Fortinet Threat Landscape Report: het aantal aanvallen met mobiele malware groeit in aanloop naar de feestdagen

Fortinet Threat Landscape Report: het aantal aanvallen met mobiele malware groeit in aanloop naar de feestdagen

Volgens onderzoek van Fortinet werd ruim een kwart van alle bedrijven in het derde kwartaal van 2018 slachtoffer van een aanval met mobiele malware

Fortinet® (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, publiceert vandaag het Global Threat Landscape Report voor het derde kwartaal van 2018. Hieruit blijkt dat cyberbedreigingen in aantal toenemen en een steeds geavanceerder karakter krijgen. Zo is er sprake van een groeiend aantal unieke malware-varianten en -families. Verder blijven organisaties met botnetinfecties kampen. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten die in het rapport aan bod komen:

  • Er is sprake van doorontwikkeling van bedreigingen. Cybercriminelen breiden niet alleen hun wapenarsenaal uit, maar ontwikkelen ook nieuwe strategieën om beveiligingsmechanismen te omzeilen. Het aantal unieke malware-varianten steeg met 43%, terwijl het aantal malware-families met bijna 32% toenam. Het aantal unieke dagelijkse detecties van malware per bedrijf steeg eveneens, en wel met 62%. Verder steeg het aantal unieke exploits (misbruik van kwetsbaarheden) met bijna 10%. Het aantal detecties van exploits per bedrijf nam met 37% toe. Cybercriminelen blijven hun bedreigingen verder ontwikkelen. Daarmee ontstaan unieke malware-varianten en -families. Dit onderstreept het belang van bedreigingsinformatie en tools voor het analyseren van kwetsbaarheden in de beveiliging.
  • Mobiele apparaten blijven een belangrijk doelwit. Ruim een kwart van alle bedrijven werd in het derde kwartaal getroffen door een aanval met mobiele malware. Het merendeel van deze aanvallen was op Android gericht. Maar liefst 14% van alle malware-meldingen had betrekking op dit mobiele besturingssysteem van Google. Ter vergelijking: slechts 0,000311% van alle mobiele bedreigingen was op Apple’s besturingssysteem iOS gericht. De opkomst van mobiele aanvallen vormt een prangend probleem, zeker nu de feestdagen naderen en consumenten naar hun mobiele apparaten grijpen om cadeaus aan te schaffen. Cybercriminelen weten dat mobiele devices kwetsbare doelwitten vormen en maken daar grif misbruik van om toegang tot netwerken te krijgen.
  • Cryptojacking fungeert als springplank voor andere aanvallen. Cryptojacking blijft een belangrijke bedreiging, en de omvang van deze aanvallen neemt toe. Het aantal platforms dat hierdoor werd getroffen steeg met maar liefst 38%, terwijl het aantal unieke signatures het afgelopen jaar bijna verdubbelde. Deze signatures hadden betrekking op nieuwe platforms voor het uitvoeren van geavanceerde cyberaanvallen en ‘as-a-service’- oplossingen voor beginnende cybercriminelen. Ook beheerders van IoT-botnets nemen steeds vaker cryptojacking-exploits in hun aanvalsstrategie op. Veel bedrijven zijn geneigd om cryptojacking te zien als een vervelend fenomeen waarbij louter CPU-cycli worden gekaapt. Beveiligingsprofessionals beginnen echter ogen te krijgen voor het feit dat cryptojacking ook zou kunnen dienen als springplank voor andere aanvallen. Organisaties die de gevolgen hiervan onderschatten lopen daarmee meer risico.
  • Het percentage kwaadaardig verkeer stijgt tijdens weekends en feestdagen. Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat kwaadaardig netwerkverkeer tijdens weekends en feestdagen een hoger percentage van het totale verkeer vertegenwoordigt. Dit komt omdat het ‘zakelijke verkeer in deze periode fors afneemt, omdat veel werknemers dan niet actief zijn. Voor veel organisaties is dat een uitgelezen moment om hun netwerk op malware te inspecteren. Want als de hooiberg van het dataverkeer slinkt, groeit de kans om kwaadaardige spelden in die hooiberg te vinden. Nu waarin cybercriminelen gebruikmaken van sterker geautomatiseerde en slimmere technieken zouden bedrijven de kans om hun overzicht te vergroten met twee handen moeten aangrijpen.
  • Botnets worden hardnekkiger. De index voor botnets vertoonde een stijging van slechts 2%, hoewel de infectieduur per bedrijf met 34% toenam van 7,6 dagen tot 10,2 dagen. Dit kan erop wijzen dat botnets een geavanceerder karakter krijgen, moeilijker te detecteren zijn of dat infecties lastiger te verhelpen zijn. Het is ook mogelijk dat veel organisaties nalaten om gebruik te maken van best practices op beveiligingsgebied. Consistente beveiligingsmaatregelen blijven van cruciaal belang om aanvallen van een dergelijke omvang af te slaan. In sommige gevallen gaan botnets in de slaapstand om weer actief te worden zodra de reguliere bedrijfsactiviteiten worden hervat. Dit gebeurt als organisaties er niet in slagen om de werkelijke oorzaak van botnet-infecties vast te stellen.
  • Het versleutelde netwerkverkeer bereikt nieuwe hoogten. In het derde kwartaal bereikte het versleutelde dataverkeer een recordhoogte. Het vertegenwoordigt inmiddels 72% van al het netwerkverkeer, een stijging ten opzichte van de 55% van een jaar geleden. Hoewel encryptie zonder meer bijdraagt aan de bescherming van data tijdens de overdracht, levert dit ook problemen op voor traditionele beveiligingsoplossingen. Vanwege de prestatiebeperkingen van firewalls en intrusion prevention systems (IPS) zijn organisaties niet in staat om versleuteld dataverkeer te inspecteren met de snelheid waarop zij zakendoen. Hierdoor wordt een groeiend percentage van het netwerkverkeer niet op kwaadaardige content geïnspecteerd. Dit maakt versleuteld dataverkeer tot een ideaal medium voor cybercriminelen om malware te verspreiden en informatie naar buiten te smokkelen.

