Fortinet introduceert netwerk access controller voor de beveiliging van IoT-omgevingen

FortiNAC biedt overzicht en grip op alle IoT-apparaten en neemt automatisch tegenmaatregelen tegen cyberbedreigingen

Brussel, 5 september 2018 - Fortinet® (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde beveiligingsoplossingen, maakt de beschikbaarheid bekend van FortiNAC. Dit is een nieuwe network access controller die netwerksegmentatie combineert met geautomatiseerde tegenmaatregelen om IoT-omgevingen te beveiligen.

De groei van onveilige IoT-apparaten zonder gebruikersinterface vraagt om nieuwe tools voor netwerkbeveiliging. Fortinet biedt hier een oplossing voor; de nieuwe network access controller FortiNAC van Fortinet beheert de toegang tot het netwerk om IoT-omgevingen te beschermen. De oplossing levert meer overzicht en grip en voorziet daarnaast in geautomatiseerde incidentrespons. FortiNAC analyseert elk apparaat dat met het network is verbonden. Als er sprake is van wijzigingen van de status of het gedrag van IoT-apparaten, zorgt de oplossing voor fijnmazige netwerksegmentatie en treft het automatisch maatregelen. Dit zorgt ervoor dat elk apparaat alleen IT-bronnen binnen het netwerk kan benaderen waarvoor het toegangsrechten heeft gekregen.

Onveilige IoT-apparaten maken organisaties kwetsbaar
Het gebruik van IoT-apparatuur groeit met een ongekend tempo nu steeds meer organisaties digitale transformatie omarmen om hun operationele efficiëntie te verbeteren. Volgens Gartner zal het aantal “Internet of Things-endpoints tussen 2016 en 2021 met een jaarlijks gemiddelde van 32% groeien tot 25,1 miljard eenheden.”*

De overweldigende hoeveelheid apparaten die toegang tot het netwerk zoeken via vaste en draadloze verbindingen, waaronder IoT-apparatuur, mobiele apparaten van de werkgever en BYOD-devices, zorgt voor een exponentiële groei van het aanvalsoppervlak en drijft de implementatie-, beheer- en compliancekosten op. De connectiviteit en het toegangsbeheer zijn uitgegroeid van een netwerkvraagstuk tot een beveiligingsvraagstuk en stellen organisaties voor de nodige uitdagingen. Beveiligingsmanagers moeten elk afzonderlijk apparaat beveiligen, terwijl cybercriminelen slechts één openstaande poort, één besmet of onbekend apparaat of één beveiligingslek nodig hebben om al het werk dat is verricht om het netwerk veilig te houden ongedaan te maken.               

FortiNAC beschermt netwerken tegen onbeveiligde apparaten
FortiNAC, de nieuwe network access controller van Fortinet, dringt de beveiligingsrisico’s terug die gepaard gaan met onbeveiligde apparaten die toegang tot het netwerk zoeken. De controller biedt een volledig overzicht van alle vertrouwde en onbekende endpoints, gebruikers, apparaten en applicaties. FortiNAC past dynamische controlemechanismen toe om ervoor te zorgen dat alle apparaten zijn geauthenticeerd en de juiste toegangsrechten hebben. De controller bepaalt aan de hand van contextgevoelige beleidsregels wie of wat een verbinding mag maken met applicaties, de infrastructuur en IT-activa. FortiNAC is daarnaast in staat om interne beleidsregels op het gebied van patches en firmware voor apparaten toe te passen. De netwerk access controller vult dit aan met krachtige network orchestration-mogelijkheden die voorzien in geautomatiseerde tegenmaatregelen als er cyberbedreigingen worden gedetecteerd. FortiNAC kan bedreigingen in een kwestie van seconden indammen waar een handmatig proces dagen of weken in beslag zou nemen.

