Training Advancement Agenda (TAA) van Fortinet, is aanbieder van een van de grootste en meest uitgebreide trainingsprogramma’s binnen de branche. Het biedt iedereen toegang tot cybersecurity-training en nieuwe loopbaankansen. Ga voor meer informatie naar www.fortinet.com, het blog van Fortinet en FortiGuard Labs.

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Neem contact op met

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be