Eduvik@School geeft met gratis bijlessen door medescholieren Vlaams onderwijs ademruimte
Eerste middelbare scholen stappen in nieuw uniek platform na geslaagd pilootproject
Leuven, 22 oktober 2024 - Nu scholieren van de middelbare school hun herfstrapporten ontvangen, wordt bijles opnieuw een veelbesproken onderwerp in veel Vlaamse gezinnen. Met Eduvik@School wil bijlesplatform Eduvik door samenwerking met scholen extra onderwijsondersteuning voor leerlingen toegankelijker maken. Via gratis bijlessen door oudere medescholieren, bieden ze een antwoord op het nijpend lerarentekort en de enorme vraag naar buitenschoolse onderwijsondersteuning in Vlaanderen. Na een proefproject afgelopen schooljaar stapt het GO! Atheneum KA Tervuren alvast officieel mee in het programma. Ook alle Leuvense middelbare scholen bieden vanaf dit schooljaar bijlessen aan via Eduvik@School.
Het lerarentekort is groter dan ooit. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) ziet een recordaantal van 3.408 vacatures openstaan. Vooral in het secundair onderwijs is de situatie nijpend1. Intussen stijgt de vraag naar buitenschoolse onderwijsondersteuning explosief, wat leidt tot hogere kosten en een groeiende kloof in onderwijskansen.
Volgens recent onderzoek van KU Leuven2 zijn de kwaliteit van het onderwijs, de lerarentekorten en de nasleep van schoolsluitingen door Covid-19 de voornaamste aanleidingen voor de groeiende vraag naar privaat aanvullend onderwijs. 25% van de meer dan driehonderd ondervraagde middelbare studenten volgt gemiddeld twee uur per week actief bijles in het semester. Terwijl een derde van de bijlessen momenteel gegeven wordt in het zwart, verkiest de helft van de ondervraagde studenten extra ondersteuning via de school.
Gelijke onderwijskansen
Bijlesplatform Eduvik introduceert daarom Eduvik@School. Via deze samenwerking met scholen, waarbij oudere leerlingen jongere medeleerlingen gratis bijlessen geven op school, wil het extra onderwijsondersteuning toegankelijker maken. Eduvik biedt deze unieke oplossing door een marktplaatsmodel te combineren met een sociaal engagement, en wil zo de ongelijkheid in onderwijskansen die steeds meer de kop opsteekt, helpen tegengaan.
"Bij Eduvik geloven we in gelijke onderwijskansen voor iedereen", getuigt Jan Kunnen, mede-oprichter van Eduvik. "De toenemende vraag naar buitenschoolse onderwijsondersteuning heeft geleid tot een explosieve groei in de particuliere markt en bijbehorende prijzen, wat de kloof in onderwijskansen alleen maar vergroot. We willen deze kloof verkleinen en ervoor zorgen dat elke leerling de ondersteuning krijgt die hij of zij nodig heeft."
Gratis en eenvoudig
Het platform Eduvik@School is zeer eenvoudig, wat de drempel laag legt voor scholen om peer-to-peer-bijlessen te faciliteren. Het is ook gratis, wat het dan weer toegankelijk maakt voor alle studenten. Scholen creëren een account en delen het initiatief met leerlingen en ouders. Ouders vragen lessen aan, en oudere leerlingen melden zich aan om bijles te geven. De school verifieert de vrijwillige lesgevers en voorziet toezicht en lokalen op vaste momenten. Op basis van geleverde prestaties kunnen de lesgevers kleine beloningen of “coins” opbouwen, die kunnen ingeruild worden om deelname te stimuleren. Na de les geeft de oudere leerling feedback op het platform, die met ouders en scholen wordt gedeeld. Zo biedt Eduvik@School gratis en gestructureerde ondersteuning die sociale cohesie en academische groei bevordert.
Alle Leuvense middelbare scholen
De laatste schoolmaanden van ‘23-’24 werd Eduvik@School al grondig uitgetest door de leerlingen van het GO! Atheneum KA Tervuren. De middelbare school is nu officieel ingestapt in het programma. Ook de stad Leuven is enthousiast over het initiatief. Sinds de start van het nieuwe schooljaar ‘24-’25 bieden alle Leuvense middelbare scholen peer-to-peer-bijlessen aan via Eduvik@School.
“Het is mooi om te zien hoe onze oudere leerlingen zich vrijwillig willen inzetten om een leerling van de eerste graad te begeleiden”, merkt Bram Bartholomees, directeur van GO! Atheneum KA Tervuren, op. “Voor die tweede groep is dit heel motiverend, terwijl onze bijlesgevers heel wat vaardigheden ontwikkelen. We hopen stiekem ook dat ze de smaak helemaal te pakken krijgen en hun carrière in het onderwijs willen verder zetten.”
Meer informatie vindt u hier.
2Bron: Kristof De Witte - Bijles in Vlaanderen 2023
Caitlin Muyllaert