Fortinet Threat Landscape Report signaleert de opkomst van cryptomining-malware

Cryptomining-malware verdubbelde tot 28% en trof ruim een kwart van alle organisaties

Fortinet (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, publiceert het Global Threat Landscape Report voor het eerste kwartaal van 2018. Uit dit onderzoeksrapport blijkt dat sommige cybercriminelen er inmiddels de voorkeur aan geven om gekaapte systemen in te zetten voor cryptomining, in plaats van het opeisen van losgeld.

De belangrijkste punten die in het Global Threat Landscape Report aan bod komen, zijn:

Cybercriminelen veranderen van aanpak om sneller en op grotere schaal succes te boeken
Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat cybercriminelen slimmer gebruikmaken van malware en recent gepubliceerde zero day-kwetsbaarheden. Ze zijn daarmee in staat om snelle en grootschalige aanvallen uit te voeren. Hoewel het aantal detecties van exploits (misbruik van kwetsbaarheden) per bedrijf in het eerste kwartaal van 2018 met 13% daalde, nam het aantal detecties van unieke exploits met ruim 11% toe. 73% van alle bedrijven werd het slachtoffer van een exploit met ernstige gevolgen.

  • Een piek in cryptojacking: Cybercriminelen blijven hun malware verbeteren. Dit maakt de preventie en detectie steeds moeilijker. Detecties van cryptomining-malware namen in eerste kwartaal van 2018 met 13% toe ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar tot 28%. Cryptojacking kwam vaker voor in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika. Hoewel cryptomining-malware een relatief nieuwe bedreiging is, geeft die blijk van een ongekende diversiteit. Cybercriminelen ontwikkelen bestandsloze malware om detectie te omzeilen en kwaadaardige code in browsers te infecteren. Cryptominers richten hun pijlen op verschillende besturingssystemen en cryptovaluta’s, waaronder Bitcoin en Monero. Ze gebruiken en optimaliseren daarnaast verspreidingstechnieken die ze hebben overgenomen van andere bedreigingen. Daarbij evalueren ze welke methoden wel en niet succesvol waren om hun kans op succes te vergroten.
  • Gerichte aanvallen met maximale impact: Malware blijft ingrijpende schade aanrichten, zeker wanneer cybercriminelen die gebruiken voor gerichte aanvallen. Hierbij voeren zij eerst uitgebreide verkenningen binnen het bedrijfsnetwerk uit alvorens een aanval in gang te zetten. Deze voorzichtige aanpak vergroot hun kans op succes. Zodra de cybercriminelen het netwerk zijn binnengedrongen, banen ze zich een weg door het netwerk om vervolgens het meest destructieve onderdeel (de payload) van hun aanval te activeren. De Olympic Destroyer-malware en de meer recente SamSam-ransomware geven blijk van de verwoestende impact die cybercriminelen aanrichten door een gerichte aanval te combineren met een schadelijke payload.
  • Ransomware blijft een spoor van vernieling trekken: Ransomware neemt zowel in aantal als geavanceerdheid toe en blijft daarmee een belangrijk beveiligingsprobleem voor organisaties. De makers van ransomware maken gebruik van nieuwe methoden zoals social engineering en gefaseerde aanvallen om detectiemechanismen te omzeilen en systemen te infecteren. In januari maakte de GandCrab-ransomware zijn entree. Dit was de eerste ransomware-variant die losgeld eiste in de vorm van de cryptovaluta Dash. Twee andere ransomwarevarianten die zich in het eerste kwartaal van 2018 tot belangrijke bedreigingen ontpopten, waren BlackRuby en SamSam.
  • Meerdere aanvalskanalen: Hoewel de zijkanaalaanvallen Meltdown en Spectre het nieuws domineerden, waren de meest voorkomende aanvallen gericht op mobiele apparaten of bekende exploits in routers of internettechnologie. 21% van alle organisaties deed melding van mobiele malware. Dit vertegenwoordigt een stijging van 7% en wijst erop dat IoT-apparaten een doelwit blijven vormen. Cybercriminelen blijven gretig gebruikmaken van bekende en ongepatchte kwetsbaarheden en recent gepubliceerde zero day-kwetsbaarheden. Technologie van Microsoft bleef het belangrijkste doelwit voor exploits. Routers kwamen op de tweede plaats. Content management systems en internetgerichte technologieën werden eveneens zwaar getroffen.
  • Cyberhygiëne vereist meer dan patchen: Uit metingen van het aantal opeenvolgende dagen waarin sprake is van aanhoudende botnet-communicatie blijkt dat cyberhygiëne om meer vraagt dan alleen patching. Zo is het belangrijk om geïnfecteerde systemen grondig te reinigen. Uit de onderzoeksgegevens bleek dat 58,5% van alle botnet-infecties dezelfde dag werden gedetecteerd en ongedaan kon worden gemaakt. 17,6% van alle botnets blijven twee dagen achtereen in stand. 7,3% hield het drie dagen vol. Circa 5% van alle botnets blijft langer dan een week actief. Zo werd de Andromeda-botnet in het vierde kwartaal van 2017 uit de lucht gehaald, maar uit data voor het eerste kwartaal blijkt dat het botnet inmiddels opnieuw prominent van zich laat horen.
  • Cyberaanvallen op operationele technologie (OT): Hoewel OT-aanvallen een kleiner percentage van alle bedreigingen vertegenwoordigen, zijn de ontwikkelingen op dit gebied alarmerend. Operationele technologie wordt steeds meer verbonden met het internet, en dat heeft serieuze gevolgen voor de beveiliging. De overgrote meerderheid van exploits richt zich momenteel op de twee meest gebruikte industriële communicatieprotocollen. Omdat die op brede schaal worden ingezet, vormen ze een gewild doelwit. Uit de onderzoeksgegevens van Fortinet blijkt dat pogingen om misbruik te maken van kwetsbaarheden in industriële besturingssystemen (ICS) in Azië iets vaker voorkomen dan in andere regio’s.