Op netwerkgebied is verandering de enige constante. Grip krijgen op het netwerk door het beheer van de toegang van elk apparaat is van cruciaal belang om de integriteit van een netwerk te waarborgen. Dit vraagt om een benadering die ervoor zorgt dat onbekende apparaten geen toegang kunnen krijgen tot de IT-infrastructuur, gemachtigde apparaten automatisch worden gesegmenteerd op basis van beleidsregels en rollen en verbonden apparaten die afwijkend gedrag vertonen direct in quarantaine worden gezet. FortiNAC is een kostenefficiënte oplossing die voorziet in overzicht op, en beveiliging van een onbeperkt aantal apparaten. Een aanvullend voordeel is dat de network access controller niet hoeft te worden ingezet op elke locatie binnen geografisch verspreide netwerken.

NAC’s en oplossingen voor IoT-beveiliging die de Fortinet Security Fabric kracht bij zetten
Met de introductie van FortiNAC versterkt Fortinet zijn Security Fabric door bescherming te bieden voor netwerkapparaten van andere leveranciers die geen deel uitmaken van het Fabric-Ready Partner Program, van switches tot draadloze access points en endpoints. FortiNAC is geïntegreerd met de next-generation firewall FortiGate, FortiSwitch, draadloze FortiWLC-controllers, FortiSIEM en FortiAP. Dit minimaliseert de kans op, en impact van cyberbedreigingen en brengt verbeterd overzicht en geoptimaliseerde beveiliging naar complexe netwerken.

John Maddison, senior vice president Products & Solutions bij Fortinet
“Als gevolg van digitale transformatie zoeken legio onbeveiligde IoT-apparaten toegang tot het netwerk. Dit vergroot de kans op beveiligingsincidenten. FortiNAC beschermt organisaties door alle apparaten binnen het bedrijfsnetwerk te identificeren en ervoor te zorgen dat elk apparaat alleen IT-bronnen kan benaderen waarvoor het toegangsrechten heeft gekregen. De oplossing kan worden ingezet binnen omgevingen op basis van technologie van verschillende leveranciers en een onbeperkt aantal apparaten beschermen. FortiNAC zet de Fortinet Security Fabric kracht bij in IoT-omgevingen, zodat organisaties kunnen beschikken over uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde beveiligingsoplossingen die het volledige aanvalsoppervlak beschermen. In IoT-omgevingen geeft FortiNAC antwoord op de vraag ‘wat gebeurt er binnen mijn netwerk?’. De netwerk access controller maakt het vervolgens mogelijk om het netwerk te beschermen.”

 

/////

* Gartner,“ Forecast: Internet of Things — Endpoints and Associated Services, Worldwide, 2017,” Peter Middleton, Tracy Tsai, Masatsune Yamaji, Anurag Gupta, Denise Rueb, 21 december 2017.

Gartner beveelt geen leveranciers, producten of diensten aan die in zijn onderzoekspublicaties aan bod komen en adviseert lezers evenmin om louter gebruik te maken van oplossingen van leveranciers met de hoogste scores of waarderingen. De onderzoekspublicaties van Gartner vertegenwoordigen de meningen van de onderzoeksorganisatie van Gartner en dienen niet als feitelijke beweringen te worden geïnterpreteerd. Gartner doet geen impliciete of expliciete garanties met betrekking tot dit onderzoek, met inbegrip van garanties van verkoopbaarheid of geschiktheid voor een bepaald doel.

Over Fortinet
Fortinet (NASDAQ: FTNT) beschermt ’s werelds grootste ondernemingen, internetproviders en overheidsorganisaties. Het biedt organisaties intelligente, naadloze bescherming van hun groeiende aanvalsoppervlak en stelt hen in staat om tegemoet te komen aan de steeds hogere eisen die aan hun grenzeloze netwerk worden gesteld, nu en in de toekomst. Alleen de Fortinet Security Fabric-architectuur is in staat om compromisloze beveiliging te bieden als oplossing voor de meest prangende uitdagingen op beveiligingsgebied, of het nu gaat om mobiele, netwerk-, applicatie- of cloudomgevingen. Fortinet heeft wereldwijd de meeste beveiligingsappliances verkocht. Meer dan 360.000 klanten vertrouwen op Fortinet voor effectieve bescherming van hun organisatie. Kom meer te weten op http://www.fortinet.com, het blog van Fortinet en FortiGuard Labs.

Ymke Deprez Evoke (CJ Communications BVBA)
Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Evoke
Witte Patersstraat 4
1040 Brussel