Fortinet helpt met de oprichting van de Cybercrime Atlas om bedrijven, wetshandhavers en beveiligingsonderzoekers te helpen in de strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit

Het Cybercrime Atlas-initiatief brengt wereldwijde leiders samen om de activiteiten, structuren en netwerken van cybercriminelen in kaart te brengen en te ontmantelen

Diegem, 13 februari - Fortinet® (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, maakt vandaag de lancering bekend van de Cybercrime Atlas. Dit gezamenlijke initiatief werd deze maand onthuld tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Davos. Het wordt onder meer ondersteund door Banco Santander, Fortinet, Microsoft en PayPal.

De Cybercrime Atlas, die momenteel door het WEF wordt gehost, heeft ten doel om branches, rechtshandhavingsinstanties en overheidsinstellingen unieke inzichten aan te reiken die hen helpen met het opsporen van cybercriminelen en het ontmantelen van hun wereldwijde ecosysteem en infrastructuur.

Derek Manky, chief security strategist en vice president Global Threat Intelligence bij FortiGuard Labs: “Het ontmantelen van internationale cybercriminele organisaties vraagt om een wereldwijde inspanning, betrouwbare relaties en samenwerking tussen publieke instellingen en bedrijven in elke sector. De missie van Fortinet is om mensen, apparaten en data altijd en overal veilig te houden. Het is er daarom trots op medeoprichter te zijn van het Centre for Cybersecurity van het World Economic Forum (WEF) en actieve bijdragen te leveren aan het Partnership against Cybercrime (PAC) van het WEF. Het Cybercrime Atlas-initiatief draait om het maken van werkelijke impact. Het is een gecoördineerde inspanning om voor ontwrichting te zorgen binnen de wereld van cybercriminaliteit. We vinden het geweldig om onze samenwerking met leiders in de publieke en private sector verder op te voeren om onze digitale wereld tot een veiligere plek te maken.”

Wereldwijde leiders maken een gezamenlijke vuist tegen cybercriminaliteit

Cybercriminaliteit raakt alles en iedereen, van particulieren tot multinationals, vitale infrastructuren en overheden. Het richt enorme schade aan binnen economieën en samenlevingen, hoewel die schade niet altijd even zichtbaar is. Het idee voor de Cybercrime is ontsproten binnen de gemeenschap van de Partnership against Cybercrime (PAC) van het World Economic Forum. Hierin hebben meer dan 40 spelers uit de publieke en private sector zitting.

De Cybercrime Atlas vertegenwoordigt een gezamenlijke inspanning om een wereldwijde kennisbank van het cybercriminele landschap in het leven te roepen. Het initiatief maakt gebruik van de expertise van het PAC van het World Economic Forum en biedt een platform voor vooraanstaande beveiligingsonderzoekers, nationale en internationale rechtshandhavingsinstanties en multinationals. Het doel is om kennis te delen, beleidsaanbevelingen aan te reiken en gecoördineerde maatregelen te treffen in de strijd tegen cybercriminaliteit.

Het doel van de Cybercrime Atlas is om een uitgebreid beeld te bieden van het bedreigingslandschap door de activiteiten, gedeelde infrastructuur en netwerken van cybercriminelen in kaart te brengen. Het blootleggen van verbanden tussen de informatie die over cybercriminelen wordt verzameld zal de security-branche helpen om het cybercriminele ecosysteem doeltreffender te ontwrichten, budget en personeel efficiënter toe te wijzen en cybercriminelen te ontmoedigen.

Het Cybercrime Atlas-initiatief heeft sinds de tweede helft van 2021 geprofiteerd van een 12 maanden durend onderzoek naar 13 cybercriminele groepen door gespecialiseerde beveiligingsanalisten en onderzoekers. Dit verliep volledig op basis van publiekelijk beschikbare informatie. De collectieve kennis die uit de Cybercrime Atlas voortvloeit zal uiteindelijk bijdragen aan het identificeren en ontmantelen van het cybercriminele ecosysteem. De aanpak en aanvankelijke onderzoeksbevindingen van het initiatief zijn toegejuicht door rechtshandhavingsinstanties. Het blootleggen van deze informatie zal hen helpen met de arrestatie en succesvolle vervolging van leden van cybercriminele bendes.

