Flexibel leasingmodel voor regionale treinen: Smart Train Lease GmbH 

  • Siemens Mobility richt dochteronderneming Smart Train Lease GmbH op
  • Innovatief huurmodel voor Mireo Smart-treinen biedt snelle en flexibele aanpassing van vlootcapaciteit
  • Geavanceerde batterij-, waterstof- en elektrische treinen met meerdere stellen, inclusief onderhoud

Huizingen, 22 februari 2024 - Siemens Mobility heeft de dochteronderneming Smart Train Lease GmbH opgericht om klanten in staat te stellen hun vloot flexibel aan te vullen met gehuurde geavanceerde batterij-, waterstof- en elektrische treinen met meerdere stellen. De Mireo Smart-treinen van Siemens Mobility zijn op korte termijn beschikbaar, goedgekeurd voor gebruik, en voldoen aan alle vereiste normen inzake modern regionaal personenvervoer. Door vooraf geconfigureerde treinen en aanvullende diensten zoals onderhoud aan te bieden, is dit nieuwe aanbod een voordelig alternatief om vloten snel en flexibel uit te breiden. Ook stelt het klanten in staat om innovatieve en duurzame spoorwegtechnologieën eenvoudig uit te proberen. Smart Train Lease GmbH biedt dit huurmodel in eerste instantie aan in Duitsland en is van plan om het op middellange termijn uit te breiden naar heel Europa. 

“De mobiliteitstransitie heeft geleid tot een zeer dynamische markt voor regionale treinen. Vandaag de dag zijn spoorwegmaatschappijen op zoek naar een flexibeler en sneller beschikbaar aanbod, omdat nieuwe technologieën het spoorvervoer nog duurzamer maken. Door de oprichting van Smart Train Lease GmbH hebben we een innovatief huurmodel ontwikkeld voor sterk gestandaardiseerde regionale treinen. Zijn kostenpositie, betrouwbaarheid en korte levertijden maken er een nieuw en bijzonder aantrekkelijk aanbod voor onze klanten van”, aldus Albrecht Neumann, CEO Rolling Stock bij Siemens Mobility.
“We willen het huren van treinen net zo makkelijk en eenvoudig maken als het huren van een auto, en zo de mobiliteitstransitie helpen versnellen. Deze service zal het treinvervoer voor passagiers nog aantrekkelijker maken en onze klanten in staat stellen om snel te reageren op de wisselende vraag”, aldus Benjamin Dobernecker, CEO Smart Train Lease GmbH

De technologische verschuiving van diesel naar alternatieve technologieën zoals batterijen en waterstof zorgt voor belangrijke veranderingen op de markt, die zowel een aantal uitdagingen als kansen met zich meebrengen. De trend weg van particulier vervoer naar openbare opties, mede geholpen door het Duitse regionale maandabonnement van 49 euro en de vereenvoudiging van het treinverkeer, heeft de vraag naar treinen aanzienlijk gestimuleerd. Daarnaast bieden tal van particuliere spoorwegmaatschappijen nu regionale passagiersdiensten aan en zijn ze op zoek naar een nieuw, flexibele aanbod met concurrerende afbetalingen om te voorzien in hun behoefte aan nieuwe treinen zonder investeringsverplichtingen op lange termijn. Smart Train Lease GmbH biedt een dergelijke snelle en kwaliteitsvolle oplossing. ​ 

In de spoorsector waren huurcontracten vroeger alleen op lange termijn beschikbaar, met looptijden van meer dan twaalf jaar en inclusief garanties inzake restwaarde of later gebruik. Tot nu toe was er geen aanbod voor de verhuur van regionale treinen met meerdere stellen of kleine vloten op korte en middellange termijn. Exploitanten konden in het bijzonder geen geavanceerde regionale treinen met alternatieve aandrijfsystemen huren. Smart Train Lease GmbH wil aan deze vraag voldoen en een nieuwe markt creëren.

Welke treinen zullen beschikbaar zijn?

Goedgekeurde Mireo Smart-treinen zijn per direct beschikbaar. De treinen hebben lage levenscycluskosten, een laag energieverbruik en zijn technologisch geavanceerd en optimaal uitgerust. De Mireo Smart heeft een topsnelheid van 160 km/u en is verkrijgbaar in drie varianten: elektrische, batterij- of waterstofaangedreven treinen met meerdere stellen. Alle treinen zijn uitgerust met het toekomstbestendige European Train Control System en het puntgebaseerde treinbesturingssysteem (PZB). De Mireo Smart biedt passagiers een hoog niveau van comfort en gebruiksgemak, met een capaciteit van 214 zitplaatsen, ruimte voor 21 fietsen en twee rolstoelen, en universeel toegankelijke toiletten. De treinen zijn ook uitgerust met moderne airconditioning, WiFi-service, een passagiersinformatiesysteem, camerabewaking en grote TFT-monitoren in de toegangszones.

Hoe werkt het leasingmodel?

Smart Train Lease wil het verhuurproces zo gemakkelijk en eenvoudig mogelijk maken, vergelijkbaar met het huren van een auto. Het bedrijf biedt een standaardcontract met verschillende serviceopties die het beste passen bij de spoorweginfrastructuur van de exploitant en de ervaring van zijn werkplaatsen. Dankzij een gecentraliseerd beheer van het vlootonderhoud kunnen zelfs de kleinste vloten met korte huurvoorwaarden naadloos worden geïntegreerd in de lopende activiteiten zonder dat de bestaande onderhoudsorganisatie ingrijpend moet worden gewijzigd. Standaard onderhoudswerk kan door bestaand personeel op elk moment worden uitgevoerd zonder uitgebreide opleiding en Smart Train Lease biedt directe ondersteuning ter plaatse voor alle andere activiteiten. De gehele trein, inclusief het onderhoud ervan, wordt gehuurd als totaalpakket. 

Meer informatie vindt u op de perswebsite van Siemens.

Over Siemens Mobility
Siemens Mobility is een afzonderlijk bestuurd bedrijf van Siemens AG. Als leider in intelligente transportoplossingen voor meer dan 175 jaar, innoveert Siemens Mobility voortdurend zijn portfolio. Tot de kerngebieden behoren rollend materieel, spoorwegautomatisering en elektrificatie, een uitgebreid softwareportfolio, turnkey systemen en aanverwante diensten. Met digitale producten en oplossingen stelt Siemens Mobility mobiliteitsoperatoren wereldwijd in staat om infrastructuur intelligent te maken, de waarde duurzaam te verhogen gedurende de gehele levenscyclus, de passagierservaring te verbeteren en de beschikbaarheid te garanderen. In het fiscale jaar 2023, dat eindigde op 30 september 2023, boekte Siemens Mobility een omzet van €10,5 miljard en had het wereldwijd ongeveer 39.800 mensen in dienst. Meer informatie is beschikbaar op: www.siemens.com/mobility.

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium
Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be