Eén op twee landgenoten wil gezonder ontbijten maar weet niet hoe
Zespri en dr. Servaas Bingé lanceren nieuw ontbijtmodel: ‘De Kracht van Acht’
Berchem, 20 december 2023 - Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, weet zowat iedereen. Toch is het de maaltijd die we het vaakst overslaan, zo blijkt uit een recente bevraging bij 2.000 landgenoten: geen tijd, nog geen honger, en vooral geen idee wat voor gezonds er dan eigenlijk op ons bord mag … Het zijn maar enkele van de meest gehoorde redenen. Zespri, bekend van de kiwi’s, en huis- en sportarts Servaas Bingé sloegen daarom de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een nieuw ontbijtmodel: ‘De Kracht van Acht’.
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Belgen niet goed weet wat een gezond ontbijt precies inhoudt. Maar liefst 45% is regelmatig op zoek naar inspiratie voor voedzame ontbijtopties en 49% vindt het moeilijk om, na meer info vergaard te hebben, gezonde ontbijtgewoontes ook daadwerkelijk te integreren in de dagelijkse routine. Tijd om daar iets aan te doen, vonden ze bij Zespri, en dus schakelde het kiwimerk huis- en sportarts Servaas Bingé in. Samen ontwikkelden ze ‘De Kracht van Acht’, een wetenschappelijk onderbouwde en informatieve tool die ons moet helpen om het ontbijt gezonder, evenwichtiger én leuker te maken.
“De laatste jaren besteden we steeds meer aandacht aan gezonde voeding. Toch geeft 50% van de Belgen aan er niet in te slagen gezond te ontbijten. Dat zijn confronterende cijfers, waar we graag iets aan willen doen”, zegt Kirsten Pint, marketingmanager Benelux bij Zespri. “Met deze nieuwe ontbijttool, die we ‘De Kracht van Acht’ doopten, bieden we landgenoten een houvast in hun zoektocht naar een gezond en evenwichtig ontbijt.”
Acht essentiële elementen
In ‘De Kracht van Acht’ brengt dokter Servaas Bingé de essentiële elementen voor een gezond en evenwichtig ontbijt samen.
“De ontbijttool bestaat uit acht verschillende elementen, die allemaal bijdragen tot een gezonde start van je dag. Daarbij zijn vier bouwstenen om je lichaam te voeden, maar ook vier omgevingselementen die je helpen om de meeste energie uit je ontbijt te halen”, vertelt dr. Bingé. “Samen zorgen ze ervoor dat je ontbijt in balans is: hoe meer je er samen afvinkt, hoe gezonder voor lichaam én geest.”
1. Koolhydraten voor energie
Koolhydraten zijn brandstof voor het lichaam: zeker ’s morgens heb je die nodig. Volkorenbrood, havermout of granola, zuivel en fruit zijn daarom ideaal om de dag vol power te beginnen: de trage koolhydraten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en geven je langer energie.
2. Eiwitten om je spieren wakker te schudden
Eiwitten of proteïnen zorgen voor spierherstel en spieropbouw, maar zijn ook belangrijk voor huid, spieren, botten en bloed. Je haalt ze uit plantaardige bronnen zoals pindakaas en hummus (kikkererwten), maar ook dierlijke bronnen zoals yoghurt, eieren, kaas en rood vlees. Ons lichaam heeft beide soorten proteïnes nodig: variëren is dus de boodschap.
3. Water voor hydratatie
‘s Nachts verliest ons lichaam heel wat water, soms zelfs tot een liter: door te zweten, urineproductie en door te ademen. En dus zijn we ‘s ochtends gedehydrateerd, wat zich uit in donkerdere urine. Start de dag daarom met een glas water om je lichaam te hydrateren. Dat kan op allerlei manieren: fris water of lauwwarm met een schijfje citroen, ananas, sinaasappel of kiwi. Tijdens het ontbijt kan je het aanvullen met een smoothie of een kopje thee.
4.Supervoeding voor een sterk immuunsysteem
Zogenaamde superfoods of micronutriënten bevatten een hoge dosis antioxidanten, vitaminen en mineralen. Ze boosten daardoor niet alleen ons energieniveau, maar ook ons immuunsysteem en de werking van alle cellen in ons lichaam. Chiazaden, gojibessen en avocado’s maar ook andere zaden, noten en bessen beschermen ons zo tegen chronische ziektes. Zoals steeds geldt ook hier het devies: niet overdrijven of je enkel tot superfoods beperken, maar variëren en met mate eten. In de winter kun je bosbessen en frambozen trouwens gewoon uit de diepvries halen.