Digitale transformatie vraagt om een nieuwe beveiligingsaanpak
De bedreigingen die in het rapport voor het derde kwartaal aan bod komen, bevestigen een groot aantal van de voorspellingen van het wereldwijde onderzoeksteam van FortiGuard Labs ten aanzien van trends in cyberbedreigingen. Organisaties die cybercriminelen een stap voor willen blijven moeten hun beveiligingsstrategie herzien als onderdeel van hun digitale transformatie. Het gebruik van losstaande, legacy beveiligingsapparatuur en gebrekkige beveiligingspraktijken blijft een garantie voor verhoogd risico, omdat organisaties daarmee onvoldoende overzicht en grip op de beveiliging hebben. Een security fabric die het volledige netwerk omspant en waarmee alle beveiligingscomponenten zijn geïntegreerd is van cruciaal belang om een oplossing te bieden voor het groeiende aantal bedreigingen en bescherming te bieden voor het steeds uitgebreidere aanvalsoppervlak. Deze aanpak maakt het mogelijk om snel en op elke gewenste schaal bedreigingsinformatie uit te wisselen, de detectietijden te verkorten en geautomatiseerde tegenmaatregelen te activeren voor het bestrijden van moderne bedreigingen die gebruikmaken van verschillende aanvalskanalen tegelijk.

Over het Fortinet Landscape Report
Het Fortinet Threat Landscape Report is een kwartaalpublicatie die is gebaseerd op de informatie die FortiGuard Labs tijdens de verslagperiode heeft verzameld via het wereldwijde sensornetwerk van Fortinet. Een onderdeel van dit rapport is de Fortinet Threat Landscape Index (TLI), die een overzicht biedt van de onderzoeksbevindingen voor de drie grootste en elkaar aanvullende cyberbedreigingen: exploits, malware en botnets. Het rapport biedt daarnaast een overzicht van belangrijke zero-day kwetsbaarheden en infrastructuurtrends om de cyberaanvallen die in de verslagperiode op organisaties werden uitgevoerd van een context te voorzien. 

Phil Quade, chief information security officer (CISO) bij Fortinet
“Cyberbedreigingen nemen snel in aantal toe. Organisaties in alle soorten en maten ondervinden daar de gevolgen van: het aantal detecties en exploits groeit met de dag. Waar eerder ransomware hét onderwerp van gesprek was, is er nu sprake van een opleving in cryptojacking, mobiele malware en aanvallen op bedrijfskritische toevoerketens. Cybercriminelen blijven organisaties met nieuwe bedreigingen bestoken en voeren het automatiseringsgehalte van hun aanvalstechnieken op, zodat ze sneller en op grotere schaal kunnen toeslaan. Netwerksegmentatie en de integratie van beveiligingscomponenten zijn daarmee onmisbaar voor elke beveiligingsstrategie voor IT- en OT-omgevingen.”

 


Aanvullende informatie

Over Fortinet
Fortinet (NASDAQ: FTNT) beschermt ’s werelds grootste ondernemingen, internetproviders en overheidsorganisaties. Het biedt organisaties intelligente, naadloze bescherming van hun groeiende aanvalsoppervlak en stelt hen in staat om tegemoet te komen aan de steeds hogere eisen die aan hun grenzeloze netwerk worden gesteld, nu en in de toekomst. Alleen de Fortinet Security Fabric-architectuur is in staat om compromisloze beveiliging te bieden als oplossing voor de meest prangende uitdagingen op beveiligingsgebied, of het nu gaat om mobiele, netwerk-, applicatie- of cloudomgevingen. Fortinet heeft wereldwijd de meeste beveiligingsappliances verkocht. Meer dan 375.000 klanten vertrouwen op Fortinet voor effectieve bescherming van hun organisatie. Kom meer te weten op http://www.fortinet.com, de blog van Fortinet en FortiGuard Labs

 

Ymke Deprez PR Consultant, Evoke
Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel