Financial Times roept Jan Caeyers’ Beethovenbiografie uit tot een van de ‘best books of the week’

Recente vertaling naar het Engels leidt tot wereldwijde erkenning van en waardering voor ‘Beethoven. Een biografie’

Leuven, 29 september 2020 — The Financial Times riep afgelopen weekend de Beethovenbiografie van Leuvenaar Jan Caeyers uit tot een van de ‘best books of the week’. Begin september verscheen de Engelse vertaling van ‘Beethoven. Een biografie’ als ‘Beethoven, A Life’ bij University of California Press. Nu kan het boek de Angelsaksische literaire wereld veroveren, nadat het eerder in zowel het Nederlands als het Duits een bestseller was. 

In 2009 publiceerde Jan Caeyers, dirigent en oprichter van Le Concert Olympique zijn meer dan 600 pagina’s tellende biografie over Beethoven. Het biedt een uitvoerige en gedetailleerde beschrijving van het leven en werk van Ludwig von Beethoven. In 2012 verscheen de Duitse vertaling van de Beethovenbiografie en nadien volgden nog andere vertalingen, waaronder in het Italiaans. 

Ondertussen is het boek al toe aan zijn tiende druk, nadat in 2019 een herziene uitgave werd gepubliceerd naar aanleiding van het Beethovenjaar. Eerder deze maand verscheen ook de Engelse vertaling door Brent Annable. De biografie wordt op dit moment beschouwd als hét referentiewerk over het leven en werk van de componist. Het Beethoven Haus in Bonn erkende het zelfs als de officiële biografie tijdens het Beethovenjaar. 

Beethovenjaar

Normaal gezien zouden dit jaar, het Beethovenjaar, een heleboel concerten plaatsvinden ter ere van Beethoven. Na de wereldpremière van de nieuwe Urtext-editie van de Negende Symfonie in Leuven begin maart, gooide de coronapandemie roet in het eten. De andere optredens van Le Concert Olympique, onder leiding van dirigent Jan Caeyers, werden noodgedwongen geannuleerd. 

De mooie recensie in The Financial Times, waar de biografie werd verkozen tot een van de ‘best books of the week’, geeft aan hoe Caeyers een meer complex en genuanceerd beeld schept van Beethoven dan in vele andere biografieën het geval is. “Het resultaat is een erg leesbaar boek dat daarbovenop de lezer genereus met scenografische details pleziert”, aldus Richard Fairman van The Financial Times.

Jan Caeyers: “Hoewel het jammer is dat we Beethoven niet muzikaal kunnen eren, is het fijn dat het boek ook in de Engelstalige wereld aanslaat. Zo krijgt Beethoven toch nog zijn verdiende aandacht tijdens zijn hoogsteigen Beethovenjaar.”

Contact
Jan Caeyers, M: 0473 71 86 53


 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be