Een nieuw tijdperk van klimaatvriendelijke aandrijvingen begint in Ortenau

Batterijen in plaats van diesel

  • Siemens Mobility en SWEG openen depot voor batterij-aangedreven treinen in Offenburg
  • Nieuw centrum voor duurzame mobiliteit en voorspellend onderhoud moet 100% beschikbaarheid van de vloot garanderen
  • 27 emissievrije Siemens-treinen zullen naar verwachting midden december 2023 in bedrijf worden gesteld op het regionale net 8 ‘Ortenau’ – een primeur in Duitsland
  • SWEG en deelstaat Baden-Württemberg ondertekenen vervoerscontract voor het regionale net 8
  • Eerste openbare proefrit van elektrische trein Mireo Plus B voltooid

Huizingen, 28 juni 2023 - Na slechts anderhalf jaar constructie opent Siemens Mobility een nieuwe spoorwerkplaats in Offenberg samen met Südwestdeutsche Landesverkehrs-GmbH (SWEG). Het nieuwe, moderne depot zal worden gebruikt voor het onderhoud van de batterij-aangedreven Siemens Mireo Plus B-treinen, die naar verwachting vanaf midden december 2023 zullen worden ingezet op het regionale net 8 ‘Ortenau’ – een primeur in Duitsland. SWEG zal het depot vanaf juni 2023 voor 30 jaar leasen aan Siemens Mobility. Als onderdeel van de openingsceremonie vandaag vond ook de eerste openbare proefrit met deze elektrische trein plaats, op de route tussen Offenburg en Gengenbach. Bovendien ondertekenden de minister van Vervoer van Baden-Württemberg, Winfried Hermann, en CEO's van SWEG, Tobias Harms en Dr. Thilo Grabo, het vervoerscontract voor het regionale net 8. Daardoor wordt de exploitatie van het netwerk vanaf 10 december 2023 overgedragen van de deelstaat aan SWEG gedurende 15 jaar.

“Met dit depot hebben we een nieuw centrum voor duurzame mobiliteit gecreëerd samen met SWEG,” aldus Johannes Emmelheinz, CEO Customer Services bij Siemens Mobility. “Deze recent afgewerkte faciliteit legt de basis voor de werking van onze eerste vloot van batterij-aangedreven treinen in Duitsland, voor een klimaatvriendelijk, lokaal emissievrij vervoer van passagiers. Ons contract voor onderhoud en reparatie van de treinen zal een betrouwbare en stipte regionale treinservice op de lange termijn garanderen. Het is ons doel om een 100% beschikbaarheid van de vloot over haar volledige levenscyclus te bereiken.”
Minister Hermann: “In december wordt het elektrische tijdperk voor regionaal treinvervoer in Baden-Württemberg ingeluid in Ortenau. Passagiers zullen dan comfortabel kunnen reizen in moderne, volledig toegankelijke modellen met airconditioning. De treinen zullen emissievrij werken op niet-geëlektrificeerde spoorlijnen en zo een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van het klimaat. Met de ondertekening van het contract heeft de deelstaat de verantwoordelijkheid voor het gebruik van deze innovatieve technologie overgedragen aan SWEG, om passagiers nog eens 15 jaar veilig en betrouwbaar naar hun bestemming te brengen.”
“Met het nieuwe depot voor Siemens, een ondergrondse draaibank en de bestaande SWEG-werkplaats heeft SWEG hier in Offenberg een uitgebreid servicecentrum voor spoorvoertuigen gecreëerd dat uniek is in Zuid-Duitsland voor wat de mogelijkheden en het moderne karakter betreft”, lichtte CEO van SWEG Tobias Harms toe. “Niets herinnert aan het historische treindepot dat hier ooit stond. Met deze nieuwe faciliteit is Offenberg eindelijk opnieuw een spoorstad.” Hij voegde er nog aan toe: “De verlenging van het contract om de S-Bahn van Ortenau nog eens 15 jaar te exploiteren is een nieuw bewijs van de uiterst succesvolle ontwikkeling van SWEG in een van de belangrijkste mobiliteitsgroepen van de deelstaat. Ik ben vooral verheugd dat we onze passagiers de hoge SWEG-kwaliteit die ze van ons gewoon zijn kunnen blijven aanbieden.”