Filip Savat, country manager Fortinet BeLux

 “Er is sprake van alarmerende ontwikkelingen op het gebied van cyberbedreigingen. Cybercriminelen geven blijk van hun efficiëntie en flexibiliteit door misbruik te maken van het groeiende digitale aanvalsoppervlak en recent gepubliceerde zero day-bedreigingen. Daarnaast maken ze gebruik van malware kits van de zwarte markt. IT- en OT-teams beschikken over onvoldoende middelen om hun systemen effectief te beschermen. Het goede nieuws is echter dat de implementatie van een security fabric voorziet in snelheid, integratie en geavanceerde analysemogelijkheden en zo uitgebreide bescherming kan bieden.”

 

Rapportagemethodiek
Het Fortinet Global Threat Landscape Report is een kwartaalpublicatie die een overzicht biedt van het actuele bedreigingslandschap. Het rapport is gebaseerd op informatie die FortiGuard Labs in het eerste kwartaal van 2018 verzamelde via het uitgebreide sensornetwerk van Fortinet. De onderzoeksgegevens bieden een wereldwijd, regionaal, sectorspecifiek en bedrijfsspecifiek perspectief. Het rapport richt zich op drie belangrijke en elkaar aanvullende aspecten van het bedreigingslandschap, namelijk exploits, malware en botnets. Verder biedt het rapport een analyse van belangrijke zero day-kwetsbaarheden. Fortinet publiceert in aanvulling hierop een gratis Threat Intelligence Brief waarop geïnteresseerden zich kunnen abonneren. Deze publicatie biedt een overzicht van de belangrijkste malware en onlinebedreigingen die elke week zijn ontdekt en biedt links naar waardevolle informatie over het onderzoek door FortiGuard Labs naar cyberbedreigingen.

Aanvullende informatie

Over Fortinet
Fortinet (NASDAQ: FTNT) beschermt ’s werelds grootste ondernemingen, internetproviders en overheidsorganisaties. Het biedt organisaties intelligente, naadloze bescherming van hun groeiende aanvalsoppervlak en stelt hen in staat om tegemoet te komen aan de steeds hogere eisen die aan hun grenzeloze netwerk worden gesteld, nu en in de toekomst. Alleen de Fortinet Security Fabric-architectuur is in staat om compromisloze beveiliging te bieden als oplossing voor de meest prangende uitdagingen op beveiligingsgebied, of het nu gaat om mobiele, netwerk-, applicatie- of cloudomgevingen. Fortinet heeft wereldwijd de meeste beveiligingsappliances verkocht. Meer dan 340.000 klanten vertrouwen op Fortinet voor effectieve bescherming van hun organisatie. Kom meer te weten op http://www.fortinet.com, het blog van Fortinet en FortiGuard Labs.

infographic-fortinet-tlr-q1-2018_FINAL.pdf

PDF - 2.1 Mb

Corneel Haine

Evoke (CJ Communications BVBA)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be