Jeremy Jurgens, directeur van het World Economic Forum, licht toe: “De Cybercrime Atlas is een gezamenlijk onderzoeksinitiatief dat informatie verzamelt over het cybercriminele ecosysteem en de belangrijkste cybercriminelen die momenteel actief zijn. De inzichten die hieruit voortvloeien bieden kansen voor het opvoeren van de samenwerking tussen het bedrijfsleven en rechtshandhavingsinstanties in de strijd tegen cybercriminaliteit.”

De bijdrage van Fortinet aan de strijd tegen wereldwijde cybercriminaliteit

Het leiderschap van FortiGuard Labs van Fortinet binnen de threat intelligence-gemeenschap van de afgelopen tien jaar heeft geholpen met het aanpakken van cybercriminelen en het verbeteren van de beveiliging van klanten, partners en overheden in alle delen van de wereld. Door bedreigingsinformatie te delen en samen te werken met andere organisaties die dergelijke informatie verzamelen kan Fortinet zijn klanten verbeterde beveiliging bieden en de effectiviteit van de hele security-sector naar een hoger plan brengen.

FortiGuard Labs streeft naar het aangaan van samenwerkingsverbanden met wereldwijde rechtshandhavingsinstanties, overheidsinstellingen en brancheorganisaties. Fortinet werkt samen met het Centre for Cybersecurity van het WEF en levert bijdragen aan zijn Partnership against Cybercrime (PAC). Het investeert daarnaast fors in andere wereldwijde samenwerkingsverbanden, zoals het MITRE Engenuity Center for Threat Informed Defense (CTID). Fortinet is daarnaast al geruime tijd lid van het NATO Industry Cyber Partnership (NICP), is actief lid van het Gateway-project van INTERPOL en is medeoprichter van de Cyber Threat Alliance (CTA), om slechts een paar voorbeelden te noemen.

Dirk Marzluf, group chief operating & technology officer bij Banco Santander, zegt: “Met het oog op het wereldwijde karakter van cyberbedreigingen is een intensievere samenwerking tussen publieke en private organisaties de beste manier om cybercriminaliteit te bestrijden. Organisaties moeten verder kijken dan hun netwerkrand en hun inspanningen en middelen combineren met die van bedrijven, rechtshandhavingsinstanties en overheden.”
Jürgen Stock, secretaris-generaal van INTERPOL, vertelt: “Dit initiatief onderstreept de noodzaak van een effectievere sectoroverstijgende aanpak van de toenemende dreiging van cybercriminaliteit. Een wereldwijde oplossing vraagt om inzichten van de private sector die rechtshandhavingsinstanties in staat te stellen om cybercriminaliteit te voorkomen, detecteren, analyseren en ontmantelen.”
“Cybercriminelen werken in de schaduw. Ze maken misbruik van kwetsbaarheden in de beveiliging om verwoestende aanvallen uit te voeren. De Cybercrime Atlas vertegenwoordigt een belangrijk platform dat organisaties uit de publieke en private sector samenbrengt voor de uitwisseling van praktisch toepasbare informatie, functionaliteit en expertise uit diverse sectoren. Dit is van cruciaal belang om de activiteiten van cybercriminelen snel en op grote schaal te ontwrichten”, aldus Brad Smith, vice-chair en president van Microsoft.

Aanvullende informatie

Over Fortinet

Fortinet (NASDAQ: FTNT) wil bijdragen aan een digitale wereld waarin vertrouwen centraal staat. Dat doet het door mensen, apparaten, applicaties en data altijd en overal te beschermen. Dit is de reden waarom ’s werelds grootste bedrijven, dienstverleners en overheidsinstellingen voor Fortinet kiezen om hun digitale transformatie op veilige wijze te bespoedigen. Fortinet Security Fabric-platform biedt uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde bescherming van het volledige digitale aanvalsoppervlak. Het beveiligt bedrijfskritische apparatuur, data, applicaties en verbindingen van en naar het datacenter, de cloud en thuiswerkomgevingen. Fortinet heeft wereldwijd de meeste beveiligingsappliances verkocht. Meer dan 595.000 klanten vertrouwen op Fortinet voor het beschermen van hun organisatie. Het Fortinet NSE Training Institute, een initiatief van het Training Advancement Agenda (TAA) van Fortinet, is aanbieder van een van de grootste en meest uitgebreide trainingsprogramma’s binnen de branche. Het biedt iedereen toegang tot cybersecurity-training en nieuwe loopbaankansen. Ga voor meer informatie naar www.fortinet.com, het blog van Fortinet en FortiGuard Labs.

Steffy Bruyninx

Steffy Bruyninx

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

info@evokepr.be

www.evokepr.be