De nieuwe werkplaats ligt in de buurt van het treinstation van Offenburg, in het noordoosten van de stad. Het depot heeft een oppervlakte van 1.350 m2 en omvat twee werksporen, platformen voor dakwerk en een brugkraan over de volledige lengte. Twee bijgebouwen van 350 m2 en 200 m2 bieden ruimte voor opslag, kantoren en sociale voorzieningen. Er is ook overeengekomen dat Siemens Mobility gebruik mag maken van de lokale SWEG-infrastructuur, zoals de wasstraat buiten. Voor het magazijn is slechts een minimale voorraad nodig, aangezien Siemens Mobility zijn e-commerce platform MoBase gebruikt voor het beheer van vervangingsonderdelen. Op die manier kunnen de gevraagde onderdelen binnen 24 uur worden geleverd. Voorspellend onderhoud van de treinen afhankelijk van hun toestand wordt mogelijk gemaakt door de cloudgebaseerde toepassingssuite Railigent X van Siemens Mobility. Dankzij haar geavanceerde algoritmen en gegevensanalyse worden mogelijke fouten gedetecteerd voordat ze leiden tot storingen.

In 2020 bestelde de lokale overheid voor spoorvoertuigen van Baden-Württemberg (SFBW) 27 batterij-aangedreven Mireo Plus B-treinen van Siemens Mobility. De tweedelige elektrische treinstellen met 120 zitplaatsen kunnen dankzij hun hybride batterijaandrijving rijden op spoorlijnen met of zonder bovenleiding. De Mireo Plus B werkt op batterijen en heeft een rijbereik van ongeveer 80 kilometer in reële omstandigheden.

Vanaf midden december 2023 zal het regionale net 8 (‘Ortenau’) de volgende routes omvatten: Offenburg – Freudenstadt/Hornberg, Offenburg – Bad Griesbach, Offenburg – Achern, Achern – Ottenhöfen en Biberach (Baden) – Oberharmersbach-Riersbach. Er wordt verwacht dat de opnieuw geactiveerde Hermann Hesse-spoorlijn tussen Calw en Renningen in 2025 bij het netwerk zal komen. De netwerkdiensten zijn momenteel goed voor ongeveer 2,5 miljoen treinkilometers per jaar.

 

Over Siemens Mobility
Siemens Mobility
, een afzonderlijk beheerd bedrijf van Siemens AG, is ruim 175 jaar marktleider in intelligente transportoplossingen. Siemens Mobility werkt continu aan het vernieuwen van zijn portfolio op het gebied van rollend materieel, spoorautomatisering en -elektrificatie, een uitgebreid softwareportfolio, turn key systemen en aanverwante diensten. Met digitale oplossingen stelt Siemens Mobility wereldwijd mobiliteitsaanbieders in staat om infrastructuur intelligent te maken, de waarde duurzaam te verhogen gedurende de gehele levenscyclus, de passagierservaring te verbeteren en de beschikbaarheid te garanderen. In het boekjaar 2022, dat eindigde op 30 september 2022, behaalde Siemens Mobility een omzet van € 9,7 miljard. Het concern had wereldwijd ca. 38.200 werknemers in dienst. Kijk voor meer informatie op: www.siemens.com/mobility.

Katrien Valkiers

Katrien Valkiers

Head of Communications, Siemens Belgium
Caitlin Muyllaert

Caitlin Muyllaert

PR Consultant, Evoke

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Evoke

Scoren in de pers boost sales en Evoke helpt bedrijven hierbij. Samen met de klant halen we nieuws uit hun onderneming om dit onder de aandacht van de media te brengen. In de vorm van een persbericht, klantengetuigenis of opiniestuk, of via een interview of persconferentie, verstrekken we het nieuws duidelijk en gebruiksklaar aan de juiste journalist(en). Zo leest of leert het brede publiek in een geloofwaardig kader over onze klanten in de krant, op de radio of op televisie.

Contact

Witte Patersstraat 4 1040 Brussel

+32 (0)2 740 43 32

[email protected]

www.evokepr.be