Dokter Servaas Bingé: “Alles start natuurlijk met het bovenstaande: de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden vormen de basis van een goed ontbijt. Maar, daar blijft het niet bij: ook andere factoren spelen een rol om van het ontbijt een evenwichtige en gezonde start van de dag te maken.”
1. Smaak
Het lijkt logisch, maar toch: om gezonde ontbijtgewoonten te ontwikkelen en ze ook vol te houden, is het belangrijk dat je wat je eet ook lekker vindt. Experimenteer daarom met verschillende ingrediënten en varieer regelmatig: niet alleen de smaak zelf, maar ook aroma, textuur, temperatuur en zelfs het geluid van voeding als je kauwt … Het speelt allemaal mee in onze eetervaring.
Weet ook dat je smaakvoorkeuren kunnen veranderen: leeftijd, cultuur, emotionele belevenissen en voedingsgewoonten kunnen ons smaakpalet beïnvloeden.
2. Mindfulness
Leg je gsm of tablet aan de kant en zet de tv uit om bewuster te eten. Neem de tijd om van je ontbijt te genieten, en maak er een moment van rust, verbinding en zelfs dankbaarheid van voor je aan de dag begint.
3. Timing
De laatste jaren zijn we ons, mogelijk ook door de hype rond intermittent fasting, bewuster geworden van de tijdstippen waarop we eten. Het ontbijt heet in het Engels ‘breakfast’ - het vasten doorbreken - en gaat dus om de eerste maaltijd van de dag. Die is voor ons lichaam erg belangrijk, het belangrijkste eetmoment van de dag zelfs. Blijf daarom altijd naar je eigen lichaam luisteren en kies voor een routine die bij jouw levensstijl past, door te ontbijten wanneer dat voor jou goed voelt: of je nu een vroege vogel of een langslaper bent. Het belangrijkste is om consequent te zijn en je eigen voedingsbehoeften in te lossen.
4. Sociaal aspect
Samen ontbijten is gezellig: het creëert een gevoel van samenhorigheid en versterkt de band tussen tafelgenoten. Woon je met meerdere personen onder een dak, probeer dan een moment te vinden waarop je samen aan tafel kunt. Woon je alleen? Spreek dan af met vrienden of ontbijt eens samen met je collega’s. Even babbelen, ventileren of lachen: het leidt af, lucht op en geeft energie.
En, tot slot, omdat een goede voorbereiding het halve werk is: zorg dat je elke ochtend gemakkelijk aan alle ingrediënten kan om jouw gezond ontbijt samen te stellen. Zet ze de avond ervoor al klaar en was eventueel ook al je fruit, dan hoef je dat ’s morgens niet meer te doen. Nood aan inspiratie? Hier vind je alvast enkele lekkere ontbijtideeën.
Beschikbaar voor iedereen
De Kracht van Acht is een handige tool, die zowel voor kinderen als volwassenen beschikbaar is in verschillende formaten. Het bestaat als online tool, maar ook als poster. Daarnaast zijn er plannen voor een speelse versie voor integratie in een scholenpakket, en ook een fysiek model waarmee diëtisten aan de slag kunnen.
Meer informatie op www.betterbreakfastbetteryou.be.
Over Zespri
Zespri teelt, distribueert en verkoopt kiwi’s vanuit de hoofdzetel in Mount Maunganui, Nieuw-Zeeland. Met de hulp van 2.700 Nieuw-Zeelandse en 1.500 internationale kiwiboeren voorziet Zespri verse, voedzame kiwi’s van hoge kwaliteit. Zespri zet zich in voor duurzaamheid en belooft om in 2025 volledig herbruikbare of composteerbare verpakkingen te gebruiken.
Meer informatie op www.zespri.com
Over Servaas Bingé
Servaas Bingé is een Belgisch arts, auteur, spreker en ondernemer. Hij was jarenlang ploegarts van het wielerteam Lotto-Soudal en richtte in 2018 Leadlife.health op, een digitaal dashboard om jouw gezondheid te volgen en aan preventie te doen. Bingé geeft ook lezingen en publiceerde een aantal boeken over gezonde voeding en ons immuunsysteem.
Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met:
Kirsten Pint
Marketing Manager Benelux, Zespri
Kirsten.Pint@zespri.com
Dr. Servaas Bingé
info@dokterservaas.be
Paul Geens